Je bevindt je hier:

Wim de Bie over Webarchivering

Op 30 oktober 2014 vond bij Beeld & Geluid de Studiedag Webarchivering plaats, georganiseerd door NCDD, de Koninklijke Bibliotheek en Beeld & Geluid.

Een bijzondere bijdrage over het belang van webarchivering kwam van Toekomstman en Nationale Mental Coach Wim de Bie en projectcoördinator GertJan Kuiper van VPRO Digitaal: Bieslog: Van digitale voorhoede tot archiveringspuzzel. De Bie was de eerste Nederlandse programmamaker van de Publieke Omroep, die fulltime op het web opereerde. Van 2001-2008 hield hij dagelijks Bieslog bij, een blog op de website van de VPRO met tekst, audio en video, waarvoor hij in 2005 de Zilveren Prichettprijs kreeg.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"16258","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"320","style":"line-height: 1.538em;","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

foto: Hans van der Windt

De Bie verhaalde over de geweldige vrijheid die zijn blog hem bood. Niet langer was hij gebonden aan een vast blok op de zondagavond: hij kon opeens volledig zijn eigen gang gaan, experimenteren met genres en nieuwe ideeën. De lichtgewicht smartphone was nog niet voorhanden, dus hij sjouwde een zware tas vol apparatuur met zich mee. De Bie ging fotograferen, interviews afnemen en op bezoek bij kunstenaars. Hij leverde commentaar op het nieuws, poseerde voor de webcam en onderweg stuitte hij vaak op aardige details uit het dagelijks leven.

Helaas bleek het digitale materiaal erg kwetsbaar en ging veel van zijn vroege werk als Toekomstman verloren. Soms is er nog beeld, maar geen geluid meer. Verweesde screenshots zonder context, corrupte files, onvindbare URLs. Verouderd, verdwenen, vergaan. Kuiper vertelde over de pogingen die hij heeft ondernomen om nog zoveel mogelijk boven water te halen. Ook wordt er nu alles aan gedaan om Bieslog te behoeden voor het lot van de man zonder toekomst.

De Bie dacht met weemoed terug aan een filmpje dat hij maakte van een tafereel bij hem in de straat. Ambitieuze buurtkinderen hadden met krijt een hinkelbaan gemaakt, niet van nummer 1 t/m 10, maar ergens tot aan stoeptegel 284. En de buurman, meneer De Bie, mocht wel even meehinkelen. Helaas: de beeldkwaliteit van het fimpje is niks meer en het geluid ontbreekt. De B.: 'Ach, het was zo’n leuk filmpje'. 

Als hoogleraar Satire stelde hij vast dat dit de derde keer is: een deel van zijn radiowerk is verdwenen, oude televisieopnamen zijn zoek (Hadimassa) en nu bleek ook zijn online werk voor een deel vergankelijk. Hij vertelde dit overigens allemaal met een glimlach, want dat uiteindelijk alles vergaat (zelfs de naam Wim dreigt uit te sterven) zal niemand ontgaan. Ertegen vechten is in ieder geval een leuke afleiding.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"16259","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"320","style":"line-height: 1.538em;","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

foto: Julia Vytopil

Voor meer info:

http://ncdd.nl/verslag-studiedag-webarchivering/

http://www.webarchiving.nl/news/ncdd-webarchivering-in-nederland