Je bevindt je hier:

Wie heeft het recht op mode?

Wat hebben de kostuums van David Bowie, de rode schoenzool van Louboutin en de ingehaakte C’s in het logo van Chanel met elkaar te maken? Stuk voor stuk worden ze beschermd als stukken intellectueel eigendom.

Sinds maart 2012 werkt de R&D-afdeling van Beeld & Geluid samen met tweeëntig partners uit heel Europea aan het project Europeana Fashion. Europeana Fashion (het project) bracht onlangs in samenwerking met Europeana (de stichting) richtlijnen uit over hoe je omgaat met de intellectuele eigendomsrechten van modemateriaal. Het doel van deze richtlijnen is om meer bewustzijn over het delen en hergebruiken van intellectueel eigendom te creëren, zowel binnen als buiten de modesector. Daarnaast biedt dit soort publicaties in een tijd waarin culturele content in online en offline mediagestaag toeneemt, een houvast voor culturele instellingen.

PRAGMATISCHE BENADERING

De richtlijnen werden in 2012-2013 door het Victoria en Albert Museum geschreven. Het oorspronkelijke doel was om instellingen die materiaal aanboden op het Europeana Fashion portaal een pragmatische aanpak te bieden voor het verkrijgen van toestemming van rechthebbenden. Europeana Fashion bedacht dat de richtlijnen potentiëel van nut konden zijn voor professionals werkzaam in galerieën, bibliotheken, archieven, musea en de creatieve industrie en besloot daarom om de best practice richtlijnen uit te zetten binnen de culturele erfgoedsector.

Roxanne Peters, manager intellectueel eigendomsrecht bij het Victoria en Albert Museum; ‘Mode is net zo belangrijk als iedere andere uiting van kunst of design. Voor zowel gevestigde designmerken als Chanel als voor beginnende designers is het cruciaal dat hun werk op een gepaste manier beschermd wordt. Culturele instellingen hebben de verantwoordelijkheid om best practice uitgangspunten te volgen. Vermeld de oorspronkelijke makers zoveel mogelijk en geef dit ook door aan anderen op het web.

Download

De richtlijnen zijn beschikbaar op de projectsite van Europeana Fashion: http://blog.europeanafashion.eu/publications/

Meer informatie