Je bevindt je hier:

Rotterdam Classics

Rotterdam staat in brand. Verwoeste schepen maken slagzij in de haven en over de Boompjes trekken Duitse soldaten de stad binnen. Jan Tirion filmt Rotterdam kort na het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940. De amateurfilm Puinstad van Jan Tirion is op 14 mei te zien tijdens de Rotterdam Classics.

Het gemeentearchief Rotterdam organiseert op 14 mei een gratis filmprogramma om het bombardement te herdenken. Uit de collectie van Beeld & Geluid zijn de twee amateurfilms Zevenenzeventigste batterij luchtafweer en Puinstad te zien, geselecteerd door filmwetenschapper Floris Paalman. De films worden live muzikaal begeleid op het grote Laurensorgel door stadsorganist Geert Bierling en door het Houdin Ensemble.

Zevenenzeventigste batterij luchtafweer (1940) toont de voorbereidingen van het Nederlandse leger in 1939 en voorjaar 1940 in de Rotterdamse Waalhaven. De amateurfilmer Menko Hendrik Huibert Koenig is een van de soldaten. Hij weet zijn camera ook na gevangenneming te behouden. Dat levert unieke beelden van de oorlogsvoering op, zoals verwoest materieel, Nederlandse soldaten als krijgsgevangene én vanuit het raam waar de soldaten gevangen zitten, het vertrek van generaal Winkelman na ondertekening van de capitulatie. Koenig overleeft de oorlog niet, hij wordt als lid van het studentenverzet opgepakt en in mei 1943 gefusilleerd.

Ook voor gevorderde researchers is het een uitdaging om krachtige beelden te vinden als illustratie van indringende gebeurtenissen als de Tweede Wereldoorlog. Het NTR programma De Oorlog heeft veel materiaal gebruikt uit de archieven van Beeld & Geluid, zoals de bovengenoemde amateurfilms van Menko Koenig en Jan Tirion.

Na de oorlog is Rotterdam weer opgebouwd. Een van de parels uit de collectie van Beeld & Geluid is de wederopbouwfilm Houen zo! (1952) van Herman van der Horst. In deze film zien we de ruïne van de Laurenskerk net na de oorlog. Gelukkig is de Rotterdamse Laurenskerk als een van de weinige middeleeuwse gebouwen in de stad gerestaureerd. Het complete oeuvre van de internationaal gelauwerde Herman van der Horst is uitgebracht op DVD in de reeks Dutch Documentary Collection.