Je bevindt je hier:

RECHARGE: participatie in de cultuursector

Beeld & Geluid is betrokken bij RECHARGE, een internationaal project met als doel om modellen te ontwikkelen die de toegang tot cultureel erfgoed bevorderen en de veerkracht van instellingen versterken. Nienke van Schaverbeke, productmanager bij Beeld & Geluid, sprak met Kelly Hazejager en Isabel Beirigo over waarom RECHARGE cruciaal is voor de culturele sector.

Beeld & Geluid is betrokken bij RECHARGE, een internationaal project met als doel om modellen te ontwikkelen die de toegang tot cultureel erfgoed bevorderen en de veerkracht van instellingen versterken. Nienke van Schaverbeke, productmanager bij Beeld & Geluid, sprak met Kelly Hazejager en Isabel Beirigo over waarom RECHARGE cruciaal is voor de culturele sector.

mensen in een zaaltje in een museum aan tafels en stoelen

Als vooraanstaande culturele instelling in Nederland speelt Beeld & Geluid een belangrijke rol in kennisdeling en samenwerking met vergelijkbare Europese instellingen. Samen met Europese partners neemt Beeld & Geluid deel aan verschillende EU-projecten, waaronder RECHARGE. Dit project heeft als doel om participatie van de gemeenschap  in de culturele erfgoedsector in heel Europa te stimuleren. Volgens Nienke zal deelname aan dit project Beeld & Geluid helpen bij haar missie om duurzaamheid en veerkracht in culturele erfgoedinstellingen te bevorderen.

"Er is veel te winnen voor culturele instellingen in de relaties met communities en netwerken, we werken eraan om te begrijpen hoe we deze relaties kunnen verbeteren en versterken. Als culturele instellingen moeten we onze rol in de samenleving begrijpen en het bereik uitbreiden, buiten de grenzen van het land, naar een Europees en mondiaal niveau. Zodat we open kunnen zijn en sterkere banden kunnen vormen met onze bezoekers en degenen die toegang willen tot cultureel erfgoed." (Nienke van Schaverbeke) 

Uitdagingen in de culturele erfgoedsector 

Momenteel zijn er een aantal uitdagingen waar culturele erfgoedinstellingen mee te maken hebben. Zowel grote als kleine instellingen moeten de digitale transformatie in gang zetten om toegankelijkheid te vergroten. Tegelijkertijd moeten ze omgaan met een tekort aan personeel en met projecten die lokale netwerken, maatschappelijke verantwoordelijkheid en zakelijke relaties betrekken. Het is een grote uitdaging om dit in evenwicht te brengen met de ontwikkeling omtrent financieel duurzame lange termijn samenwerkingen. Het standpunt van Nienke benadrukt het feit dat…

‘(...) erfgoedinstellingen niet als een eiland opereren; ze maken deel uit van de samenleving. We hebben een relatie met de mensen die ons bezoeken, zij zijn degenen voor wie we onze deuren openen, en onze connecties strekken zich verder dan de locatie waar we gevestigd zijn.’ 

Ze benadrukt dat duurzame samenwerkingen en relaties op meerdere niveaus erg belangrijk zijn, zodat onze erfgoedverhalen wereldwijd verbonden worden. RECHARGE probeert handvatten te geven om hiermee aan de slag te gaan, met als doel om van kortere projecten langdurige programma’s te maken.

RECHARGE helpt met uitdagingen 

Binnen het project ontwikkelen drie partners, het Hunt Museum in Ierland, het Textile Museum in Italië en het Maritiem Museum in Estland, hun eigen participatieve business modellen. Deze worden getest in zogenaamde Living Labs om de grenzen en mogelijkheden van hun bestaande netwerken te verkennen. De ervaringen van deze partners worden gedocumenteerd en geanalyseerd, zodat andere instellingen deze in hun eigen context kunnen gebruiken.

Langdurige partnerschappen

Nienke legt de nadruk op waardevolle partnerschappen die steunen op kernprincipes en langdurige betrokkenheid. Deze relaties kunnen groeien rond gedeelde doelen. Door diverse samenwerkingen aan te gaan, kunnen waardevolle zakelijke inzichten worden opgedaan. Nienke gelooft dat de erfgoedsector hierin kan uitblinken zonder concessies te doen aan haar kernwaarden en missie.

'Ons doel is om deze samenwerkingen met vertrouwen aan te gaan, geleid door onze eigen waarden en de missie van onze erfgoedinstellingen op hun respectieve plekken.'

En nu?

Sla de handen ineen met andere instellingen, versterk je netwerken, leer samen met en van partners, deel ervaring en kennis, en vooral, durf de paden te bewandelen die nog niet zijn bewandeld, misschien bieden ze de oplossingen waar je naar op zoek bent.

In de komende maanden zullen de eerste uitkomsten van het RECHARGE onderzoek worden gedeeld. Houd de projectpagina in de gaten houden en meld je aan op het RECHARGE platform. Je kunt ons ook volgen op sociale media: Twitter, Facebook, Instagram, Linkedin!

Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid 

Bij Beeld & Geluid ondersteunen we erfgoedprofessionals, onderzoekers en onderzoeksjournalisten met onze kennis, projecten en tools. Hiermee streven we ernaar om (AV)collecties duurzaam te maken en hun betekenis voor de samenleving te verhelderen. Dit doen we door verbindingen te leggen, onderzoek te doen en moderne technologieën toe te passen. Op deze manier interpreteren we collecties in hun historische context. Door samenwerking en kennisdeling houden we archieven actueel en dragen we bij aan de samenleving.

Wil je op de hoogte blijven over wat we doen op het gebied van toegankelijke collecties, born digital, nieuwswijsheid en kunstmatige intelligentie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.