Je bevindt je hier:

Publiek Domein Dag: 100 video's rechtenvrij beschikbaar

Voor Publiek Domein Dag stellen we 100 video's uit onze collectie rechtenvrij beschikbaar op openbeelden.nl, om te bekijken, downloaden en te gebruiken waar en hoe je maar wilt. Geen addertjes onder het gras!

Voor Publiek Domein Dag stellen we 100 video's uit onze collectie rechtenvrij beschikbaar op openbeelden.nl, om te bekijken, downloaden en te gebruiken waar en hoe je maar wilt. Geen addertjes onder het gras!

Elk jaar op 1 januari verlopen de auteursrechten op sommige creatieve werken, waardoor ze in het publieke domein vallen. Dit jaar geven we honderd bioscoopjournaals van Polygoon Hollands Nieuws uit 1947 vrij. Daarvan hebben we de rechtenstatus uitgezocht en bevestigd dat de auteursrechten en naburige rechten zijn verlopen. Dat gebeurt 70 jaar na de dood van de maker, of 70 jaar na datum van publicatie, wanneer de rechthebbende een organisatie is. 

Vier #PubliekDomeinDag mee

Vandaag vieren we #PubliekDomeinDag in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Vier het met ons mee! Check de nieuwe video's, geniet ervan en maak er iets nieuws mee. We hebben er hieronder een paar uitgelicht.

Een overzicht van alle video's vind je op openbeelden.nl. In totaal zijn op dit platform nu meer dan 1700 video's met een publiek domein-status beschikbaar.

Still uit video

Beroepsvervoer demonstreert, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid (beheerder). Publiek Domein.

Beroepsvervoer demonstreert

Na een strenge winter waarin de transport van goederen over de weg moet gebeuren, laten de chauffeurs van deze goederenwagens tijdens een demonstratie horen dat Nederland nergens zou zijn zonder hen.

Downloaden
Still uit video

Postzegels voor het misdeelde kind, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid (beheerder). Publiek Domein.

Postzegels voor het misdeelde kind

Tijdens een speciale kinderpostzegelactie wordt er aandacht gegeven aan de misdeelde kinderen in Nederland. Door postzegels te kopen kun je deze kinderen helpen!

Downloaden
Still uit video

Historische klederdrachten, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid (beheerder). Publiek Domein.

Historische klederdrachten

In Haarlem wanen toeschouwers zich in het verleden, als er een ware modeshow was waar oude klederdrachten worden getoond. Mensen kunnen onder andere Friese, Zaanse en Zeeuwse klederdrachten bewonderen.

Downloaden
Still uit video

Tennisopleiding voor de Nederlandse jeugd, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid (beheerder). Publiek domein.

Tennisopleiding voor de Nederlandse jeugd

Om de interesse voor de tennissport onder ouders en kinderen te wekken, organiseert de KNLTB een speciale tennisdemonstratie. Tijdens deze demonstratie krijgen kinderen tennisles van de coach van het Nederlandse Davis Cup-team. De beste speler mocht zelfs tegen een proftennisser spelen.

Downloaden