Je bevindt je hier:

Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch Documentairemaker in focus 2012

“Jeroen Jeroen” hardcore observational documentaire van Peter en Petra Lataster over autistische jongen is wereldniveau. Uitgebeende schoonheid’, twittert NRC-journalist Hans Beerekamp op 31 mei 2012 tijdens de televisiepremière van de documentaire. Voor wie de uitzending gemist heeft, is de film te bekijken bij Holland Doc.

Beeld & Geluid heeft Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch gevraagd als Documentairemaker in focus 2012. Sinds 2009 nodigt het instituut jaarlijks een gerenommeerde hedendaagse Nederlandse documentairemaker uit voor dit filmmaker-in-residenceschap. Beeld & Geluid neemt het oeuvre van de maker op in zijn collectie en op verzoek maken de filmmakers een opdrachtfilm geïnspireerd op het archief. Het instituut geeft bovendien een DVD-box uit met daarin een selectie uit het oeuvre, de opdrachtfilm en een tekstboek. John Appel, Hans Heijnen en Heddy Honigmann gingen Peter en Petra Lataster-Czisch voor.

De Latasters ontmoeten elkaar op de Hochschule für Film und Fernsehen in Potsdam eind jaren zeventig. In de jaren tachtig werken ze nog onafhankelijk als regisseur en cameraman, vanaf 1990 maken ze samen documentaires. Hun films zijn enthousiast ontvangen en veelvuldig bekroond. Zo schrijft Parool-recensent Jos van der Burg over Gouden Kalf-winnaar Niet zonder jou (2010): ‘Zelden drong een documentaire zo diep door in wat stokoud worden betekent.’ De film gaat over de ouders van Peter, de schilder Ger Lataster en fotografe Hermine Lataster-van Hall. De Latasters portretteren vaker mensen die dicht bij hen staan, zoals grootvader Frits van Hall in De bekoring (1991) en bewoners van de geboortegrond van Petra in de Oostduitse stad Dessau in Verhalen van een rivier (Gouden Kalf-winnaar in 1994). 

De werktitel van de opdrachtfilm is In mijn ogen. Centraal staat 'de blik', de kijkende mens. Deze korte film bestaat grotendeels uit Found-Footage. Beeldresearcher Monique Lesterhuis zoekt naar momenten waarop mensen in de camera kijken. Dat oogcontact -dat voelt als een echte ontmoeting van mens tot mens- transporteert de kijker als het ware door de tijd. 

In november 2012 gaat In mijn ogen in première, tegelijk met de lancering van de DVD-box Peter en Petra Lataster in focus.