Je bevindt je hier:

Olympische Winterspelen in subtropisch Sotsji

De Winterspelen zijn nog maar nauwelijks geopend of het eerste incidentje heeft al plaatsgevonden. De regenbooghandschoen van snowboardster Cheryl Maas. Was het een politiek statement tegen de Russische anti-homowetgeving of een onbewuste actie na een mislukte run? Van oudsher staan de Spelen garant voor mooie sport, relletjes en ophef over tal van zaken. Een dergelijk groot evenement ligt nu eenmaal onder een vergrootglas. De tweeëntwintigste editie gaat vooralsnog de boeken in als het homovriendelijke speeltje van president Vladimir Poetin.  

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"13934","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"320","style":"line-height: 1.538em;","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Poetin-Games

Om in winters Rusland een sneeuwvrije plek te vinden was nog best lastig. Het is de organisatie toch gelukt: het subtropische Sotsji aan de Zwarte Zeekust is de locatie voor de Winterspelen van 2014. Het prestigeproject heeft miljarden gekost en is bedoeld om de wereld te imponeren. Compleet nieuwe sportlocaties zijn uit de grond gestampt en ook het atletendorp mag er zijn. In aanloop naar het sportevenement laaien bergen kritiek op. De gastarbeiders worden uitgebuit, de lokale bevolking wordt weggepest, het kwetsbare milieu is voor de komende eeuw grondig verpest, geweld dreigt vanuit de naburige Kaukasus en met de mensenrechten is het ook niet al te best gesteld. 

Tsja, tot zover niks nieuws. Vergelijkbare bezwaren klinken immers om de vier jaar. Denk bijvoorbeeld even terug aan Peking, de locatie voor de Zomerspelen in 2008. 

Vrijheid

Tijdens de Spelen gelden in Sotsji trouwens lossere regels dan elders in het land, zo heeft het Kremlin beloofd. Sporters en fans zijn meer dan welkom. Zelfs de homoseksuelen mogen komen, zolang ze maar niet hun geaardheid promoten en zich ‘normaal’ gedragen. Wat dat laatste inhoudt maakt Poetin op televisie op hilarische wijze duidelijk: homo’s zijn welkom “zolang ze maar afblijven van onze kinderen”. Iedere homo kan dus met een gerust hart afreizen… 

Hebben we nog zin?

Tuurlijk! Het wordt geweldige sport en de gouden medailles lonken, met name voor de Oranje-schaatsers. Sven Kramer staat als eerste Nederlander aan de start op de 5 kilometer. Hij is de regerend Olympisch kampioen en gebrand op titelprolongatie. Laat die gouden plak maar komen! Ook van Ireen Wüst kunnen we iets moois verwachten. Zij kan als eerste schaatser op drie achtereenvolgende Spelen goud pakken, een unieke prestatie. De NOS kan niet wachten. De omroep is ‘Olympic Broadcaster’ en pakt groots uit. Met een prominente rol voor presentatrice Dione de Graaff, die vanuit de Adler Arena verslag doet van het schaatstoernooi. Bij Beeld & Geluid is het schaatsen in Sotsji zelfs live te volgen in Theaterzaal 2. 

Historie

De Olympische geschiedenis is uitgebreid aanwezig in de collecties van Beeld & Geluid. Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw kun je de Spelen volgen via de bioscoopjournaals van Polygoon en amateuropnames van sporters en coaches die elkaar filmen. In de jaren zestig vind je de eerste verslagen op het jonge medium televisie. De jaren negentig springen eruit met in 1998 als hoogtepunt de succesvolste Spelen ooit voor Nederland in Nagano. De laatste editie in Vancouver uit 2010 is niet meer de laatste. Want de komende weken stromen de beelden uit Sotsji na uitzending binnen in de collectie.

Ik ga er in elk geval van genieten!

Opnames van de 1e editie van de Winterspelen in Chamonix in 1924.