Je bevindt je hier:

Media Summer Night 2018

Op 6 september haalden we bij Beeld & Geluid, tijdens de Media Summer Night, de inhoud uit onze depotkelders voor een avond naar boven, om jonge mediamakers een kijkje te geven wat daar allemaal ligt. Onze collectie als bron van inspiratie, of letterlijk als bron van materiaal.

Op 6 september haalden we bij Beeld & Geluid, tijdens de Media Summer Night, de inhoud uit onze depotkelders voor een avond naar boven, om jonge mediamakers een kijkje te geven wat daar allemaal ligt. Onze collectie als bron van inspiratie, of letterlijk als bron van materiaal.

Tijdens deze Media Summer Night zetten we creatief hergebruik van onze collectie in het zonnetje. Die collectie is enorm, dus het kan best moeilijk zijn om te weten wat je daar nu precies mee kunt. We lopen in deze blog door een aantal hoogtepunten van de Media Summer Night heen, om daar een beeld van te geven.

GIF’jes hebben wij een beetje een crush op. Ze zijn makkelijk te maken en leuk om te gebruiken. Daarom brachten we met diverse kunstenaars een hommage aan de GIF tijdens The Art of GIF: gebruik, esthetiek en humor als onderwerpen om dieper in de GIF te duiken. En zoals kunst groots geëxposeerd in musea hangt, zo hebben we op 12 enorme beamerschermen GIFjes geëxposeerd om ze echt goed tot je te kunnen nemen in al hun looping goodness.

Waar GIFjes een grote gemene deler hebben, dat eenieder ze kan gebruiken, lenen sommige werken zich toch echt voor één specifieke maker. In het programma BenG ART kwamen vier makers over hun individuele projecten vertellen en welke rol hergebruik daar in speelt. Daartussen zat Bram Bogaerts van Superposition, die samen met ons de installatie Unfolded Cinematography ontwikkelde, die je laat zoeken middels camerabeweging. En Heleen Blanken, die als visual artist dagelijks met al bestaand materiaal werkt. Het stelt haar in staat de beelden naar haar eigen hand te zetten en er opnieuw betekenis aan te geven.

Die manier van werken demonstreerde ze ook in een VJ-set met exclusief beelden uit onze collectie. Daarbij werd ze vergezeld door geluid uit onze muziekcollectie. Weinig bekend, maar Beeld & Geluid heeft één van de de meest complete platencollecties van Nederland. Vijf residents van online radiostation Red Light Radio mochten lekker crate diggen in die collectie om wat onontgonnen vinyl op de avond ten gehore te brengen. Dan blijkt het toch prima feest bouwen zijn, met een archiefcollectie.

Dat je een flinke dosis lol kunt hebben met een archiefcollectie, bewijst ook Tijdreizigers, de installatie die Dropstuff in samenwerking met Beeld & Geluid maakte. Simpel: je zit in een echte Fiat Panda, je hebt een reusachtig scherm voor je, een AR-bril op en speelt Nederlandse klassiekers Vakantieracer en A2-Racer. Op zo’n manier oud werk beleven en er nieuw werk van maken, daar halen wij veel inspiratie uit. En als ik aan het eind van de avond om me heen keek; veel andere jonge makers gelukkig ook.