Je bevindt je hier:

Installatie: Nieuws achter het nieuws

Dagelijks vliegen de actualiteiten je om de oren. Via je mobiel heb je direct toegang tot het allerlaatste nieuws. De interactieve installatie ‘Nieuws achter het nieuws’ koppelt recente nieuwsberichten aan het audiovisuele materiaal uit het archief van Beeld & Geluid.

Dagelijks vliegen de actualiteiten je om de oren. Via je mobiel heb je direct toegang tot het allerlaatste nieuws. De interactieve installatie ‘Nieuws achter het nieuws’ koppelt recente nieuwsberichten aan het audiovisuele materiaal uit het archief van Beeld & Geluid.

Met de installatie ontdek je hoe het meest actuele nieuws al eerder in beeld is vastgelegd. Selecteer één van de realtime nieuwskoppen en ontdek welke beelden er rondom dit actuele nieuwsthema opduiken uit ons archief. De installatie ‘Nieuws achter het nieuws’ is een samenwerking van Beeld & Geluid en het softwarebedrijf Spinque. De installatie is momenteel te zien in de Project Space van Beeld & Geluid.  In de Project Space bieden we ruimte aan experimentele projecten op het gebied van media.

Vernieuwende museumbeleving

Samen ontwikkelde Beeld & Geluid en Spinque, mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, al eerder aanbevelingstechnologie waarmee journalisten op basis van nieuwsartikelen kunnen zoeken in de audiovisuele collectie van Beeld & Geluid. Deze technologie maakt 1 miljoen uur aan audiovisueel materiaal doorzoekbaar en toont relevant beeldmateriaal zonder handmatig te hoeven zoeken. Met de ontwikkeling van de installatie ‘Nieuws achter het nieuws’ werd onderzocht hoe met deze technologie een relevante museumbeleving voor bezoekers gecreëerd kan worden, zonder handmatig de content te hoeven cureren. Door automatisch recente nieuwsbronnen op te halen en deze te koppelen aan archiefmateriaal kan de bezoeker nieuws van vandaag bekijken vanuit een breder historisch perspectief. De bezoeker cureert als het ware de content die hij graag wil bekijken.

De techniek

De installatie werkt op basis van RSS-feeds van verschillende online nieuwsbronnen, zoals bijvoorbeeld de websites van de NOS, NRC, Telegraaf etc. Nieuwsartikelen worden real time opgehaald zodra ze gepubliceerd zijn. De gebruiker klikt op een nieuwskop naar keuze, waarna de tool van Spinque de meest relevante trefwoorden uit het nieuwsartikel haalt. Vervolgens zoekt de tool met deze trefwoorden in de metadata van het archief van Beeld & Geluid naar relevante fragmenten. Deze fragmenten worden teruggestuurd en vertoond op het scherm, waarna de gebruiker een selectie van zes video’s kan bekijken.

De installatie is een experiment voor het vernieuwende museum waar we real time nieuwskoppen kunnen koppelen aan onze content in het archief.  

 

‘Nieuws achter het nieuws’ is een doorontwikkeling van het project Politiek Live: Feit of Fictie?. Het project Politiek Live: Feit of Fictie? is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.