Je bevindt je hier:

Hoe Musch&Tinbergen met Beeld & Geluid een box fixen

Tekst: Floor de Haas / Beeld: Jan Musch en Tijs Tinbergen

In 2010 dragen natuurfilmers Jan Musch en Tijs Tinbergen hun filmcollectie over aan Beeld & Geluid. Op dat moment start een grootse inventarisatie die vooraf gaat aan de digitalisering en ontsluiting van het materiaal. Het inventariseren begint bij het beschrijven van het materiaal van de tweeënveertig films uit hun oeuvre. Per titel varieert de omvang van twee tot vijftien audio- en videodragers. Van film tot VHS, eindmixen op DAT-bandjes, losse geluidsnegatieven en uiteenlopende lengte- en taalversies. Voor de eerste duiding zijn de makers zelf aan zet. En dat kost tijd. 

In September 2010 is de inventarislijst af en de collectieovereenkomst ondertekend. Het materiaal wordt overgebracht van Musch&Tinbergens kantoor in Bussum naar de depots van Beeld & Geluid in Hilversum. Tijd voor een feestje en een even feestelijk retrospectief van de makers op het Nederlands Film Festival.

Op het Nederlands Film Festival slepen Musch&Tinbergen een Gouden Kalf in de wacht voor hun nieuwste film Rotvos (2009). Waarvan akte in Tijs Tinbergens dagboek:

Begin 2012 start de samenstelling van de dvd box in de Dutch Documentary Collection van Beeld & Geluid. Musch&Tinbergen nemen een maand lang, van 13 februari tot 19 maart om precies te zijn, het voortouw in het proces. In de periode hierna zijn alle eenentwintig (!!) geselecteerde films: gespot, geïnventariseerd, gerestaureerd, gedigitaliseerd, kleurgecorrigeerd, gemonteerd, vertaald, ondertiteld, gecorrigeerd, geëncodeerd, ingeladen en getranscodeerd, beschreven, gecatalogiseerd, geïnventariseerd op rechten, gelicenseerd en per correctieronde van de dvdmasters nog eens helemaal bekeken... En dan is er het booklet nog, dat Musch&Tinbergen zelf voor een deel verzorgen. 18 juli arriveert de digitale proefdruk voor een laatste controle.

Augustus 2012 komt het resultaat: de dvd-box, vers van de drukker. Na een bevalling van minstens evenveel arbeidsuren als het totale aantal kijkuren van alle tweeënveertig films uit het oeuvre van Musch&Tinbergen samen.

De kaarten zijn binnen. Alles is af en geregeld. Vanaf nu zijn we overgeleverd. Tot zondag 30 september op het NFF in Utrecht! 

De Musch&Tinbergen 4 dvdbox is vanaf 1 oktober 2012 verkrijgbaar in de museumwinkel van Beeld & Geluid. In de box zijn niet alleen hun schitterende natuurfilms opgenomen, maar ook hun veel minder bekende opdrachtwerk. Meer hierover in de column: Av-mania van Bert Hogenkamp.