Je bevindt je hier:

Eurovisie Songfestival: Nederland door naar de finale

Are you here to see Justin Timberlake? De één leeft al een week in een Eurovisiebubbel, de ander heeft geen idee welk circus zich voltrekt in Kopenhagen.  


WK Voetbal

Na mijn aankomst in Kopenhagen, ben ik 's middags in het fancafé midden in de stad beland. Er zijn meerdere locaties in de stad met Eurovisie-activiteiten. Dit café is voor iedereen toegankelijk. De Dutch preparty is compleet met vlaggetjes, oranje kleding en Nederlandse inzendingen als Frizzle Sizzle over de speakers. Men noemt het songfestival weleens gekscherend het "WK voetbal voor gays". Dat is in dit geval een prima vergelijking. Behalve dan dat niemand hier met elkaar op de vuist gaat, maar alle landen heel supportive naar elkaar zijn. Uitzondering is Rusland, dat kan rekenen op boe-geroep, maar daarover later meer.

Nederland- Duitsland

Het festival wordt gehouden net buiten het centrum in het havengebied, denk KNSM-eiland in Amsterdam. De hal is een een oude scheepsfabriek, waarnaast een grote tent is opgetrokken voor de pers en dergelijke. Dat is een wereld op zich, waar het onderscheid tussen fan en pers niet altijd even duidelijk is. In de poll van het perscentrum zou Nederland het nét gaan halen. Bij navraag aan iemand van de Duitse delegatie kreeg ik het antwoord: "het is een goed lied, maar ik schatte jullie kansen niet hoog in". Het vrolijke countryliedje Lightningvan Duitsland in Texas is in 2006 ergens in de onderste regionen terecht gekomen.

We zijn door!!!

In het perscentrum zijn meerdere tafels met Nederlanders, wederom compleet met vlaggen en oranje hoedjes. Het enige andere land dat ik zo fanatiek heb zien doen is Portugal. Een journalist/fan metde Portugese vlag om zijn schouders gedrapeerd vliegt als een soort superman door het perscentrum. Na de halve finale worden de tien landen genoemd die door mogen naar de finale zaterdag. Dat Rusland doorgaat wordt ontvangen met boe-geroep, Oekraïne met een daverend applaus. Dat wordt nog interessant als Oekraïne wint en het volgend jaar moet organiseren. Een gigantische hoeveelheid camera's is gericht op de Nederlandse tafel, zouden we wel door zijn... En gelukkig we zijnn door! Wapperende vlaggen, gillende meiden en een mooi plaatje voor de camera. Op naar de persconferentie.

Landje Pik

Bij de persconferentie worden Armenië en Azerbeidjan naast elkaar aan de lange tafel gezet. Er ontstaat een hoop rumoer en ineens zitten er wat landen tussen. Bij een feest van verbroedering is de huidige politieke situatie nooit ver weg. Zoals al eerder genoemd, Oekraïne heeft niet alleen een prima liedje, maar ook een riante positie als underdog. Reken maar dat veel voormalige Sovjetstaten op hen gaan stemmen als proteststem tegen Rusland. De IJslandse Inzending (mijn persoonlijke favoriet) roept op tot verdraagzaamheid, maar feit is dat ik door een metaaldetector moet om op het festivalterrein te komen. 

Ik ben benieuwd hoe ik vandaag de generale repetitie voor de tweede halve finale zal ervaren in de zaal. Daarover morgen meer...