De wereld van muzikaal erfgoed
Stel je voor: een online database boordevol diverse muzikale bronnen en gegevens, waar elke muziekliefhebber en erfgoed enthousiasteling zijn favoriete artiesten en muziekstukken kan ontdekken. Goed nieuws! Dit is nu werkelijkheid dankzij het Polifonia project. In dit blog vertel ik je meer over deze database. Ook deel ik inzichten, resultaten en recente ontwikkelingen van andere projecten waar we bij betrokken zijn.
Stel je voor: een online database boordevol diverse muzikale bronnen en gegevens, waar elke muziekliefhebber en erfgoed enthousiasteling zijn favoriete artiesten en muziekstukken kan ontdekken. Goed nieuws! Dit is nu werkelijkheid dankzij het Polifonia project. In dit blog vertel ik je meer over deze database. Ook deel ik inzichten, resultaten en recente ontwikkelingen van andere projecten waar we bij betrokken zijn.
Op de afdeling Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid zetten we ons in om (AV)collecties toekomstbestendig te maken en hun betekenis voor de samenleving beter te begrijpen. Dat doen we voor erfgoedprofessionals, onderzoekers en onderzoeksjournalisten.
In deze blog zet ik de volgende projecten centraal:
-
Polifonia Web Portal
-
BENEDMO factcheck marathon
-
De erfgoedcoaches van Podiumkunst.net
-
Digitale innovaties voor cultureel erfgoed
Polifonia Web Portal
Ontdek het rijke muzikale erfgoed van Europa met de Polifonia Web Portal! Na vier jaar van onderzoek en ontwikkeling is de portal eindelijk beschikbaar. Dit online platform herbergt een scala aan diverse muzikale bronnen en gegevens. Zowel voor algemene gebruikers als voor experts is de portal een waardevolle bron voor diepgaand onderzoek.
Beeld & Geluid voorzag het portal van data over radio- en TV-concerten, ‘Muziekopnamen Zendgemachtigden’.
Polifonia streeft ernaar een uitgebreide online database te creëren waarin de verbanden tussen muziek, mensen, plaatsen en evenementen van de zestiende eeuw tot heden worden belicht. Als liefhebber van muziek en erfgoed ben ik enthousiast over deze ontwikkeling. Voorheen was ons muzikale erfgoed versnipperd over onsamenhangende datasets met beperkte zoekmogelijkheden.
Met vijf gespecialiseerde zoeksecties, waaronder 'Genres', 'Artists', 'Music', 'Places' en 'Instruments', biedt de portal toegangspunten die aansluiten bij de voorkeuren van verschillende gebruikers. Hierdoor wordt het zoeken en verkennen van het muzikale erfgoed van Europa efficiënt en toegankelijk. Ik nodig je uit om zelf een kijkje te nemen en te genieten van de rijkdommen van onze muzikale geschiedenis.
BENEDMO en de verkiezingen
Van 27 mei tot en met 5 juni is het zover: de factcheckmarathon gaat van start! Een groep van twintig factcheckers vanuit Brussel zal zich fulltime buigen over de uitspraken van politici in het kader van de Europese Parlementsverkiezingen. Ik vind dit een geweldig initiatief, omdat het bijdraagt aan helderheid in het debat op basis van betrouwbare informatie. Het is bovendien een mooie samenwerking tussen Nederlandse, Vlaamse en Franstalige media. De factcheckmarathon is geïnitieerd door BENEDMO, een Vlaams-Nederlandse samenwerking om desinformatie tegen te gaan. Daarnaast loopt er een campagne die Europese burgers ondersteunt bij het navigeren door het informatielandschap rondom de Europese parlementsverkiezingen. Elke week delen we praktische tips om burgers te helpen bij het beoordelen van informatie op het gebied van feitelijkheid en betrouwbaarheid.
De erfgoedcoaches van Podiumkunst.net
Laatst las ik iets interessants over de archiefcoaches van podiumkunst.net. Dit initiatief streeft ernaar een integraal en toegankelijk digitaal overzicht van het Nederlandse podiumkunst-erfgoed te creëren. Het doel is om de geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten levend te houden en een inspiratiebron te vormen voor hedendaagse en toekomstige makers. Beeld & Geluid is programmamanager van podiumkunst.net. Met ons uitgebreide netwerk en expertise op het gebied van archivering, digitalisering en behoud van (audiovisuele) erfgoedcollecties vervullen we een belangrijke rol in dit project. Het is mooi om te zien hoe steeds meer ensembles, theatermakers en dansgezelschappen de waarde van archiveren inzien en hiermee aan de slag gaan. Natuurlijk komen ze onderweg allerlei vragen en uitdagingen tegen. Daarom zijn de archiefcoaches zo’n waardevol onderdeel van dit project. Deze experts bieden persoonlijke begeleiding en advies op maat over archiveren. Wat ik vooral leuk vind, is dat podiumkunst.net een serie blogs schrijft waarin ze deze deskundigen voorstellen. De eerste blog in de reeks gaat over Nynke Kuipers, een professional met veel kennis van digitaal erfgoed.
Digitale innovaties voor cultureel erfgoed
Ook wil ik stilstaan bij een bijzonder event op 10 juni, waarbij Beeld & Geluid als co-host betrokken is. In het kader van de afronding van het C4Education-project worden tijdens dit event de resultaten van dit project gepresenteerd.
C4Education is een tweejarig project waarin een virtueel laboratorium is ontwikkeld voor digitale tools die kennisoverdracht op het gebied van cultureel erfgoed bevorderen. Denk hierbij aan toepassingen voor musea, stadsgidsen en virtuele tentoonstellingen.
Het event op 10 juni biedt een overzicht van deze digitale tools en hoe ze de erfgoedsector kunnen transformeren. Tools zoals AI, 3D-geluid en XR worden uitgelicht, evenals andere innovatieve digitale toepassingen. Daarnaast wordt er informatie gegeven over de huidige financieringsmogelijkheden voor GLAM-instellingen (Galerijen, Bibliotheken, Archieven en Musea) die willen innoveren en hun impact willen vergroten.
Ik vind dit event bijzonder waardevol voor erfgoedprofessionals en onderzoekers, omdat het de digitale tools presenteert die tijdens het project zijn verzameld en ontwikkeld, en die direct toepasbaar zijn in hun werkpraktijk. Deze tools zijn gemaakt om collecties te presenteren en de betrokkenheid van het publiek te vergroten. Bovendien biedt het event een uitstekende gelegenheid om te netwerken met professionals.