Je bevindt je hier:

Bereik Open Beelden content vergroot door hergebruik op Wikipedia

De audiovisuele content op Open Beelden wordt aangeboden onder Creative Commons licenties. Deze vrije licenties maken het mogelijk dat de content op verschillende manieren kan worden hergebruikt. Dit hergebruik vindt onder andere plaats op Wikipedia. Hiervoor worden video's van Open Beelden op Wikimedia Commons gezet, het centrale archief van afbeeldingen, video, audio en andere bestanden die worden ingezet voor Wikimedia-projecten zoals Wikipedia. In het begin gebeurde dit nog handmatig, maar tegenwoordig verloopt dit proces automatisch dankzij de Open Beelden API. Momenteel zijn ruim 1500 media-items van Open Beelden beschikbaar op Wikimedia Commons. Open Beelden is daarmee verantwoordelijk voor ongeveer 15% van het totale videoaanbod op Wikimedia Commons en is hiermee de grootste aanbieder. De Wikipediagemeenschap gebruikt de content van Open Beelden om lemma's op Wikipedia te verrijken. Het lemma 'Elfstedentocht' bevat bijvoorbeeld een video over de Elfstedentocht in 1954:

 

Een video van Open Beelden op het lemma 'Elfstedentocht'

Naast de volledige video's worden ook afgeleide werken zoals screenshots gebruikt. Deze screenshots worden bijvoorbeeld als foto gebruikt om lemma's over bekende personen van een afbeelding te voorzien, zoals is gebeurd bij het lemma van de Nederlandse politicus Pieter Oud:

Het lemma 'Pieter Oud' met een screenshot gebruikt als foto

 

3 miljoen views

Het bereik van de Open Beelden content op Wikipedia blijkt groot. In mei 2011 zijn Wikipedia-lemma's met media-items van Open Beelden ruim 3 miljoen keer bekeken. Dit is bijna een verdrievoudiging van het aantal views in december 2010. Opvallend daarbij is dat de meerderheid van de views niet van de Nederlandstalige Wikipedia afkomstig zijn, hoewel de meeste video's op Open Beelden in het Nederlands zijn en over Nederlandse onderwerpen gaan. Van de 3 miljoen views zijn er 880.000 op de Nederlandstalige Wikipedia, de overige 2,2 miljoen vonden plaats op Wikipediapagina's in andere talen. De vijf best Wikipedia's waar lemma's met Open Beelden content het best werden bekeken in mei 2011 waren:

  1. de Engelstalige Wikipedia
  2. de Nederlandstalige Wikipedia
  3. de Franstalige Wikipedia
  4. de Portugeestalige Wikipedia
  5. de Japanstalige Wikipedia

In totaal maken er op de verschillende Wikipedia's nu al meer dan 850 lemma's gebruik van content van Open Beelden. Het best bekeken lemma in mei 2011 was 'Mother's Day' op de Engelstalige Wikipedia, dat bijna 1,5 miljoen keer werd bekeken. De video op dit lemma wordt door verschillende Wikipedia's gebruikt, naast de Engelstalige en de Nederlandstalige ook bijvoorbeeld op de Tibetaanstalige en PerzischtaligeWikipedia. De best bekeken lemma's met Open Beelden content in mei 2011 waren:

  1. Mother's Day (EN) 1.445.756 views
  2. AFC Ajax (EN) 121.322 views
  3. AFC Ajax (NL) 111.190 views
  4. Billy Graham (EN) 94.485 views
  5. Giro d'Italia (EN) 73.055 views

Conclusie

De bovenstaande cijfers laten zien dat het aanbieden van materiaal onder een vrije licentie zeker een meerwaarde heeft voor erfgoedinstellingen. Voor de erfgoedsector is het een goede manier om hun collecties onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Daarnaast biedt het de (internet)gemeenschap de mogelijkheid om hun projecten te verrijken met historische beelden. De mogelijkheden voor hergebruik zijn natuurlijk niet beperkt tot Wikipedia. Door collecties onder een vrije licentie aan te bieden worden ze een rijke bron voor (her)gebruik voor diverse culturele, educatieve en creatieve doeleinden. http://www.openbeelden.nl/blog/