Je bevindt je hier:

9 april: Share This event bij Beeld & Geluid

Kunstenaar, ontwerper, plaatjesmaker: de explosie van creativiteit op sociale netwerken en de vraag hoe musea daarmee moeten omgaan, staan centraal in de programmareeks Share This, georganiseerd door Upload Cinema, Het Nieuwe Instituut, Beeld & Geluid en het Stedelijk Museum Amsterdam. Welke kunstenaars, ontwerpers en beeldmakers maken structureel en met succes gebruik van sociale netwerken en de digitale ruimte? Wat zijn de meest opvallende stromingen en trends van dit moment? En welke online uitingen zijn, vanuit erfgoedperspectief, waardevol genoeg om verzameld te worden? En hoe archiveer en presenteer je deze dan? Op donderdag 9 april worden deze en andere vragen beantwoord tijdens het Share This event bij Beeld & Geluid.

Share This bijeenkomst: archiveren en presenteren van interactieve media

Tijdens dit derde Share This event staat bewaren en representeren van online (interactieve) kunst en bewegend beeld centraal. Hoe kan dit online materiaal opgenomen worden in een collectie en zo bewaard worden dat we het in de toekomst nog steeds aan een publiek kunnen laten zien? Deze vragen zullen op 9 april behandeld worden door de volgende sprekers:

  • Dagan Cohen (kunstenaar, mediaondernemer en oprichter van Upload Cinema): Dagan vertelt over de onderzoeksresultaten van Share This, doorspekt met voorbeelden van online kunst en video die al dan niet hun weg zouden moeten vinden naar de collecties van erfgoedinstellingen.
  • Gaby Wijers (directeur LIMA): De Universiteit van Amsterdam, Digitaal Erfgoed Nederland, Data Matters en LIMA werken samen binnen het project Archiving Interactive Media (AIM). Hier staat de vraag centraal hoe interactieve media - van tweede schermen tot games - en de context waarin ze zijn gemaakt en worden gebruikt ‘gevangen’ kunnen worden. Binnen AIM wordt gezocht naar het maken van de vertaalslag van bestaande strategieën in een concrete, digitale workflow die recht doet aan de complexiteit van dit digitale erfgoed.
  • Valentine Kuypers en Poppe ten Dolle (Coördinator Instroom en Media Manager Toegang bij Beeld & Geluid): Al sinds 2008 worden internetvideo’s gearchiveerd bij Beeld & Geluid die niet mogen ontbreken in een audiovisueel archief. Maar hoe bewaar je de context waarin de video’s werden getoond, hoe ga je om met het feit dat veel video’s niet meer online te vinden zijn en hoe kun je ze uiteindelijk het beste presenteren?
  • Arnoud Goos (Coördinator Instroom bij Beeld & Geluid): Webarchivering is na een traject van onderzoeksprojecten een beleidsactiviteit geworden bij Beeld & Geluid. Arnoud gaat in op het selectiebeleid en wat er bij komt kijken om complexe, multimediale websites te archiveren én te presenteren.
  • Studio Moniker (design studio): Moniker maakt interactieve installaties en gecrowdsourcte video’s zoals donottouch.org, die de sociale effecten van technologie exploreren. Wat gebeurt er echter als dergelijke kunst door een erfgoedinstelling wordt opgenomen in de collectie? Willen makers dit wel en hoe behoud je de ervaring als je het werk opnieuw presenteert?
  • Paneldiscussie met de sprekers en de andere ShareThis deelnemers: Britte Sloothaak (Stedelijk Museum Amsterdam), Floor van Spaendonck (Het Nieuwe Instituut)

Verzamel mee!

Aan Share This wordt meegewerkt door een brede, internationale groep van scouts en (online) curatoren. Maar ook het publiek kan mee doen. De organiserende partijen hebben speciaal voor dit project een Tumblr opgezet waar iedereen zijn suggesties op kan toevoegen. Welke kunstenaars en projecten op sociale media kunnen wat jou betreft niet ontbreken in het museum? Voeg ze toe op Tumblr van Share This.

Aanmelden en praktische informatie

Het bijwonen van het Share This bij Beeld & Geluid is gratis. Aanmelden is verplicht en kan via dit formulier.

Praktische informatie

  • Tijd: Donderdag 9 april 2015, 15:30-17:30, met aansluitend een borrel
  • Locatie: Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Media Parkboulevard 1, Hilversum
  • Voertaal: Nederlands
  • Entree: gratis, maar aanmelding is verplicht.