Je bevindt je hier:

6 Tips voor ontspanning tijdens een fysiek evenement

Een live-evenement kan voor deelnemers soms best overweldigend zijn. Een dag vol prikkels, in ruimtes met veel andere mensen en er wordt ook nog eens van ze verwacht de hele dag geconcentreerd te blijven en veel informatie te verwerken. Je kunt deelnemers gelukkig helpen door gedurende de dag ook mogelijkheden voor ontspanning te bieden. Zodat ze daarna weer met volledige focus kunnen meedoen en het optimale uit je evenement kunnen halen. Ik geef je hier enkele tips!

Een live-evenement kan voor deelnemers soms best overweldigend zijn. Een dag vol prikkels, in ruimtes met veel andere mensen en er wordt ook nog eens van ze verwacht de hele dag geconcentreerd te blijven en veel informatie te verwerken. Je kunt deelnemers gelukkig helpen door gedurende de dag ook mogelijkheden voor ontspanning te bieden. Zodat ze daarna weer met volledige focus kunnen meedoen en het optimale uit je evenement kunnen halen. Ik geef je hier enkele tips!

Pas deze 6 tips toe om je deelnemers tijdens je evenement voldoende ontspanning te bieden:

1. Voldoende pauzes

Pauzeren is de belangrijkste vorm van ontspanning. Deel je programma daarom op in verschillende onderdelen en plan daartussen regelmatig pauzes in. Het is daarbij belangrijk dat de deelnemers zich even kunnen bewegen en fysiek naar een andere ruimte gaan. Dit kun je stimuleren door bijvoorbeeld catering in een andere ruimte aan te bieden. Zo kunnen ze zowel lichaam als geest even ontspannen en zich opladen voor het volgende programmaonderdeel.

2. Contactmomenten met andere deelnemers

Andere mensen ontmoeten en met hen praten kan helpen om te ontspannen. Immers, het is leuk om over gedeelde interesses te praten en samen te lachen. Dit zorgt dat je je ontspant en minder gestresst voelt. Bovendien kun je ervan uitgaan dat alle deelnemers een gemeenschappelijke interesse hebben, namelijk het onderwerp van je evenement. Bied daarom niet alleen voldoende tijd voor informeel contact, maar ook faciliteiten daarvoor, zoals aantrekkelijke zitgelegenheden.

3. Hydrateren

Deelnemers die onvoldoende drinken, kunnen zich moe voelen, waardoor ze zich minder goed kunnen concentreren. Zorg er daarom voor dat ze de hele dag door voldoende water kunnen drinken om gehydrateerd te blijven. Je kunt elke deelnemer bij binnenkomst bijvoorbeeld al een flesje water geven dat ze bij zich kunnen houden. Daarnaast kun je zorgen voor voldoende waterkannen of waterdispensers, zodat deelnemers hun glas of flesje gedurende de dag eenvoudig kunnen bijvullen. Zo hebben ze altijd water binnen handbereik, zodat ze fris en alert blijven.

4. Gezonde catering

Gezond voedsel helpt deelnemers om hun energie op peil te houden. Voedsel dat veel suikers of vetten bevat, zorgt voor een korte energieboost. Echter, daarna krijg je al snel last van een vermoeidheidsdip. Het is dan ook beter om gezonde snacks aan te bieden, zoals fruit en groenten. Het eten daarvan geeft ontspanning, waarna deelnemers weer over voldoende energie beschikken voor de rest van het programma.

5. Regelmatig bewegen

Korte bewegingsoefeningen helpen om de spieren los te maken en te ontspannen. Probeer daarom korte fysieke oppeppers in je programma te verwerken. Zo kun je deelnemers bijvoorbeeld de wave laten doen of stel vragen die deelnemers kunnen beantwoorden door te gaan staan en zitten. Maar je kunt er ook juist voor kiezen om een programmaonderdeel te starten met een kort meditatiemoment. Een andere mogelijkheid is deelnemers te stimuleren om een korte wandeling tussen de programmaonderdelen te maken. Bijvoorbeeld door te wisselen tussen de verschillende ruimtes van de evenementlocatie of een korte wandeling in de omgeving te organiseren.

6. Ruimte om te ontspannen

Tot slot, bied voldoende ruimte om te kunnen ontspannen. Dit betekent allereerst dat de evenementlocatie zelf rust moet uitstralen. Denk niet alleen aan een sfeervol ingerichte omgeving, maar ook voldoende ruimte voor het aantal deelnemers. Vermijd korte gehaaste wisselmomenten tussen programmaonderdelen, maar zorg voor voldoende tijd om nog even na te praten met andere deelnemers, een kort toiletbezoek te doen of even wat te drinken te halen. Ook rustgevende achtergrondmuziek tijdens pauzemomenten kan deelnemers uitnodigen om zich even te ontspannen en mentaal voor te bereiden op het volgende programmaonderdeel.

Kortom

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat deelnemers zich tijdens je evenement even kunnen ontspannen, zodat ze zich weer kunnen opladen voor het volgende programmaonderdeel. Bied daarom voldoende pauzes en beweging, zorg voor gezond eten en drinken en kies een geschikte evenementlocatie die voldoende ruimte biedt voor ontspanning en zitgelegenheid om bij te praten met andere deelnemers.