5 Nieuwtjes over de Nationale Aggregator
Digitale Collectie brengt de digitale erfgoedcollecties van Nederland met elkaar in verbinding. Het project verzorgt de voorwaarden voor het samenbrengen van de metadata van deze uiteenlopende collecties om hun bereik te vergroten. Digitale Collectie is een consortium van nationale instellingen - waaronder Beeld & Geluid - die ieder een erfgoeddomein vertegenwoordigen. Deze maand is er een hoop gaande bij dit vlaggenschip: nieuwe samenwerkingen, nieuwe tools én roadshows rondom de Eerste Wereldoorlog.
1. Europeana 1914-1918
Woensdag 12 maart vindt in de Koninklijke Bibliotheek de nationale kick-off plaats van Europeana 1914-1918.
Deze Europese campagne roept in twintig landen op om zoveel mogelijk kaarten, brieven, foto’s en andere herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog te digitaliseren en op de Europeana 1914-1918 website te plaatsen, zodat er een digitaal pan-Europees archief ontstaat.
Tijdens verschillende roadshows zullen bezoekers hun meegebrachte herinneringen en materiaal kunnen laten vastleggen en digitaliseren. Digitale Collectie draagt bij aan deze campagne door erfgoedinstellingen op te roepen hun collecties te delen. Tijdens de kick-off lichten verschillende vooraanstaande sprekers toe waarom digitalisering van Europees cultureel erfgoed van belang is. Aanmelden kan tot 7 maart door te mailen naar europeana@smith-communicatie.nl o.v.v. je naam en contactgegevens.
2. Samenwerking met Oneindig Noord-Holland
Het multimediale platform Oneindig Noord-Holland gaat binnenkort gebruik maken van de landelijke infrastructuur van Digitale Collectie.
Oneindig Noord-Holland is een groeiend platform van verhalen over het rijke verleden van Noord-Holland. Op de website kunnen bezoekers de collecties van verschillende erfgoedinstellingen doorzoeken. Digitale Collectie is verheugd met deze samenwerking en ziet het als een testcase voor toekomstige koppelingen.
3. Tegemoetkoming aggregatiekosten voor kleinere erfgoedinstellingen
VIVACE-regeling maakt aansluiting op de nationale infrastructuur mogelijk voor kleinere erfgoedinstellingen.
Instellingen aangesloten bij Digitale Collectie kunnen profiteren van grotere bekendheid en bezoekersaantallen, een toename van kennis over de eigen collectie en infrastructuur en een verbetering van kwaliteit en uitwisselingsmogelijkheden. Kleinere instellingen beschikken echter niet altijd over de middelen die nodig zijn voor aggregatie. Om toch aan te kunnen sluiten bij de nationale infrastructuur is er VIVACE, een tegemoetkoming voor de technische kosten die instellingen maken bij het beschikbaar stellen van hun metadata. Instellingen die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen contact opnemen met Digitale Collectie.
4. Afspraken met leveranciers DEVENTit en Picturae
Ook klanten van DEVENTit en Picturae kunnen profiteren van de VIVACE-regeling. Beide bedrijven zijn een samenwerking aangegaan met Digitale Collectie als leverancier aggregator voor de nationale aggregatie en Europeana.
Picturae-klanten kunnen kosteloos gebruikmaken van een speciale koppeltool die ook te gebruiken is voor andere initiatieven. Er zal een bijeenkomst plaatsvinden voor klanten met beeldcollecties. Picturae-klanten ontvangen hierover binnenkort een brief.
DEVENTit gaat zijn klanten kosteloos rechtstreeks aansluiten op Digitale Collectie en neemt hen daarmee de technische zorg voor de beschikbaarstelling van metadata uit handen. DEVENTit heeft reeds 25 klanten met dit aanbod benaderd.
5. Content-checker
Instellingen kunnen met behulp van de Content-checker op de website van Digitale Collectie zelf controleren of hun collecties voldoen aan het metadata-schema van Europeana.
De Content-checker rapporteert eventuele foutmeldingen. Geïnteresseerde instellingen kunnen te allen tijde contact opnemen met Digitale Collectie om samen te kijken naar de benodigde metadatavelden en validering.
Meer weten
- Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Digitale Collectie kan via de nieuwsbrief van DEN.
- Meer weten over het project kan op de website van Digitale Collectie.
- Blogpost: De Grootste Gemene Deler door Erica Renckens op 4 juli 2013
- Blogpost: Nederlands Erfgoed gaat digitaal door Evelien Wolda op 28 juni 2012