Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Zoeken naar waarheid in oorlogstijd

Hans Jaap Melissen is een van de meest ervaren Nederlandse oorlogsverslaggevers. In deze Nieuws of Nonsens-expertlezing vertelt hij over zijn zoektocht naar de feiten in een wereld van oorlog, chaos en (sociale) media.

Hans Jaap Melissen is een van de meest ervaren Nederlandse oorlogsverslaggevers. In deze Nieuws of Nonsens-expertlezing vertelt hij over zijn zoektocht naar de feiten in een wereld van oorlog, chaos en (sociale) media.

In tijden van oorlog sneuvelt de waarheid als eerste. In zijn expertlezing vertelt Hans Jaap Melissen over zijn uitdagingen in Irak, Syrië en Libanon. Met de komst van social media is het boven tafel halen van de waarheid alleen maar moeilijker geworden. Maar tegelijkertijd biedt social media nieuwe kansen voor de oorlogsverslaggeving, zoals 360 graden video, waarmee Melissen verslag legde van de strijd om Mosul. Hij neemt je in zijn lezing mee in zijn belevingswereld, waarin zijn waakzame zoektocht naar de waarheid en de wil om juiste verslaglegging te doen de boventoon voeren.

Over Hans Jaap Melissen

Gedurende zijn carrière is Hans Jaap uitgeroepen tot ‘Journalist van het Jaar’ en tot ‘Beste Midden-Oosten correspondent’. Op freelance basis is hij werkzaam bij de KRO-NCRV, NTR en EenVandaag. Eén van zijn 360-graden reportages is te zien in de tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck.

Nieuws of Nonsens-expertlezingen

In het kader van de tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck programmeert Beeld & Geluid maandelijks een expertlezing van een uur, waarin een gerenommeerde (onderzoeks)journalist de werking van de journalistiek en nieuwsmedia analyseert. Of je nu gewoon meer wil weten over de werking van nieuws of dat het je dagelijks werk is: als je verdieping zoekt zijn deze lezingen voor jou.

Elke journalist zoomt in op zijn of haar eigen onderzoeksgebied, waardoor er binnen de reeks een overzicht ontstaat van verschillende journalistieke thema's, zoals misdaad, politiek, klimaat of oorlogsverslaggeving. Ze illustreren hun verhaal met actuele en historische videofragmenten uit de audiovisuele collectie van Beeld & Geluid.

Tickets

De lezing is gratis voor studenten van journalistieke opleidingen op vertoon van studentenkaart. Studenten bezoeken het museum en de tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck tegen een gereduceerd tarief.

Toegang voor de lezing is inbegrepen bij je toegangskaartje voor Beeld & Geluid, en gratis op vertoon van Museumkaart of BankGiro Loterij-VIP KAART.

De deuren openen om 15:00 uur. Koffie en thee staat klaar.