Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Tussen Feit en Fictie

Wat is de waarheid en wie bepaalt dat precies? Drie prominenten uit de wereld van journalistiek, rechtspraak en wetenschap onderzoeken het begrip waarheidsvinding.

Wat is de waarheid en wie bepaalt dat precies? Drie prominenten uit de wereld van journalistiek, rechtspraak en wetenschap onderzoeken het begrip waarheidsvinding.

Campagnebeeld Tussen feit en fictie met een roodvlak en de tekst 'Tussen feit en fictie' erop geschreven waar een streep doorheen is gezet

Tijdens Tussen Feit en Fictie gaan journalist Bas Haan, strafrechtadvocaat Meike Lubbers en wetenschapper Piet Bakker in gesprek over hun eigen zoektocht naar de waarheid en de rol die jij, de burger, daarin vervult.

Wetenschappers voeren een eeuwenoude discussie over het achterhalen van de waarheid. Journalisten claimen de onafhankelijke waarheid te vertellen in de media en in de rechtszaal komen rechters tot een oordeel door de waarheid boven tafel te krijgen. De waarheid heeft grote impact op ons leven. Hoe kijken wetenschappers, journalisten en rechters naar elkaars waarheid? Dit vraagstuk wordt tijdens Tussen Feit en Fictie besproken door onder anderen journalist Bas Haan, strafrechtadvocaat Meike Lubbers en wetenschapper Piet Bakker.

Bas Haan is één van Nederlands meest vooraanstaande onderzoeksjournalisten. Hij schreef over grote zaken als de Schiedammer Parkmoord en de Deventer Moordzaak. Zijn berichtgeving hierover werd geroemd met de meest prestigieuze journalistieke prijzen. De Deventer Moordzaak kreeg recent opnieuw aandacht door een podcastserie en verfilming waarin het werk van Haan een grote rol speelt. Hoe betrouwbaar is journalistiek tegels lichten in het licht van bewijsvoering met feiten in de rechtszaal en falsificatie in de wetenschap?

Meike Lubbers is strafrechtadvocaat. Ze sprak zich recent kritisch uit aan de talkshowtafel van Op1 over de berichtgeving rondom beschuldigen naar Marco Borsato. Lubbers heeft als advocaat veel ervaring met zedenzaken en weet hoe lastig het is om erachter te komen wat er wel en niet is gebeurd. Ze vraagt zich wel eens af wat journalisten eigenlijk voor methode gebruiken om te beslissen of voor een verhaal voldoende overtuigend bewijs is gevonden om het in de krant te zetten.

Piet Bakker werkte jaren als journalist én als wetenschapper. Hij ervoer dankzij deze twee rollen een verschil in waarheidsvinding. Daarover schreef hij in 2016 een blog op Villamedia waarin hij waarheidsvinding van journalisten ‘een shortcut naar de waarheid noemt’. “ANP schrijft het”, “twee bronnen onafhankelijk van elkaar”, “omdat een autoriteit of expert het zegt” zijn voorbeelden van argumenten die journalisten vaak gebruiken om zich te verantwoorden, maar die volgens Bakker aan ​​vernieuwing toe zijn.

Let s.v.p. op de op dat moment geldende maatregelen.

Moment van de waarheid

Het evenement Tussen Feit en Fictie maakt onderdeel uit van het bredere programma Het Moment van de Waarheid, dat de gehele maand maart plaatsvindt bij Beeld & Geluid, zowel in Hilversum als Den Haag. In een wereld waarin iedereen toegang heeft tot media en waarin algoritmes en kunstmatige intelligentie jouw informatievoorziening bepalen, heeft iedereen zijn eigen waarheid. Maar op welke waarheid kunnen we nog vertrouwen?