Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Symposium Open Archief

Hoe verhoudt artistieke vrijheid zich tot creatief hergebruik? Heeft kunst invloed op de werkwijze van institutionele archieven? Hoe ‘open’ moet een collectie zijn? Tijdens het online symposium van Open Archief gaan sprekers en deelnemers in op de artistieke kant van het beschikbaar stellen van archiefmateriaal.

Hoe verhoudt artistieke vrijheid zich tot creatief hergebruik? Heeft kunst invloed op de werkwijze van institutionele archieven? Hoe ‘open’ moet een collectie zijn? Tijdens het online symposium van Open Archief gaan sprekers en deelnemers in op de artistieke kant van het beschikbaar stellen van archiefmateriaal.

Logo Open Archief; een zwart vlak met twee overlappende blauwe rondjes en daaroverheen de tekst 'OPEN ARCHIEF, online symposium'

Experts als Mariana Lanari (Amsterdam School of Heritage, Memory and Material Culture) en Stefan Dickers (Bishopsgate Institute) bespreken in verschillende sessies thema’s als onderzoek, hergebruik, auteursrecht, het openstellen van archieven en herinterpretatie van de geschiedenis. Hoe kunnen instellingen toegankelijker worden, en wat kunnen ze leren van het creatief hergebruik van hun collecties? 

Programma 

Het programma kan in zijn geheel worden gevolgd of in afzonderlijke sessies. Via de button bovenaan kan je je gratis aanmelden. Je kan je ook apart opgeven voor het spreekuur over copyright.

Ochtendsessie - 10:00 - 12:30 uur

 

Keynote: Stefan Dickers, Bishopsgate Institute

Stefan Dickers is Special Collections and Archives Manager aan het Bishopsgate Institute in Londen. Hij is verantwoordelijk voor de collectie over de geschiedenis van Londen, protesten en activisme en de LGBTQ+-beweging in Groot Brittannië. Tijdens zijn presentatie deelt hij verschillende inzichten rondom het verzamelbeleid van het Bishopsgate Institute en hoe zij zich positioneren rondom historische en hedendaagse politieke bewegingen.

Paneldiscussie: Ash Bowland van THE ARCHIVE HOTEL in gesprek met de kunstenaars/ontwerpers Johannes Elebaut, Alina Cristea en Shervin Sheikh Rezaei 

Het onderzoeken van archiefcollecties kan lastig zijn, vaak is er een dissonantie tussen materiaal, beschrijving, interpretatie en toegang. De vraag is hoe artistiek onderzoek een rol kan spelen bij het opnieuw contextualiseren van historisch materiaal en hoe instellingen dit proces kunnen vereenvoudigen. Kunnen archieven prima meerdere perspectieven op historisch materiaal herbergen of is dat teveel gevraagd? 

Middagsessie - 13:30 - 16:00 uur

 

Interview: Inger Schaap (historica en moderator) in gesprek met Mariana Lanari 

Mariana Lanari beweegt zich als kunstenaar en academicus in twee werelden. Zij deelt in dit gesprek haar persoonlijke ervaringen en toekomstige mogelijkheden met betrekking tot hergebruik van archiefmateriaal. Hoe gaan we om met het hanteren en hergebruiken van archiefmateriaal dat soms onder dwang is ontstaan? Is dat überhaupt mogelijk? Hoe blijven we kritisch in het hergebruik van dit materiaal?

Spreekuur copyright

Of het nu gaat om de bescherming van je eigen werk of het gebruik van het werk van een ander: je hebt altijd te maken met auteursrecht (copyright). In het spreekuur van het symposium kan je hierop in breakout-sessies ingaan met experts van de drie instituten. Vertegenwoordigers van Pictoright praten je bij over de nieuwe Appropriation Art-richtlijnen.

  • Pictoright: Hanneke Holthuis en Arlette Bekink 
  • Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis: Thijs van Leeuwen 
  • Het Nieuwe Instituut: Iris de Jong 
  • Beeld & Geluid: Dennis Hekker 

Je kan in een formulier aangeven welke sessies je wilt bijwonen.

Het Symposium Open Archief is mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds. 

Open Archief

Open Archief is een project van Het Nieuwe Instituut, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. In dit programma gaan drie makers op zoek naar nieuwe verhalen in digitale collecties, met als eindresultaat een nieuw mediawerk. Open Archief wil met het project zowel makers als archiefhoudende instellingen kennis laten maken met creatief hergebruik, met de mogelijkheden, hindernissen en valkuilen.

Het nieuwe werk van de drie makers is nu tot en met 5 september te zien bij Het Nieuwe Instituut.