Re:Use Clinic #2: Uncertain Archives
Hoe ga je om met de inherente gewelddadigheid van koloniale beelden? Voormalig Open Archief-resident, antropoloog, curator en activist Jessica de Abreu spreekt met antropoloog en activist Mitchell Esajas. Zij reflecteren op de uitdagingen die kunstenaars en onderzoekers tegenkomen bij het benaderen van archiefcollecties.
Hoe ga je om met de inherente gewelddadigheid van koloniale beelden? Voormalig Open Archief-resident, antropoloog, curator en activist Jessica de Abreu spreekt met antropoloog en activist Mitchell Esajas. Zij reflecteren op de uitdagingen die kunstenaars en onderzoekers tegenkomen bij het benaderen van archiefcollecties.
Let op: dit event is in Amsterdam
ARIAS en Open Archief slaan de handen ineen voor een nieuwe editie van de Re:Use Clinics, een serie publieke evenementen voor erfgoedprofessionals, kunstenaars en ieder die geïnteresseerd is in creatief hergebruik van erfgoedcollecties.
Jessica de Abreu startte haar residentie bij Open Archief in 2021 met de intentie om hedendaagse zwarte anti-racistische bewegingen in Nederland met behulp van found footage, beeld en digitale data vast te leggen en te archiveren. Gedurende haar onderzoek vroeg ze zich af hoe ze om kon gaan met de gewelddadige collectiestukken waar ze op stuitte.
In haar zoektocht naar materiaal realiseerde ze zich dat de meeste beelden van zwarte mensen bestonden in een context van geweld, lijden of exotisme, en dat door het opnieuw tentoonstellen of onder de aandacht brengen van deze beelden, dit geweld blijft voortbestaan.
In deze clinic deelt ze haar ervaringen in het omgaan met de koloniale collecties van archiefinstellingen en haar zoektocht naar manieren om menselijkheid naar de beelden terug te brengen.
Tijdens haar zoektocht vond De Abreu ook momenten van heling: beelden waarin zwarte mensen genoten van het alledaagse leven, momenten van geluk binnen vele vormen van tegenslag. Door dit proces en haar tijd bij Open Archief is ze meer geïnteresseerd geraakt in de uitbeelding van zwarte mensen in een context buiten politieke of koloniale kaders: zoeken naar het alledaagse als een vorm van helend verzet.
Mitchell Esajas is medeoprichter van The Black Archives, een cultureel centrum gebaseerd op een unieke collectie boeken, documenten en artefacten die de geschiedenis van Surinamers en zwarte mensen in de Nederlandse context documenteren. The Black Archives ontwikkelt tentoonstellingen en publieksprogramma's op basis van hun collecties en urgente maatschappelijke vraagstukken.
Esajas is ook mede-oprichter van New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals met diverse achtergronden met een focus op de Surinaamse, Caribische en Afrikaanse diaspora.
Esajas studeerde Business Studies en Antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Moderator is Dr. Warda El-Kaddouri, journalist en literatuurwetenschapper,
De Re:Use Clinic wordt afgesloten met een (gratis) borrel.
Kijk hier voor meer informatie en (gratis) tickets
Re:Use Clinics
De Open Archief Re:Use Clinics zijn een serie openbare bijeenkomsten voor kunstenaars, erfgoedprofessionals en andere in hergebruik geïnteresseerden. De clinics focussen op belangrijke aspecten van hergebruik door creatieve makers en zijn tegelijk ook een platform voor gesprekken en discussies over hergebruik van erfgoed.
De clinics van 2022 vinden plaats bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.
Open Archief is een samenwerking van Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Het Nieuwe Instituut en Beeld & Geluid.
Meer informatie en eventuele vragen: openarchief@beeldengeluid.nl