Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Re:Use Clinic #1 Archives and Copyrights

Hoe weet je als kunstenaar welk auteursrecht er op erfgoed rust? En wat is auteursrecht eigenlijk? Open Archief en Pictoright organiseren een Re:Use Clinic voor kunstenaars, beeldmakers en erfgoedprofessionals.

Hoe weet je als kunstenaar welk auteursrecht er op erfgoed rust? En wat is auteursrecht eigenlijk? Open Archief en Pictoright organiseren een Re:Use Clinic voor kunstenaars, beeldmakers en erfgoedprofessionals.

Testscherm met de tekst Archives and Copyright erop

Materiaal uit archieven van organisaties zoals Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Het Nieuwe Instituut en Beeld & Geluid kan meestal niet zomaar gebruikt worden. Er rust in veel gevallen auteursrecht (copyright) op. 

Hoe ga je daar mee om als je gevonden materiaal wilt hergebruiken? Wanneer zit er geen auteursrecht (meer) op en kan je het dan wel zo gebruiken? Hoe kunnen de archieforganisaties én Pictoright je helpen om het auteursrecht goed te regelen?

Tijdens de Re:Use Clinic wordt er ook gesproken over waarom veel materiaal beschermd wordt door auteursrecht en niet wordt vrijgegeven. Ook wordt ingegaan op de toekomst van het auteursrecht.  

Te gast zijn: 

  • Arlette Bekink - manager collectieve rechten, Pictoright 
  • Elki Boerdam - zelfstandig beeldresearcher 

Deze twee specialisten geven antwoord op bovenstaande vragen, gaan verder in op auteursrecht en het hergebruiken van materiaal en beantwoorden vragen uit het publiek.  

De Re:Use Clinic wordt afgesloten met een (gratis) borrel.

Re:Use Clinics

De Open Archief Re:Use Clinics zijn een serie openbare bijeenkomsten voor kunstenaars, erfgoedprofessionals en andere in hergebruik geïnteresseerden. De clinics focussen op belangrijke aspecten van hergebruik door creatieve makers en zijn tegelijk ook een platform voor gesprekken en discussies over hergebruik van erfgoed.

De clinics van 2022 vinden plaats bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Open Archief is een samenwerking van Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Het Nieuwe Instituut en Beeld & Geluid.

Meer informatie en eventuele vragen: openarchief@beeldengeluid.nl