Je bevindt je hier:

Retro Radio live

Beeld & Geluid exposeert een topstuk uit zijn mediacollectie in het centrum van Hilversum: de originele radiostudio waar van 1975 tot 1987 alle “Hilversum 3’’ radioprogramma's van de Nederlandse Publieke Omroep op zijn gemaakt.

Beeld & Geluid exposeert een topstuk uit zijn mediacollectie in het centrum van Hilversum: de originele radiostudio waar van 1975 tot 1987 alle “Hilversum 3’’ radioprogramma's van de Nederlandse Publieke Omroep op zijn gemaakt.

Gerard Ekdom bij Retro Radio

Deze radiostudio is een echt museumstuk! Het is de allereerste stereo radiostudio voor de Hilversum 3 programma’s. Deze studio stond op het Media Park in het Muziekpaviljoen, letterlijk naast Beeld & Geluid. Nu is hij onderdeel van de Beeld & Geluid objectencollectie en weer voor iedereen te bewonderen. Uniek is dat de studio helemaal compleet is én nog steeds werkt. Dat gebeurt dan ook. 

De live-uitzendingen in deze studio zijn omgedoopt tot Retro Radio. Ze zijn gratis te bezoeken en onderaan deze pagina staat het schema met alle uitzendingen.

Conservator Wytze Koppelman staat voor de Radio Veronica boot in Amsterdam. Links van hem zie je twee archiefbeelden: een van de boot op zee en een van een dj aan het mengpaneel. Daar overheen loopt de tekst 'Radio Veronica: een boot die popt'

Conservator Wytze Koppelman over radio Veronica

“Hilversum 3 bestond nog niet…”

Hilversum 3, de voorloper van 3FM, heeft een stroeve start in oktober 1965. De 'FM-zender voor lichte muziek' slaat niet aan bij het publiek. Pas na het verdwijnen van de zeer populaire zeezenders Veronica en Radio Noordzee in 1974, ontwikkelt Hilversum 3 zich alsnog tot dé popzender van Nederland. In 1976 startte Veronica als aspirant-omroep met radio-uitzendingen op Hilversum 3.

Frits Spits

Frits Spits presenteert vanaf 1978, zes dagen per week de Avondspits.

DIY studio

Naar Amerikaans en Engels voorbeeld willen Nederlandse DJ’s veel dynamischer programma’s maken. Dat betekent zélf aan de knoppen zitten en niet afhankelijk zijn van een technicus. De radiostudio die in het centrum van Hilversum te bewonderen is, maakt dat allemaal mogelijk. Gemaakt door de technici van de NOS naar de specifieke wensen van de DJ’s. 

Frits Spits presenteert vanaf 1978, zes dagen per week de Avondspits vanuit deze studio. 'Een muziekweg zonder oponthoud', zo werd het NOS programma aangekondigd. Tussen 18 en 19 uur luisteren er in die tijd tussen de 2 en 3 miljoen mensen naar het programma. Spits presenteert de Avondspits, met enkele onderbrekingen, 15 jaar lang. Luister hier naar het audiofragment van de Avondspits uit 1978.

Joost den Draaier

Joost den Draaijer presenteerde op Hilversum 3 voor de AVRO het programma Joost mag niet Eten.

Herinnert u zich deze nog?

Zoals op alle publieke radio- en televisiezenders, wordt de zendtijd op Hilversum 3 (later 3FM) verdeeld over de publieke omroepen. Tot 1992 heeft Hilversum 3 een verticale programmering: iedere omroep kreeg zijn eigen dag(deel) en mocht die naar eigen inzicht invullen. Daardoor heeft elke dag een ander geluid: op de VARA-dinsdag wordt compleet andere muziek gedraaid dan op de TROS-donderdag of de Veronica-vrijdag. Toch is de zender populair en een belangrijke gids in muziekland, mede dankzij populaire DJ's als Frits Spits, Ferry Maat, Rob Stenders, Felix Meurders, Lex Harding en Joost den Draaijer.

Luister hier een audiofragment van Joost den Draaijer.

Radio Garden

Wereldradio

Had je eerder nog een studio en een FM-frequentie nodig om radio te kunnen maken. Met de komst van ISDN en internet is dat allemaal wel anders: iedereen met een computer kan radio maken.

Dat is goed te horen in het project Radio Garden van Beeld & Geluid. Een website waar je radio van over de hele wereld kan horen. Simpel en verslavend! Radio Garden laat grenzen verdwijnen en toont bovendien dat radio verbindt! Je kunt er meer dan 1400 radiozenders van over de hele wereld live beluisteren, maar vindt er ook historische uitzendingen en reclame jingles.

Nieuwsgierig geworden? Neem hier een kijkje.

Retro Radio LIVE!

Zelf komen kijken en luisteren tijdens een van de gratis live-uitzendingen kan! Het klinkt weer net als toen met Ad Bouman (192 Radio) en wisselende gasten zoals Jan van Veen, Gerard Ekdom, Leo van der Goot, Jeroen van Inkel, Tineke de Nooij en Erik de Zwart. Op 27 augustus, 8 en 9 oktober vindt er zelfs een heuse Rollerdisco plaats: een disco waar alle bezoekers rolschaatsen dragen en dansen op de muziek. 

Retro Radio live is te vinden in winkelcentrum de Gooische Brink in het centrum van Hilversum. Op de volgende dagen wordt er uitgezonden en is de studio open voor publiek.

Datum Tijd Specificaties
zaterdag 27 augustus 12.00 - 20.00 live radio inclusief Rollerdisco
woensdag 31 augustus 14.00 - 20.00 Vintage Veronica, met Leo van der Goot, Rob Stenders en Ad Bouman
vrijdag 2 september 16.00 - 18.00 live radio
vrijdag 9 september 16.00 - 18.00 live radio
vrijdag 16 september 16.00 - 18.00 live radio
vrijdag 23 september 16.00 - 18.00 live radio
vrijdag 30 september 16.00 - 18.00 live radio
maandag 3 oktober 15.00 - 18.00 live radio Dutch Media Week met Tineke de Nooij
dinsdag 4 oktober 15.00 - 18.00 live radio Dutch Media Week met Erik de Zwart en Paul van der Lugt
woensdag 5 oktober 15.00 - 18.00 live radio Dutch Media Week Rob Stenders en Caroline
donderdag 6 oktober 15.00 - 18.00 live radio Dutch Media Week met Gerard Ekdom
vrijdag 7 oktober 15.00 - 18.00 live radio Dutch Media Week met Will Luikinga
zaterdag 8 oktober 15.00 - 18.00 live radio Dutch Media Week inclusief Rollerdisco!
zondag 9 oktober 15.00 - 18.00 live radio Dutch Media Week inclusief Rollerdisco & busverbinding

* De studio is gratis toegankelijk en een uur voor aanvang van de uitzending open.

Moeder en dochter die samen aan het rolschaatsen zijn bij Retro Radio live

Rollerdisco

Zaterdag en zondag is de Retro Radio studio een disco dj-set. Dan draait Marcel Bouman de grootste disco hits vanuit die studio, speciaal voor de rollerdisco. Trek je rolschaatsen aan en reis mee terug in de tijd! Wegens succes komt de rollerdisco van Retro Radio Live terug tijdens de Xperience Days van Dutch Media Week. Een rollerdisco voor alle leeftijden en het is ook nog eens gratis! Neem je gezin of vrienden mee voor een leuke middag. Kom lekker swingen op je rollerskates op muziek uit de ’70 en ’80 van Retro Radio.

Neem je eigen rollerskates mee of leen ze (gratis) op locatie.

Meer over Rollerdisco