Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Nieuws of Nonsens-dagen

Hoe wordt nieuws gemaakt en wat neem jij voor waar aan? Tijdens de Nieuws of Nonsens-dagen dagen we kinderen en hun ouders op een speelse manier uit om kritisch naar het nieuws te kijken door middel van workshops, quizzen, masterclasses en een kinderpersbureau!

Hoe wordt nieuws gemaakt en wat neem jij voor waar aan? Tijdens de Nieuws of Nonsens-dagen dagen we kinderen en hun ouders op een speelse manier uit om kritisch naar het nieuws te kijken door middel van workshops, quizzen, masterclasses en een kinderpersbureau!

Kinderpersbureau

Voor kinderen van 8 - 12 jaar

Wat komt er allemaal kijken bij het maken van het journaal of de krant? Met deze vijf activiteiten kom je erachter.

  • Scherp kijken naar nieuws! Weet jij wat nep is en wat echt? Doe de quiz!
  • Nieuws selecteren! Welk nieuws van vandaag verdient een plekje in jouw journaal? 
  • Researchen! Vind jij alle info die je nodig hebt?
  • Presenteren! Even oefenen, je mondspieren losmaken maken en praten maar. Let je op dat je niet te snel praat? 
  • Interviewen! Welke vragen stel je om alles te weten te komen?

Heb je alle activiteiten gedaan? Dan ben je een echte journalist en krijg je je Beeld en Geluid perskaart. Ga ermee op de foto in onze greenscreenstudio!

Jeugdjournaal-masterclass verslaggeving

Op zaterdag 28 april en zondag 6 mei leer je van de profs. Jeugdjournaalpresentatoren en -verslaggevers vertellen hoe ze hun werk doen, én je mag ze alles vragen! Reserveer snel je plekje.

Grote Nieuws of Nonsens quiz

Elke dag om 15:00 uur (donderdag 3 mei om 13.30 uur)

Heb jij een neus voor nieuws? Kijk je vaak naar het Jeugdjournaal en sta je bekend als een echte nieuwskenner? En heb je een scherp oog voor het herkennen van nepnieuws? Doe dan met je hele gezin mee met de Grote Nieuws of Nonsens Familiequiz en win de begeerde beker!

Slecht nieuws game

Voor kinderen vanaf 12 jaar

Speel de game Slecht Nieuws van DROG. Kruip in de huid van een nepnieuwsmaker en word zelf propagandist. Wees lekker slecht en maak keuzes die je dichterbij je doel brengen: invloed en macht. Verzamel zoveel mogelijk volgers, maar let op -  als je ze teleurstelt of té overduidelijk liegt verlies je geloofwaardigheid. Als de meters te laag komen…… ben je game-over!

Workshop Beeldgeheimen

Elke dag om 13:00 en 15:00 uur
Duur: 1,5 uur
Voor (gezinnen met) kinderen vanaf 10 jaar.

Na het volgen van deze workshop kennen de beelden die de media je dagelijks voorschotelen geen geheimen meer voor je! Verkooptechnieken in vlogs? Jij herkent ze gelijk! Leer de taal van beeld lezen, schrijven en begrijpen in deze workshop.

Beïnvloeding komt overal en elke dag voor. Het gebeurt in je omgang met anderen en je ziet het, als je tenminste goed oplet, ook overal in de media. Reclame is daarvan een goed voorbeeld. Als vloggers een product aanprijzen vertellen ze daar niet altijd bij dat ze daar ook voor betaald worden. Hoe herken je beïnvloede beelden nu eigenlijk? En hoe worden ze gemaakt?

In deze workshop gaan kinderen en ouders samen aan de slag met het beïnvloeden van beeld. Je maakt een video en past hierbij verschillende beïnvloedingstechnieken toe. Hierdoor leer je beïnvloeding in de media te herkennen en kritischer te kijken naar alles wat er online en op televisie verschijnt. Lukt het jullie om de andere deelnemers om de tuin te leiden?