Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Nederlands Nieuw-Guinea

Tijdens deze middag kijken we naar het gebruik van historisch beeld -en geluidsmateriaal door filmmakers bij het vertellen van de geschiedenis van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea.

Tijdens deze middag kijken we naar het gebruik van historisch beeld -en geluidsmateriaal door filmmakers bij het vertellen van de geschiedenis van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea.

Illustratie

Zondag 8 januari 2023 is de slotdag in het Indisch Herinneringscentrum in Museum Sophiahof Den Haag van de tentoonstelling BIAK Stories, een project van visueel antropoloog Eddy Appels en beeldend kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx. In het kader hiervan organiseren de Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland / Cineblend, het Indisch Herinneringscentrum en Beeld & Geluid in Den Haag deze themamiddag. 

In de filmische installatie BIAK Stories (lees hier meer over deze tentoonstelling in Museum Sophiahof) verbeeldt Verhoeckx een geheime liefdesgeschiedenis, gebaseerd op het verhaal van haar ouders, tegen de achtergrond van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea. Ze creëert een nieuw narratief door het associatief gebruik van historisch beeld- en geluidsmateriaal uit verschillende archieven en uit de privé -collectie van haar ouders. 

Tijdens deze middag kijken we naar het gebruik van historisch beeld -en geluidsmateriaal door een aantal filmmakers bij het vertellen van de geschiedenis van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea. Wat voor materiaal gebruiken de makers? Welke verhalen steken er achter dit materiaal? Wat zien we eigenlijk? En hoe gebruiken de makers het archiefmateriaal om hun eigen verhalen te vertellen? 

Te gast zijn: 

ANNEGRIET WIETSMA

Al meer dan 35 jaar maker van documentaires, tv-series, publicaties in boekvorm en in tijdschriften, en interviewtrainer. Annegriet maakte voor de televisieserie Andere Tijden enkele uitzendingen over Nederlands Nieuw-Guinea: De Ajam-affaire over de volledig uit de hand gelopen opnamen bij de Asmat voor een Nederlandse propagandafilm in 1956, met tientallen doden. De Obano -opstand over de opstand in 1956 in het Wisselmerengebied en Tropische liefde, het verhaal van een verboden liefde tussen een Nederlandse pater en een Papoeameisje. 

DAAN VELDHUIZEN 

Daan Veldhuizen is een Nederlandse regisseur, cameraman en editor. Hij studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en maakte de prijswinnende documentaires Stories from Lakka Beach (IDFA 2011) en Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice (IFFR 2015). Momenteel werkt hij aan Pax Neerlandica, een lange documentaire over de vergeten Nederlandse belofte aan de Papoea’s voor onafhankelijkheid. In zijn film probeert Daan Veldhuizen de Nederlandse onderneming in Nieuw-Guinea weer dichtbij te halen door middel van een intensieve bewerking van het oorspronkelijke archiefmateriaal.  

MONIQUE VERHOECKX

Monique Verhoeckx is beeldend kunstenaar en filmmaker. Zij maakte onder andere de lange documentaire De Schattenberg, over de aankomst en opvang in Nederland van haar Indische familie en Flat Earth, een fictieve dialoog tussen haar vader en opa, getraumatiseerde veteranen uit Nederlands-Indië. BIAK Stories luidt het derde deel in van de trilogie over haar Indische familiegeschiedenis. De installatie met filmarchiefmateriaal, sound design en de stemmen van acteurs is gebaseerd op het liefdesverhaal van haar ouders op het eiland Biak in de context van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea.  

HANS GOEDKOOP

Hans Goedkoop is gespreksleider. Goedkoop is historicus en literatuurcriticus. Van 2000 tot en met 2019 was hij de presentator en het gezicht van de televisieserie Andere Tijden. Op het ogenblik werkt hij met Gerda Jansen-Hendriks aan een televisieserie over Nederlands-Indië / Indonesië van 1900 tot 1950. Rode draad in de serie is de grootvader van Goedkoop. ‘Opa Rein’ komt ter wereld in Magelang, op Java. Het is 1898 en hij is de telg uit een familie waarin vele mannen dienst hebben genomen in het KNIL, het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Ook Rein volgt die weg en zal zo tot het einde in 1950 een rol spelen bij de militaire acties van Nederland in de archipel.

TOEGANG

Prijs: 5 euro inclusief drankje.

Op vertoon van het ticket kunt u voorafgaande aan de themamiddag de tentoonstelling BIAK Stories in Museum Sophiahof bezoeken (meer informatie). Het museum bevindt zich op 5 minuten lopen van Beeld & Geluid, op de Sophialaan 10 en is open vanaf 11.00 uur.  

BIAK Stories is mogelijk gemaakt door bijdragen van: vfonds, VSBfonds, VriendenLoterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds/Pacific Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Beeld & Geluid, Eye Filmmuseum, Stedelijk Museum Breda, Indisch Herinneringscentrum, Gallery WM, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Stichting Papua Erfgoed (PACE), Bitman, Nelissen Decorbouw, Beam Systems.