Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Meet Up: Factcheckmarathon

Een prikkelend publieksprogramma over misinformatie tijdens de campagne rond de gemeenteraadsverkiezingen.

Een prikkelend publieksprogramma over misinformatie tijdens de campagne rond de gemeenteraadsverkiezingen.

Stockbeeld van handen die verschillende microfoons vasthouden voor iemand in pak, maar het gezicht valt buiten frame

Tussen 1 en 16 maart, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen houden 40 factcheckers van ANP, Pointer en Leiden Universiteit (LU) een factcheckmarathon. De marathon wordt afgesloten met een publieksprogramma over misinformatie rond de verkiezingen bij Beeld & Geluid in Den Haag.

Het ANP, Pointer (KRO-NCRV) en Nieuwscheckers (Universiteit Leiden) starten op 1 maart, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, met een factcheck-marathon. Twee weken lang zoeken de redacties gezamenlijk, met hulp van studenten journalistiek, naar mis- en desinformatie die met name via sociale media en online verspreid wordt. De journalistieke partners onderzoeken berichten, van onder andere politici en lokale politieke partijen, op foutieve informatie die van invloed kan zijn op het stemgedrag en de uitslagen tijdens de verkiezingen op 16 maart.Tijdens de factcheckmarathon wordt ingezoomd op belangrijke thema’s die in meerdere regio’s spelen, zoals bijvoorbeeld stikstofuitstoot, de komst van asielzoekerscentra, coronabeleid en de woningmarkt. De deelnemende journalisten checken het waarheidsgehalte van berichten op social media over dit soort thema’s. De bevindingen worden aangeboden via het ANP en gepubliceerd op de websites van Pointer en Nieuwscheckers.Op 16 maart, de dag van de verkiezingen, wordt de factcheckmarathon op feestelijke wijze afgesloten. Bij Beeld & Geluid Den Haag wordt nagepraat over de opbrengsten en conclusies van de marathon. Te gast zijn uiteraard de factcheckers zelf, maar ook politici en politieke duiders.Let s.v.p. op de op dat moment geldende maatregelen.

Moment van de waarheid

Het evenement Meet Up: Factcheckmarathon maakt onderdeel uit van het bredere programma Het Moment van de Waarheid, dat de gehele maand maart plaatsvindt bij Beeld & Geluid, zowel in Hilversum als Den Haag. In een wereld waarin iedereen toegang heeft tot media en waarin algoritmes en kunstmatige intelligentie jouw informatievoorziening bepalen, heeft iedereen zijn eigen waarheid. Maar op welke waarheid kunnen we nog vertrouwen?