Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Mediacollege: Jelle Brandt Corstius

Beeld & Geluid organiseert een nieuw Mediacollege. Met dit keer op onze podia in Hilversum en Den Haag: Jelle Brandt Corstius, die een unieke inkijk geeft in de hedendaagse informatie-oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Beeld & Geluid organiseert een nieuw Mediacollege. Met dit keer op onze podia in Hilversum en Den Haag: Jelle Brandt Corstius, die een unieke inkijk geeft in de hedendaagse informatie-oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Campagnebeeld Media in het heetst van de strijd

In dit Mediacollege bespreekt Jelle Brandt Corstius hoe Poetin in de loop der jaren de staatstelevisie in Rusland onder controle van het Kremlin heeft gesteld. Hoe komen de gevolgen van deze controle tot uiting in Rusland, en daarbuiten? En welk doel heeft deze sturing?

De controle op media is van alle tijden. Aan de hand van voorbeelden laat Jelle Brandt Corstius zien we hoe dit mechanisme al sinds de Tweede Wereldoorlog werkt. Ook geeft hij een inkijkje in zijn eigen werkwijze. Hoe herken je propaganda? En hoe ga je als journalist te werk onder dergelijke omstandigheden?

Jelle Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius is journalist, programmamaker en Rusland-kenner. Hij woonde van 2005 tot 2010 in Moskou, waar hij correspondent was voor Trouw, De Standaard en mensenrechten magazine Wordt Vervolgd. Rusland stond ook centraal in diverse journalistieke tv-series die hij voor de VPRO maakte. Naar aanleiding van de Russische annexatie van de Krim, presenteerde hij de serie Grensland, over Rusland en zijn buren. Tegenwoordig maakt hij Voordat De Bom Valt, een wekelijkse podcast over de oorlog in Oekraïne.

Vanaf 5 maart is zijn nieuwe televisieserie Langs de nieuwe zijderoute te zien bij de NPO.

Mediacolleges

Tijdens de Beeld & Geluid Mediacolleges staan uiteenlopende mediamakers en deskundigen stil bij de wijze waarop we leven in media: over hoe media ons beïnvloeden en hoe zij onderdeel zijn van ons dagelijks leven.

Hilversum en Den Haag

Het Mediacollege van Jelle Brandt Corstius vindt plaats in Hilversum (20 april) en Den Haag (7 mei). Klik hier om tickets te kopen voor het Mediacollege in Hilversum. Klik hier om tickets te kopen voor het Mediacollege in Den Haag.

Media-oorlog

Beeld & Geluid laat zien hoe media strategisch kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld propagandadoeleinden in oorlog en crisistijd. In hedendaagse conflicten, maar ook al in WOII. Het doel hiervan is om het bewustzijn over terugkerende propaganda trucs en nepnieuws te vergroten. Dit doen we op basis van onze collectie en door het organiseren van verschillende publieksactiviteiten in de periode van maart t/m juni 2023.