Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Makers over de vloer

Een week lang gaan creatieve makers Mark IJzerman, Farida Sedoc en Joy Slaats deze uitdaging aan en nemen zij ons in Beeld & Geluid mee in hun werkproces. Volg hen online, kom live kijken, stel ze vragen of neem deel aan de workshop Mark geeft. Wat maken ze, welke mogelijkheden geeft het archief en wat zijn hun uitdagingen? Een boeiend proces temidden van dat enorme archief.

Een week lang gaan creatieve makers Mark IJzerman, Farida Sedoc en Joy Slaats deze uitdaging aan en nemen zij ons in Beeld & Geluid mee in hun werkproces. Volg hen online, kom live kijken, stel ze vragen of neem deel aan de workshop Mark geeft. Wat maken ze, welke mogelijkheden geeft het archief en wat zijn hun uitdagingen? Een boeiend proces temidden van dat enorme archief.

Het archief van Beeld & Geluid is één van de grootste audiovisuele collecties van Europa. Het is niet alleen een rijke bron voor professionals van televisie, radio en andere media, het is ook inspiratie voor makers die archiefmateriaal gebruiken voor nieuwe films, kunstwerken, interpretaties en verhalen. Tijdens Dutch Media Week kan je zien hoe dat precies in zijn werk gaat. Van het zoeken naar archiefmateriaal en conceptontwikkeling tot de uitwerking van het uiteindelijke idee. 

Mediakunstenaar Mark IJzerman gebruikt het archief en zijn tijdelijke residence bij Beeld & Geluid voor de start van een langdurig onderzoek. Daarin wil hij de relatie van de mens tot het niet-menselijke visualiseren. Hij gebruikt hiervoor AI-technieken om uiteindelijk een speculatieve film te realiseren die de milieuproblematiek zichtbaar maakt.

Theatermaker Joy Slaats laat zich inspireren door de allegorie van de grot van Plato en gaat in het archief op zoek naar beelden van bossen en natuur, van macro tot micro. Het gevonden materiaal verwerkt zij in schaduwspel gecombineerd met live-camera en projectie. In haar onderzoeksproces zal zij de nadruk leggen op de transitie van zwart-wit beeld naar kleur, met de vraag: ‘In hoeverre is wat we zien de gehele werkelijkheid?’

Beeldend kunstenaar Farida Sedoc gebruikt de Nederlandse documentaire Big Fun In The Big Town (1986) over de hiphop-cultuur in Brooklyn, New York City als startpunt voor haar week bij Beeld & Geluid. Ze onderzoekt de rol van de vrouw in de hiphop en kijkt welke beelden uit het archief daarin kunnen ondersteunen en vertaald kunnen worden naar nieuw grafisch werk. 

Kom tijdens Dutch Media Week langs bij Makers over de Vloer in Beeld & Geluid. De drie makers zijn van 6 tot en met 11 oktober dagelijks aan het werk van 10.00 - 17.00 uur. Je kan Makers over de Vloer live volgen in het gebouw van Beeld & Geluid, waarbij wij uiteraard alle corona-maatregelen in acht nemen.

Via de www.dutchmediaweek.nl kan je ook online het hele proces volgen. 

Workshops

De digitale workshop wordt gegeven door Mark IJzerman en vindt plaats op vrijdag 9 oktober. Deelname is gratis, maar aanmelden verplicht:

Vrijdag 9 oktober 14:00 - 15:00 uur  
  16:00 - 17:00 uur  

 

NB: Kijk voor meer informatie over welke maatregelingen Beeld & Geluid in acht neemt voor de gezondheid en veiligheid van de bezoeker bij Praktische informatie

Mark IJzerman

Mark IJzerman is een mediakunstenaar die vooral installaties en audiovisuele performances maakt. In zijn werk creëert hij vaak processen met een bepaalde vorm van eigenheid.

Zijn meest recente werken bekijken de manieren waarop wij als mens onze ecologie en het niet-menselijke om ons heen ervaren, of dat nou landschappen of andere levensvormen zijn. Door verschillende media probeert hij het niet-menselijke te laten spreken. 

Zijn live-performances zijn te zien geweest bij diverse mediakunst festivals in Europa (Rewire Festival, Transmediale/CTM, FIBER Festival), en hij heeft onlangs installatiewerk getoond bij MU in Eindhoven, en Art Center Nabi in Seoul V2_ in Rotterdam. Naast zijn praktijk als kunstenaar geeft hij ook les bij het Masters Institute of Visual Cultures in Den Bosch, maakt hij deel uit van nieuwe mediacollectief Zesbaans, en schrijft hij voor geluidskunstblog Everyday Listening.

Workshops Mark

9 oktober 14:00 - 15:00 uur (digitaal)
9 oktober 16:00 - 17:00 uur (digitaal)

Bekijk zijn website
Farida Sedoc

Farida Sedoc is een beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam, Nederland. Ze werkt in verschillende media zoals zeefdruk, grafisch ontwerp, patchwork, mode en textiel om meerlagige verhalen en site-specific werken te creëren. Haar werk is nauw verbonden met de ideologie van straatcultuur, waar de stad en haar inwoners elkaar ontmoeten en identiteit voortdurend wordt ondervraagd. En doet onderzoek naar en bevraging van hedendaagse culturele identiteit en de invloed van monetair beleid, erfgoed en politiek op de toekomst van het globalisme.

Bekijk haar website
Joy Slaats

Joy Slaats is een beeldend theatermaker met oog voor detail en poëzie. Haar voorstellingen kenmerken zich door de kruisbestuiving van live-filmprojectie, schaduwspel, illustratie, poppenspel en miniatuur werelden. Figurentheater laat je geloven dat levenloze materie tot leven komt. De verwondering die daarbij ontstaat is voor Joy een drijfveer om theater te maken.

Daarnaast staan ambacht en onderzoek centraal in haar maakprocessen en voorstellingen.

In haar meest recente projecten onderzoekt en bevraagt Joy de relatie van de mens tot de natuur. Ook is ze op zoek naar nieuwe manieren waarop ze duurzaamheid kan verweven in haar makerschap.

 

Bekijk haar website

Makers over de Vloer is gerealiseerd dankzij een bijdrage van het GO Fonds.