INPUT Festival voor studenten
INPUT is het jaarlijkse mediafestival georganiseerd door de NOS en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Het festival biedt een platform voor nieuwe trends op het gebied van media maken, nieuws, verhalen vertellen en programmaformats.
INPUT is het jaarlijkse mediafestival georganiseerd door de NOS en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Het festival biedt een platform voor nieuwe trends op het gebied van media maken, nieuws, verhalen vertellen en programmaformats.
Tijdens het festival snijdt een selectie van de nieuwste documentaires uiteenlopende onderwerpen aan. Lezingen en masterclasses van professionals uit het mediavak vullen deze onderwerpen aan en bieden ruimte voor discussie. Op dinsdag 24 april is het programma toegespitst op studenten.
INPUT vindt plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. Toegang is gratis, aanmelding verplicht.
Programma
Download het blokkenschema hier. Het wordt druk, dus we raden je aan op tijd te zijn. Let wel, niet iedereen kan dus bij elk programmaonderdeel zijn, maak vooraf je keuze wat jij wil zien. Vol = vol.
-
Masterclass: vernieuwende tv-formats
Jenny Peeters (NPO) en Jacomien Nijhof (EO) reizen de hele wereld af om op de hoogte te blijven van opvallende tv-formats. Tijdens deze masterclass bespreken zij welke nieuwe ideeën op tv-beurzen zoals BBC Worldwide Showcase, MIPTV in Cannes en Copenhagen TV Festival gepresenteerd werden om jonge tv-kijkers maar te kunnen blijven boeien. En niet onbelangrijk: wat vind jij van deze nieuwe tv-ideeën?
-
Drone filming
Deze sessie draait om drones. En dan niet hoe je een mooi droneshot voor je vlog kan schieten, maar hoe we drones op een creatieve manier kunnen inzetten in de filmwereld. Drie deskundige sprekers laten zien hoe zij drones in de filmpraktijk gebruiken. Spreker Maarten Slooves was prijswinnaar van verschillende drone film festivals, André Becker is European Product Manager bij DJI en Randy Scott Slavin is stichter van het New York City Drone Film Festival.
-
Masterclass: Produceren en distribueren - San Fu Maltha
Een masterclass van filmproducent en -distributeur San Fu Maltha. Tijdens INPUT zal hij de aanwezige studenten de fijnere kneepjes van zijn vakken bijbrengen. Hij richtte in 1995 richtte zijn bedrijf Fu Works Productions op waarmee hij diverse prijswinnende (co)produceerde als Süskind, Tirza, Alles is liefde en Zwartboek. Daarnaast distribueert hij met Periscoop Film de films die hij eigenlijk had willen produceren, zoals The Wolfpack of het Oscargenomineerde Animated.
-
Masterclass en film: Beelden samplen – Maarten Brinkerink
Er liggen honderdduizenden uren aan beeldmateriaal in de collectie van Beeld & Geluid. Wat kan jij daar mee? Wat doet Beeld & Geluid ermee? Maarten Brinkerink, expert Innovatie Toegang binnen het instituut, geeft in vogelvlucht een overzicht van hoe je al bestaande beelden kunt gebruiken. Wat mag je daadwerkelijk gebruiken, middels een korte lifehack als het op auteursrecht en licenties aankomt; En ook hoe je het kan gebruiken, met als voorbeeld de film Newsreel 63 – The Train of Shadows van Nika Autor, winnaar van de Found Footage Award 2018 tijdens het afgelopen IFFR.
-
Masterclass: Schrijven voor impact - Chris Westendorp
Chris Westendorp is ervaren documentairemaakster en scenarioschrijver. Ze gelooft dat dramaturgische kennis veel vaker ingezet zou moeten worden bij documentaires en series. Afgelopen jaar werkte ze samen met Esther Gould en Sarah Sybling aan de documentaire tv-serie Schuldig. In deze masterclass laat zij zien hoe ze haar schrijftechnieken inzet om van een documentaireserie een spannend verhaal te maken. Hoe creëer je de grootste impact? Welke keuzes en inzichten komen daaraan te pas?
-
Masterclass: Online onderzoeksjournalistiek - Eric Smit
Journalist van het Jaar Eric Smit (Follow the Money) vertelt over journalistieke platforms, verdienmodellen en de invloed van social media. Over de rol van hun leden, het gebruik van anonieme bronnen en klokkenluiders. En natuurlijk over het prijswinnende onderzoek naar VVD-coryfee Henry Keizer en vele anderen.
-
Film: Documentaire - The Cleaners
Wie ruimt de zooi die wij dagelijks op Facebook gooien eigenlijk op? The Cleaners neemt je mee in de schaduwindustrie van internet ‘schoonmakers’. Vijf schoonvegers vertellen over hun werk om 'ongepast' materiaal van Facebook te verwijderen zoals fake news, kinderporno en andere seksuele uitingen, maar censureren ook de inhoud van Facebook-pagina's. Dat levert tal van vragen op. Zijn dit goed opgeleide internet-deskundigen en journalisten? Welke normen en waarden hanteren deze ‘cleaners’? En wanneer slaat het verwijderen van fake news om in censuur?
-
Masterclass: Interactive storytelling - The Holy Road
The Holy Road is een interactieve webdocumentaire die verschillende media aangrijpt om z’n verhaal te vertellen. Die vrijheid staat in schril contrast met het onderwerp, een van de meest heilige en controversiële wegen op aarde: Route 60, de weg die door de bezette Westelijke Jordaanoever loopt. Maker van het project, Dirk-Jan Visser, vertelt het verhaal achter dit project. Hoe is dit idee tot stand gekomen, waarom is juist voor deze vorm gekozen, maar ook hoe je een dusdanig project opzet. Niet helemaal documentaire, niet helemaal journalistiek, hoe bouw je zo’n verhaal tot wat het is en waar loop je tegenaan?
-
Workshop: Podcasts maken – Audiocollectief SCHIK
Het gaat hard met podcasts. Het volume neemt toe (in hoeveelheid dan) en het publiek weet z’n weg er naar te vinden. Hoog tijd om daar eens mee aan de slag te gaan. De dames dan Audiocollectief SCHIK (bekend van podcasts als ROES en BOB, beide in samenwerking met VPRO Dorst) gaan met jullie in gesprek over podcasts als manier om verhalen te vertellen, het maken ervan en hun eigen werk.
Heb je ambities om zelf een podcast te maken en benieuwd hoe je idee in de markt ligt? Stuur jouw podcastidee in één zin + een toelichting van maximaal 200 woorden naar input@beeldengeluid.nl! -
Workshop: Found Footage filmmaken – Wim van der Aar
Filmmaker Wim van der Aar kan even zo goed uit de voeten met wat hij zelf schiet als wat hij vindt van anderen. Z’n eerste documentaire, De Van Waveren tapes, vond z’n basis in een doos vol geluidsbandjes die Wim op een Amsterdamse rommelmarkt vond. Hij neemt je mee in zijn manier van denken en omgaan met gevonden materiaal. Hoe bouw je hier een verhaal mee op? Hoe zet je het naar je eigen hand, in plaats van de context waar het uit kwam? Essentiële vaardigheden in tijden waarin YouTube ons dag na dag met beelden overspoelt.
-
Film: Studentenfilms
Tijdens deze dag voor studenten wordt ook een selectie studentenfilms vertoond. Een uitgelezen kans om je te laten inspireren door je medestudenten uit binnen- en buitenland. In een diversiteit aan vormen, zetten al deze documentaires eigentijdse (nieuws)onderwerpen naar hun eigen hand.
De studentenfilms zijn verdeeld in twee blokken: ’s ochtends is een Nederlands blok, ’s middags is een internationaal blok. -
Atrium – GIFjes maken, podcasts luisteren
Even genoeg gezien? In het atrium kan je even heerlijk tot rust komen.
GIFjes. Iedereen gebruikt ze, maar je kunt ze ook makkelijk zelf maken. Gebruik je eigen creativiteit, of de inzichten die je deze dag geleerd hebt. Educatief verantwoord!
Om de ruis even weg te nemen, kun je ook podcasts luisteren in ons atrium. Audiocollectief SCHIK en Dorst bieden jou de kans om wat afleveringen van BOB in te halen. Als voorbereiding op hun workshop, of gewoon, omdat het kan. Hoe dan ook plezant voor de oren.