Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Framing the war

100 dagen van oorlog in Oekraïne in foto's en spotprenten.

100 dagen van oorlog in Oekraïne in foto's en spotprenten.

Donkere foto van verdrietige mensen die elkaar troosten gekleed in zwart bij een doodskist met de Oekraïnse vlag erop

De oorlog in Oekraïne is al vanaf dag één ook een media-oorlog. De machthebbers in Moskou en Kyiv proberen de ontwikkelingen voor de eigen bevolking en de rest van de wereld op een voor hen gunstige manier in beeld te krijgen. Onafhankelijke media tonen juist naar eer en geweten de objectieve feiten en onderbelichte perspectieven. Toch wordt ook dat beeld (letterlijk) ingekaderd door de keuzes van de journalisten en van de redactie.

Framing the War toont de eerste 100 dagen van de oorlog via de lens van internationale nieuwsfotografen en via het potlood van internationale cartoonisten. De registrerende fotografie en opiniërende tekeningen bieden samen een uniek beeld van de oorlog. Ze nodigen je als bezoeker uit tot een kritische blik op het nieuws over de oorlog: wat weet en wat zie ik eigenlijk en hoe belangrijk en hoe bepalend zijn de makers van de beelden daarbij?

De expositie is een verzameling van nieuwsfoto’s en spotprenten. Er is werk in opgenomen van nieuwsfotografen die tijdens de eerste 100 dagen van de oorlog in Oekraïne verbleven. Cartoons komen van de hand van onder anderen Vladimir Kazanevsky (Oekraïne), Gatis Sluka (Letland), Tjeerd Royaards (Nederland) en Emad Hajjaj (Jordanië).