Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Film: +/- 9000 keer Wim Sonneveld, met inleiding door Frank Jochemsen

Beeld en Geluid vertoont, in het kader van de 101ste geboortedag van Wim Sonneveld, de documentaire +/- 9000 keer Wim Sonneveld (Kees Brusse, 1971). We hebben de film opnieuw gescand van de originele filmnegatieven, waardoor deze er beter uitziet dan ooit. Journalist en Sonneveld-kenner Frank Jochemsen geeft een inleiding bij de film.

Wim Sonneveld. KIPPA, datum onbekend. Collectie Beeld en Geluid.

Toen Wim Sonneveld 35 jaar in het vak zat, in 1971, besloot acteur-filmmaker Kees Brusse een filmportret van hem te maken. Hij volgde Sonneveld gedurende enkele weken met een filmploeg; bij repetities, plaatopnamen, thuis, op straat in het Amsterdam van de jaren zeventig, in het Rijksmuseum, en in Frankrijk bij zijn nieuwe buitenverblijf.

Brusse maakte er een indrukwekkende collage van; prachtig in beeld gebracht en verfrissend gemonteerd. Het werd bovendien een ongekend intiem portret van Wim Sonneveld, die zelf opmerkte:

“Ik heb geen zin om mijn privéleven bloot te geven. Daar heeft niemand recht op. […] Laten de mensen maar lullen. Ik vind het wel fijn, dat ze kletsen.”

Dit jaar werd de film door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid opnieuw gescand van het originele filmnegatief. Het eindresultaat is verrassend opgefrist en zal op 24 juni in zijn geheel te zien zijn bij Beeld en Geluid. Bovendien werd de film in deze vorm nooit eerder uitgezonden op de televisie. Een unieke gelegenheid dus, om dit bijzondere document te bekijken.

Nieuwe Sonneveld-vondsten

Journalist en Sonneveld-kenner Frank Jochemsen geeft een inleiding bij de film en toont aanvullend een aantal nieuwe Sonneveld vondsten uit de collectie van Beeld en Geluid, waaronder materiaal uit Ja Zuster, Nee Zuster.