Festival van het vrije woord
Het Festival van het vrije woord 2019 staat in het teken van online intimidatie en bedreiging van journalisten. Hoeveel komt het voor en hoe beïnvloeden bedreigingen de werkwijze en de inhoud van de journalistiek? Een divers programma met de Persvrijheidslezing door journalist Sheila Sitalsing, een presentatie van onderzoek onder de beroepsgroep door Marjolein Odekerken, workshops en een panel met journalisten die op verschillende manieren te maken hebben gehad met intimidatie.
Het Festival van het vrije woord 2019 staat in het teken van online intimidatie en bedreiging van journalisten. Hoeveel komt het voor en hoe beïnvloeden bedreigingen de werkwijze en de inhoud van de journalistiek? Een divers programma met de Persvrijheidslezing door journalist Sheila Sitalsing, een presentatie van onderzoek onder de beroepsgroep door Marjolein Odekerken, workshops en een panel met journalisten die op verschillende manieren te maken hebben gehad met intimidatie.

Een debat en workshops bespreken aanverwante thema’s en bieden verdieping voor (jonge) journalisten.
Programma
16:00 - 17:30 uur Workshops en debat
17:30 - 18:30 uur Buffet
19:00 - 20:30 uur Persvrijheidslezing, persvrijheidsmonitor en panel
20.30 uur: Borrel (met een scherm voor de wedstrijd Ajax - Tottenham)
Workshops
-
Schrijven
Godelieve “Lieve” Joris (1953) is een Vlaams schrijfster van reisverhalen. Op haar negentiende trok Lieve Joris de wereld in. Het Midden-Oosten, Afrika, Oost-Europa, Azië – jarenlang verdiepte ze zich in de levens van de mensen die ze onderweg ontmoette. In haar nieuwe boek keert zij terug naar het Vlaanderen van haar jeugd, naar het huis aan het kanaal in Neerpelt waar ze opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen, en vertelt het verhaal waar ze al die tijd omheen reisde.
Een gesprek met Lieve Joris over haar werkwijze en drijfveren.
Moderatie en interview: schrijver en journalist Dore van Duivenbode. -
Schrijven in een pers-onvrij land
Oscar Garschagen (1952) begon zijn journalistieke carrière bij Trouw. In 1986 werd hij correspondent in Brussel, zeven jaar later in Washington. Hij was hoofdredacteur van Vrij Nederland en Algemeen Dagblad. Vervolgens was hij als correspondent voor NRC in Tel Aviv en China. Over zijn ervaringen als NRC-correspondent in China heeft Oscar het boek De Chinese droom. Wedergeboorte van een ongenaakbare supermacht geschreven. In de workshop vertelt Oscar Garschagen over het werken in lastige gebieden en maakt een vergelijking met het Midden-Oosten en China .
-
Wandelworkshop
De wandeltocht van Joop Bouma en Jet Schouten is om persoonlijke redenen helaas afgelast.
-
Censuur in een vrij land
Drie gevluchte journalisten vertellen over hun ervaringen in de Nederlandse media. Wat zijn de dilemma’s die ze tegen komen? Hoe reageert hun achterban op de verhalen die ze maken? En kunnen ze alles schrijven wat ze willen? Anwar Manla Sadoon (De Gelderlander), Hazem Darwiesh (NTR) en Somer Alabdallah (NTR) vertellen hun verhaal samen met hun buddies.
Het programma wordt geleid door Milena Mulders (ONfile) en Celine van der Burg (Majalla).
-
Debat over persvrijheid in Hongarije
In september 2018 stemde het Europees Parlement in met strafmaatregelen tegen Hongarije op basis van een rapport door Europarlementariër Judith Sargentini. De regering van premier Viktor Orbán neemt volgens het rapport al sinds 2010 maatregelen die de rechtsstaat aantasten. Een van de aantastingen is de persvrijheid. We bespreken de situatie in Hongarije met Judith Sargentini, de Hongaars-Nederlandse journalist Erzsó Alföldy en Trouw-journalist Runa Hellinga.

Persvrijheidslezing - Sheila Sitalsing
Sheila Sitalsing (1968) is journaliste en columniste. Na haar studie Economie schreef ze onder andere voor het Rotterdams Dagblad en Elsevier. Ze was redacteur Economie en Politiek bij de Volkskrant. Sinds 2011 schrijft ze als freelance journalist columns en boeken zoals De kiezer heeft altijd gelijk (2010) en Mark: portret van een premier (2016). Ze is regelmatig te gast op radio en televisie. In 2013 ontving ze de Heldringprijs voor haar columns vanwege de goede feitelijke kennis, humorvolle benadering, en haar vaardigheid om enig cynisme afwezig te laten in haar publicaties.

Onderzoek bedreiging en intimidatie van journalisten - Marjolein Odekerken
Dr. Marjolein Odekerken is sociaal-wetenschapper en criminoloog. Het onderzoek ‘Een dreigend klimaat’ naar bedreigingen van journalisten en de aantasting van de persvrijheid voerde ze uit met Prof. Dr. Alex Brenninkmeijer. De aanbevelingen uit dit rapport zijn overgenomen door Minister Grappenhaus. In 2019 voert ze een onderzoek uit naar de bedreiging en intimidatie van vrouwelijke journalisten, de resultaten presenteert Marjolein Odekerken tijdens het Festival.

Panel
Met o.a. Giselle van Cann (1966, adjunct-hoofdredacteur NOS Nieuws) en Clarice Gargard (1988, journalist).
Moderatie: Joost Vullings
Het persvrijheidscomité is verantwoordelijk voor de organisatie van het Festival van het vrije woord.
Het Persvrijheidscomité bestaat uit de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), NDP Nieuwsmedia, Free Press Unlimited, het Genootschap van Hoofdredacteuren, PEN Nederland, vrienden van het Persmuseum en Beeld & Geluid.
Met financiële bijdragen van: Stichting Democratie en Media, Persvrijheidsfonds en Ministerie van OCW, Lucas Ooms Fonds en gemeente Hilversum.