Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

DDR themamiddag

Het DDR-Museum organiseert samen met ons een thema-middag waarin de media, muziek en het geschreven woord centraal staan, in en over DDR. In het bijzondere gebouw van het archief/museum van Beeld & Geluid op het Mediapark in Hilversum.

Het DDR-Museum organiseert samen met ons een thema-middag waarin de media, muziek en het geschreven woord centraal staan, in en over DDR. In het bijzondere gebouw van het archief/museum van Beeld & Geluid op het Mediapark in Hilversum.

Trabant schilderij East Side Gallery

De DDR in beeld, geluid en druk

Het oostelijk deel van Duitsland was van 1945 tot 1989 een communistische dictatuur. Volgend jaar is het al weer 35 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel die het einde van de DDR en de Koude Oorlog inluidde.

Hoe was het leven onder het autoritaire regime? Een vraag die blijft boeien. En: was alles in de DDR wel zo beroerd?Het DDR-Museum organiseert samen met Beeld & Geluid een thema-middag waarin de media, muziek en het geschreven woord centraal staan, in en over DDR. In het bijzondere gebouw van het archief/museum van Beeld & Geluid op het Mediapark in Hilversum.Het programma is volledig Nederlands gesproken (maar Duits gezongen).

Programma

13.30 uur - Inloop, met koffie en thee en verkoop van boeken en DDR-items. Kleine DDR-autoshow bij de entree

14.00 uur - Opening door Eppo van Nispen en Friso de Zeeuw

14.05 uur - Presentatie Eppo van Nispen, met videofragmenten uit het archief over het leven in de DDR en berichtgeving over de DDR

14.30 uur - Hanco Jürgens (wetenschappelijk medewerker Duitsland Instituut en publicist) vertelt over de dynamiek in de jaren tachtig en de rol van media daarin.

15.55 uur - Combo Die Trabis brengt drie hits uit de DDR ten gehore

15.15 uur - Pauze; verkoop van boeken en DDR-items

15.45 uur - Anja Fricke (afkomstig uit de DDR) vertelt met welk lesmateriaal en rituelen leerlingen op school tot goede socialistische burgers werden gekneed.

16.05 uur - Guus Gonggrijp werkte van 1983 tot 1990 in Dresden als eindredacteur van de Nederlandse uitgave van het propagandablad DDR-Revue. Na een introductie, leest Guus Gonggrijp enkele columns voor uit zijn boekje Munitiefabriek voor de vrede.

16.25 uur -  Friso de Zeeuw geeft een presentatie over het dagelijks werk in de DDR, aan hand van Brigadebücher, bedrijfsdagboeken over het arbeidzame leven.

17.00 uur - Die Trabis laten nog een keer het geluid van de DDR horen.

17.30 uur - Afsluiting programma en napraten met een drankje. Verkoop van boeken en DDR-items.

18.00 uur - Einde

Extra optie: combineer dit event met een bezoek aan het museum Beeld & Geluid met een korting van 25% op de toegangsprijs. In de bevestigingsmail van de aankoop van uw toegangsbewijs voor het evenement staat een kortingscode voor het museum.