Cross Media Café - Nieuwsvoorziening van de toekomst
In deze tijd waarin technologische ontwikkelingen steeds sneller lijken te gaan, is het ondoenlijk om de toekomst te voorspellen. Van de hele media-industrie, maar zeker ook van de nieuwssector. Hoe gaat de nieuwsvoorziening er straks uitzien?
In deze tijd waarin technologische ontwikkelingen steeds sneller lijken te gaan, is het ondoenlijk om de toekomst te voorspellen. Van de hele media-industrie, maar zeker ook van de nieuwssector. Hoe gaat de nieuwsvoorziening er straks uitzien?
Op dinsdag 6 september organiseren Media Perspectives en Beeld & Geluid een Cross Media Café over de nieuwsvoorziening van de toekomst. Welke factoren gaan de toekomst van het nieuws bepalen en wat is er nodig om de waarde van nieuws veilig te stellen?
In dit Cross Media Café kijken we samen met een aantal Nederlandse pioniers naar de toekomst van nieuwsvoorziening.
Sprekers
- Martijn Bennis is algemeen directeur van ANP dat dagelijks feitelijk nieuws levert aan vrijwel alle Nederlandse media. ANP is betrokken bij diverse innovatieprojecten om meer jongeren bij het nieuws te betrekken en om de lokale nieuwsvoorziening te versterken.
- Ilse Openneer is hoofdredacteur van de RTL Nieuwsgroep, met kanalen als RTL Nieuws, Editie NL en RTL Z. Het project Reform RTL Nieuws bereidt hen voor op de toekomst, op tv en in online video. Wat betekent dit voor de vorm, frequentie en aard van het nieuws?
- Giselle Van Cann is plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws, de landelijke publieke mediadienst voor nieuws, sport en evenementen. Hoe kan de NOS ook op de lange termijn het publiek bereiken en de aandacht van jongeren vasthouden? Op welke platforms?
- Philippe Remarque is journalistiek directeur van DPG Media, uitgever van de Volkskrant, Trouw en Het Parool en een van de grootste mediabedrijven in onze regio. De 16 landelijke en regionale nieuwsmediamerken van DPG Media hebben inmiddels 800.000 digitale abonnees. Hoe ziet DPG de toekomst?
- Jan-Piet Nelissen is partner en leidt Deloitte Monitor. Zij ondervroegen 30 experts uit de nieuwsindustrie stelden het rapport The Future of News op.
- Yael de Haan is lector Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie aan de Hogeschool Utrecht. Zij onderzocht onlangs hoe journalisten bij hun research gebruiken maken van AI en hoe zij zich laten leiden door Google.
- Noortje van Eekelen van ACED initieerde de ‘nieuwsredactie van de toekomst’ Designalism Newsroom. Ontwerpers, kunstenaars en developers werken acht weken samen met journalisten van Pointer, de Volkskrant en de NOS aan innovatieve en experimentele vertelvormen.
Live én online
Het gratis Cross Media Café vindt plaats in de grote zaal van Beeld & Geluid in Hilversum, met na afloop een netwerkborrel. Kan je er niet bij zijn, meld je dan aan voor de online livestream. Je ontvangt dan een dag van te voren een link.
Het Cross Media Café wordt georganiseerd door Beeld & Geluid en Media Perspectives. In deze bijeenkomsten voor mediaprofessionals worden de nieuwste ontwikkelingen gepresenteerd op het gebied van media, technologie en innovatie.
Met de Cross Media Cafés dragen we bij aan kennisontwikkeling en kennisdeling om de media-industrie zo een stap verder te brengen.