Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Boekpresentatie 'De radio, een cultuurgeschiedenis'

Het boek 'De radio, een cultuurgeschiedenis' laat zien hoe radio van nieuwe en onbekende technologie uitgroeide tot een mainstream medium dat iedereen, onafhankelijk van achtergrond, omstandigheid en locatie, verbindt. Tijdens deze boekpresentatie wordt een tip van de sluier opgelicht.

Het boek 'De radio, een cultuurgeschiedenis' laat zien hoe radio van nieuwe en onbekende technologie uitgroeide tot een mainstream medium dat iedereen, onafhankelijk van achtergrond, omstandigheid en locatie, verbindt. Tijdens deze boekpresentatie wordt een tip van de sluier opgelicht.

De radio, een cultuurgeschiedenis (uitgeverij Boom) is onder redactie van Huub Wijfjes geschreven door historici en mediawetenschappers. 

Programma

16:00 uur Inloop
16:30 uur Boekpresentatie
  • Welkom door Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld & Geluid)
  • Woord vooraf door Huub Wijfjes
  • Overhandiging eerste exemplaar aan drie kleinzonen van Hanso Idzerda
  • Marieke Hermans (Beeld & Geluid) in gesprek met vier generaties radiomakers Felix Meurders (Spijkers met koppen), Sjors Fröhlich, Willemijn Veenhoven (radio 1) en Nele Eeckhout (audiocollectief Schik) over het verleden en de toekomst van de radio.
17:15 uur Einde

Dag van de Radio

Op 6 november is het precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda zijn eerste radio-uitzending verzorgde vanuit Den Haag. NPO Radio 1 en Beeld & Geluid presenteren daarom op deze datum de Dag van de Radio. Bekijk het volledige programma:

6 november

11:00 - 12:00 uur Radio Nederland Wereldomroep
13:00 - 16:00 uur Forever Radio Symposium
16:00 - 18:00 uur Live radio-uitzending Bert Kranenbarg - NPO Radio 5
16:00 - 17:00 uur Podcastlancering 'De Film als een Kroket…'
16:30 - 17:15 uur Boekpresentatie 'De radio, een cultuurgeschiedenis' onder redactie van Huub Wijfjes

 

Meer over het boek

100 jaar radio in Nederland

Op donderdagavond 6 november 1919 om 20.00 uur schakelde Hanso Idzerda vanuit zijn woonhuis annex kantoor en instrumentmakerij aan de Beukstraat 8-10 in Den Haag zijn zelfgebouwde radiozender in. Sinds die dag is er in Nederland radio te horen geweest. Radio bracht nieuws in de huiskamers, maar ook muziek in alle soorten en maten, van het Concertgebouworkest tot The Ramblers. Spannende hoorspelen zoals Paul Vlaanderen prikkelden de verbeelding van vele luisteraars. De stemmen van Han Hollander en Theo Koomen behoren tot het collectieve geheugen door hun meeslepende verslagen van voetbalwedstrijden en de Tour de France. En we herinneren ons de Watersnoodramp van 1953 vooral dankzij de emotionele radioreportages.

Radio in maatschappelijk, politiek en cultureel verband

Dit boek plaatst bij de gelegenheid van 100 jaar radio de Nederlandse radiogeschiedenis in een wereldwijd web van maatschappelijke, politieke en culturele verbanden. Te lezen is hoe radio instrument werd van politieke en culturele machten en hoe programma’s hielpen om identiteiten te cultiveren en hoorbaar te maken. Het gaat over de ontwikkeling van luisterpraktijken, over wat er gebeurde in de studio’s, de drijfveren van de maker of de omroeporganisatie. Het gaat in op de belangrijkste programmatische poten waarop radio in honderd jaar is gebouwd: muziek en informatie. Het laat zien dat radio naar zijn aard grensoverschrijdend is en dat daarin grote mogelijkheden lagen om luisteraars over de hele wereld met Nederland te blijven verbinden.