Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Aether Live: Ons mediaverleden

In de vierde editie van Aether live: de eerste Nederlandse tv-decorontwerper, de "elektro-akoestische luistertrips" van Walhalla Symfonie en Leo Boudewijns nieuwe boek "Marskramer van de Muze".

In de vierde editie van Aether live: de eerste Nederlandse tv-decorontwerper, de "elektro-akoestische luistertrips" van Walhalla Symfonie en Leo Boudewijns nieuwe boek "Marskramer van de Muze".

Johan Timman, één van de huiscomponisten van Walhalla Symfonie, in de studio.

Tijdens deze talkshow worden drie onderwerpen uit de nieuwste editie van het kwartaalblad Aether nader belicht en besproken. In deze editie alles over de geschiedenis van televisiedecors, KRO's Walhalla Symfonie en Leo Boudewijns' liefde voor muziek.

Mediahistoricus Liselotte Doeswijk vertelt over de rijke geschiedenis van het televisiedecor. Centraal in haar verhaal staat Peter Zwart,  de eerste televisie-decorontwerper, en hoofd van de NTS afdeling Ontwerp. Tot ongeveer 1962 ontwierp, bouwde en schilderde hij decors in Studio Irene in Bussum. Doeswijk illustreert haar verhaal met objecten uit de collectie van Beeld & Geluid, zoals decorstukken, schetsen en maquettes.

Erik van Veen was in zijn tienerjaren een groot fan van het radioprogramma Walhalla Symfonie, het KRO-radioprogramma uit 1981 en 1982 vol elektronische muziek of, zoals de makers het zelf noemden, een ‘elektro-akoestische luistertrip’. Hier interviewt hij Herco de Boer, de technicus van het programma. Elke uitzending duurde een uur. In de uitzending werden rondom een thema muziek-, film-, en geluidsfragmenten met veel techniek gecomponeerd tot een hoorspel.

Leo Boudewijns heeft het grootste deel van zijn leven gewerkt in de platenindustrie. In deze talkshow vertelt hij over zijn nieuwste boek: Marskramer van de Muze. Het boek is een hartverwarmende en inspirerende reis door de wereld van zijn muziek. Een persoonlijk kroniek vol anekdotes waarin hij zijn eigen vurige liefde voor muziek uitdraagt. Zijn verhaal wordt geïllustreerd met muziek die belangrijk is geweest in zijn leven.

Praat en discussieer mee!