Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

2 Meter Sessies On Stage: Boudewijn de Groot

UITVERKOCHT - Jan Douwe Kroeske en Beeld & Geluid komen opnieuw met een speciale editie van de live talkshow 2 Meter Sessies On Stage in Hilversum (16 september) en Den Haag (24 september). Hoofdgast is ditmaal Boudewijn de Groot.

UITVERKOCHT - Jan Douwe Kroeske en Beeld & Geluid komen opnieuw met een speciale editie van de live talkshow 2 Meter Sessies On Stage in Hilversum (16 september) en Den Haag (24 september). Hoofdgast is ditmaal Boudewijn de Groot.

Boudewijn de Groot

Foto: Hans Peter van Velthoven

Jan Douwe Kroeske gaat in gesprek met Boudewijn de Groot over zijn carrière, muzikale invloeden en andere belangrijke momenten in zijn leven en de muziek, aan de hand van videofragmenten uit de schatkamers van Beeld & Geluid en het langlopende Nederlandse muziekprogramma 2 Meter Sessies. Openhartige gesprekken, persoonlijke anekdotes en fascinerend beeldmateriaal wisselen elkaar af op deze speciale muziekavond.

Tijdens deze avond zal ook het Boudewijn de Groot Oeuvreboek van journalist Peter Voskuil officieel worden gepresenteerd. Peter zal in gesprek gaan met Boudewijn over de totstandkoming van het 520 pagina’s tellende boek waar ze samen jaren aan gewerkt hebben. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Meis (artiestennaam van Aysha de Groot), kleindochter van Boudewijn de Groot.

Over Boudewijn de Groot

Samen met zijn schoolvriend Lennaert Nijgh was Boudewijn de Groot verantwoordelijk voor de beste Nederlandstalige luisterliedjes van de jaren zestig. Nijgh schreef de teksten, De Groot componeerde de muziek en zong. In het nummer Welterusten Mijnheer De President toonden Nijgh en De Groot zich het Nederlandse antwoord op de Amerikaanse protestgeneratie onder aanvoering van Bob Dylan. Excelleren deden ze vooral in poëtische, fraai gearrangeerde liedjes als Verdronken Vlinder en Testament. In de decennia erna stond de carrière van De Groot in het teken van twijfel, richtingloosheid en onrust. Aan het einde van de jaren negentig herpakte hij zichzelf met nieuw materiaal en succesvolle tournees. Zijn populariteit bleek onveranderd groot. Zijn lied Avond veroverde in 2005 de eerste plaats in de Top 2000. Ook maakte Boudewijn deel uit van Vreemde Kostgangers, het illustere trio dat hij vormde met Henny Vrienten en George Kooymans. In maart 2023 verscheen hun derde en laatste plaat: Mist

Over het Boudewijn de Groot Oeuvreboek

Aan het vuistdikke, officiële Boudewijn de Groot Oeuvreboek is door journalist Peter Voskuil en Boudewijn de Groot jaren gewerkt. Samen luisterden ze elk officieel uitgebracht liedje terug waar Boudewijn als artiest, songwriter, producer of gastmuzikant bij betrokken was. Album voor album, liedje voor liedje, noot voor noot. Zo kwamen de verhalen achter al zijn liedjes op papier. Aangevuld met historische documenten, diepgaande research en bijzondere fotografie uit alle mogelijke archieven is dit het ultieme, geautoriseerde standaardwerk over Boudewijns carrière. Het boek zal deze dag op de markt worden gebracht door uitgeverij Het Spectrum, telt 520 pagina’s en na afloop ook meteen te koop zijn voor het publiek. Auteur Peter Voskuil (Hillegom, 1972) geldt sinds de verschijning van zijn vijf kilo zware boek Dutch Mountains als een autoriteit op het gebied van de Nederlandse pophistorie. Eerder schreef hij al de biografie van Lennaert Nijgh.

Over 2 Meter Sessies

De live talk- en muziekshow 2 Meter Sessies On Stage is een initiatief van Jan Douwe Kroeske en Beeld & Geluid om aan de hand van archiefmateriaal muzikale verhalen te vertellen over Nederlands belangrijkste popartiesten.

Jan Douwe Kroeske begon in 1987 met de 2 Meter Sessies, waarvan inmiddels meer dan 1800 sessies met artiesten uit binnen- en buitenland zijn opgenomen, waaronder James Taylor, Nirvana, Randy Newman, John Cale,Coldplay, Counting Crows, David Crosby, Radiohead, Lenny Kravitz, R.E.M., John Hiatt, Damien Jurado, The Boxer Rebellion, Fink, Willy DeVille en J.J. Cale. Ook is Kroeske samen met zijn Amerikaanse zakenpartner David Peck (Reelin’ in the Years productions) sinds augustus 2016 eigenaar van het Countdown archief.

Beeld & Geluid beheert een omvangrijke collectie muziekregistraties (op wasrollen, magneetbanden, grammofoonplaten, CD’s en digitale releases), muziekprogramma’s uitgezonden op publieke en commerciële radio en tv en objecten en foto’s en originele, al of niet uitgezonden concert- en studioregistraties. Met Muziekweb is Beeld & Geluid daarnaast dè muziekbibliotheek van Nederland.

2 Meter Sessies On Stage wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.