Je bevindt je hier:

70 Jaar TV en dat vieren we!

Dit jaar bestaat televisie 70 jaar en vieren we! Samen met verschillende (omroep)partners staat Beeld & Geluid in oktober stil bij het verleden, heden en de toekomst van televisie in Nederland.

Campagnebeeld 70 jaar tv

Door televisie leerden we verre buitenlanden kennen, maar ook elkaar: de Nederlander, nieuwe Nederlanders, onze buren. Televisie is naast ons venster op de wereld, ook de spiegel van onze samenleving geworden. En nog altijd van groot belang in onze dagelijkse informatievoorziening. Maar bovenal is televisie er voor ons vermaak: het samen kijken naar shows, films, spelletjes, muziek en events. Onze favoriete programma’s kunnen ons als gezin en buren, maar ook als natie verbinden. We zijn trots op Nederland als vernieuwer op het gebied van amusement en de realisatie van geweldige shows en formats, zoals ‘The Voice’, die miljoenen mensen over de hele wereld inspireren.

Daarom boden we van 1 t/m 10 oktober een gevarieerd programma aan!

Bekijk het programma

Zuster Klivia en opa in Ja zuster, nee zuster

Verloren gewaande beelden opgedoken in archief

Ja zuster, nee zuster

Een aantal nieuwe beelden van de populaire serie Ja zuster, nee zuster is onlangs ontdekt in de archieven van de VRT. Het gaat om drie videoclips behorende bij de liedjes: 'Bello', 'Harry wat heb je met je haar gedaan' en ‘Stroei Voei’. Er is geen enkele volledige aflevering van de serie bewaard gebleven, omdat het in die tijd gebruikelijk was om de videobanden te hergebruiken voor een andere programma's. Met deze gevonden fragmenten is weer een klein puzzelstukje toegevoegd aan de culturele erfenis van dit befaamde televisieprogramma over het "Rusthuis vol herrie". Speciaal voor het 70-jarig tv-jubileum zijn deze fragmenten én de enige bewaard gebleven integrale uitzending van De Stratenmakeropzeeshow (1972) hier terug te kijken! Lees meer...

Cast Ja zuster, nee zuster met knuffelhond

'Bello (niet zo trekken)' uit 'Ja Zuster, Nee Zuster', VARA, 15 april 1967

Hetty Blok en Leen Jongewaard in Ja zuster, nee zuster

'Stroei Voei' uit 'Ja Zuster, Nee Zuster', VARA, 20 april 1968

Hetty Blok in Ja zuster, nee zuster

'Harry (wat heb je met je haar gedaan?)' uit 'Ja Zuster, Nee Zuster', VARA, 23 maart 1968

Hetty Blok en Leen Jongewaard in Ja zuster, nee zuster

Verschillende liedjes uit 'Ja zuster, nee zuster', VARA, 1967-1968

Aart Staartjes in een bootje op zee

De Stratemakeropzeeshow - aflevering 'Jaloers', VARA, 19 december 1972

Programma

Beeld & Geluid

Over álle Nederlandse onderwerpen is in het media-archief van Beeld & Geluid iets te vinden. Geen gebeurtenis, bezigheid of ontwikkeling is in de afgelopen decennia aan de lens van de camera ontsnapt. Het is dan ook van groot belang dat we ons televisiearchief blijven bewaren, preserveren, onderzoeken, tonen en herinterpreteren.