Je bevindt je hier:

100 jaar 16mm

In september en oktober 2023 vieren we het eeuwfeest van de 16mm film met diverse activiteiten.  Zo zijn er een mini-tentoonstelling in het museum, speciale rondleidingen door de depots en werkruimtes van de afdeling digitalisering, mediacafés in Hilversum en Utrecht (tijdens het Nederlands Filmfestival).

In september en oktober 2023 vieren we het eeuwfeest van de 16mm film met diverse activiteiten.  Zo zijn er een mini-tentoonstelling in het museum, speciale rondleidingen door de depots en werkruimtes van de afdeling digitalisering, mediacafés in Hilversum en Utrecht (tijdens het Nederlands Filmfestival).

100 Jaar 16mm

De activiteiten zoomen in op de betekenis van de 16mm film door de tijd heen; van de eerste amateuropnames 100 jaar geleden, langs de cameraploegen en montagekamers van de Nederlandse televisie tot de dagelijkse werkzaamheden in het archief van Beeld & Geluid. Volgens het devies ‘100 jaar 16mm is nog lang niet genoeg’.

Activiteiten: 

  • vanaf 5 september: een minitentoonstelling op onze museumvloer in Hilversum

  • vanaf 11 september t/m 9 oktober: een minitentoonstelling in het atrium in Hilversum

  • zondag 17 september: 

    • Mediacafé in Hilversum 14:00 - 15:30 uur 

    • Open dag digitalisering

    • Workshop animeren op 16mm film gratis 13:00 - 16:00 uur

  • 26 september: Mediacafé in Utrecht tijdens NFF 18:45 uur

  • 2 t/m 6 oktober: tijdens Dutch Media Week rondleidingen voor mediaprofessionals op onze afdeling Digitalisering

  • 8 oktober: tijdens de Dutch Media Week Xperience Days rondleidingen voor museumbezoekers onze afdeling Digitalisering

NOS-Journaal filmploeg

Wat is 16mm?

Speciaal voor de amateurfilmer bracht het Amerikaanse bedrijf Eastman Kodak in 1923 een nieuw filmformaat op de markt: 16mm. In de filmindustrie en de bioscoop gebruikte men 35mm film als standaard. Met het 16mm formaat maakte Kodak de film smaller en dus goedkoper. 

Al snel werden de lichtere 16mm camera's ook door professionals gebruikt voor het opnemen van nieuws en  actualiteiten, met name tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1951 gebruikte de televisie 16mm voor nieuws en actualiteiten, documentaires en ook om bijzondere uitzendingen via Telerecording op te nemen. In de documentaire en speelfilm maakte het handzame filmformaat nieuwe stijlen zoals Direct Cinema en Nouvelle Vague tot een succes. De opkomst van video betekende het langzame einde van dit succesverhaal, maar nog steeds wordt met 16mm gewerkt. Vele Nederlandse producties op 16mm film liggen opgeslagen in de depots van Beeld & Geluid. De museale collectie bevat camera’s, projectoren en andere apparatuur.

Thumbnail Youtube-video

16mm en televisie

Een groot deel van de tv-collectie van Beeld & Geluid bestaat uit 16mm films. Waarom was dit ouderwetse filmformaat zo belangrijk voor televisiemakers vanaf de jaren 50? En hoe heeft dat gebruik van 16mm ervoor gezorgd, dat we überhaupt nog beelden hebben uit de vroege televisiejaren? Conservator Valentine Kuypers dook voor deze video in onze collectie.

Thumbnail Youtube-video

16mm bij Beeld & Geluid

In deze video leggen we uit hoe we deze Steenbeck montagetafel voor 16mm nog altijd gebruiken bij Beeld & Geluid. Vanaf de introductie van televisie in de jaren vijftig tot en met de jaren 80 werd 16mm-film gebruikt voor nieuwsrubrieken, series en andere televisieprogramma's. Daarom bestaat een groot deel van ons archief uit dit filmformaat en speelt ook 16mm apparatuur nog altijd een rol.