Je bevindt je hier:

Portret Peter R. de Vries

Over Peter R. de Vries


Peter Rudolph de Vries wordt op 14 november geboren in Aalsmeer. Hij is al jong geïnteresseerd in journalistiek. Vanaf maart 1978 gaat hij als verslaggever werken bij de Haagse redactie van de Telegraaf. Na een jaar verschuift hij naar de Amsterdamse redactie, waar hij zich steeds meer richt op misdaadverslaggeving. Omdat er nog twee andere ‘Peter de Vries-sen’ actief zijn in de journalistiek, voegt hij op een gegeven moment de ‘R.’ toe aan zijn naam onder zijn artikelen. 

Tussen 1987 en 1992 werkt Peter R. als hoofdredacteur bij het weekblad Aktueel. Hij legt in het blad steeds meer de nadruk op misdaadverslaggeving. Dat zijn passie vooral in dat veld ligt blijkt ook wel als hij in 1991 zijn eigen bureau in misdaadverslaggeving opricht en aan de slag gaat als redacteur en deskundige bij het programma ‘Crime Time’ (later ‘Deadline’) met Jaap Jongbloed. Vanaf 1995 krijgt hij bij RTL zelfs zijn eigen misdaadprogramma op televisie; ‘Peter R. de Vries’. Na een paar jaar neemt SBS6 zijn programma over, waar het tot juni 2021 wekelijks te zien is. Daarnaast is hij vanaf 2008 ook regelmatig te gast als crime-expert in RTL Boulevard. 


Voor zijn tomeloze inzet om altijd tot de bodem dingen uit te zoeken, ontvangt Peter R. tijdens zijn loopbaan verschillende onderscheidingen. Zo wint hij in 2003 de prijs ‘Omroepman van het jaar’ voor zijn onthullingen in de zaak ‘Mabelgate’ over de verloofde van prins Friso. In 2008 ontvangt hij samen met Kees van der Spek een Emmy Award voor hun reportage over de betrokkenheid van Joran van der Sloot bij de vermissing van Natalee Holloway. In datzelfde jaar wordt hij ook gewaardeerd met de ‘Beeld & Geluid Award’, dé vakprijs voor de hoogst gewaardeerde Nederlandse tv-programma's en acteurs.

Op 6 juli 2021 wordt Peter R. na afloop van de uitzending van RTL Boulevard op straat neergeschoten in Amsterdam. Nederland is in het hart geraakt. Op de plek van de aanslag ontstaat een metershoge bloemenzee en worden persoonlijke brieven en cadeautjes. Negen dagen na de aanslag overlijdt Peter R. op 15 juli 2021. Hij is 64 jaar geworden. 

 

Zijn bekendste zaken

Peter R. de Vries heeft zich zijn hele leven ingezet om misdaadzaken opgelost te krijgen. Daarmee is hij voor vele mensen van onschatbare waarde geweest. Ook na zijn dood leeft zijn gedachtegoed en inzet voort via de stichting ‘Gouden Tip’ die hij in juni 2021 oprichtte. Met zijn stichting hoopte hij via crowdfunding geld op te halen als tipgeld in cold cases, zoals de verdwijning van Tanja Groen. Via de dochter van Peter R. blijft de stichting voortleven als de ‘Peter R. de Vries Foundation’. 

Tussen al die zaken waar Peter R. onderzoek naar heeft gedaan, zijn er enkele waarin hij verschil maakte. Naast zaken als de vermissing van Tanja Groen, de Puttense Moordzaak of de moorden op Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen, kennen we het werk van Peter R. vooral van de Heineken ontvoering en de vermissing van Natalee Holloway.

De ontvoering van Alfred Heineken

In 1983 vond de ontvoering van Alfred Heineken plaats. Voor de Telegraaf volgt Peter R. de zaak op de voet. Nog tijdens de ontvoering begint Peter R. aan een boek over de Heineken-ontvoering. Tijdens het arrest van de twee daders Cor van Hout en Willem Holleeder in Frankrijk, spreekt hij uitvoerig met hen. Deze ontmoetingen waren niet alleen voer voor zijn boek, maar hebben ook de basis gevormd voor een bijzondere vriendschap tussen Peter R. en Cor van Hout. Zijn boek ‘De ontvoering van Alfred Heineken’ verscheen op 13 april 1987. Het werd een bestseller en in 2009 waren er al meer dan 300.000 exemplaren van verkocht. In 2015 verscheen er zelfs een Hollywood verfilming van, ‘Kidnapping Mr. Heineken’, met Anthony Hopkins in de hoofdrol.

Ondanks dat ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder elf jaar cel kregen, waren er nog drie mededaders. Een daarvan was Frans Meijer, het brein achter de ontvoering, die in januari 1985 uit de gevangenis weet te ontsnappen en verdwijnt. In 1994 komt er een tip binnen dat Meijer naar Paraguay is gevlucht. Voor Panorama spoort Peter R. hem daar op. 

In dit fragment van het actualiteitenprogramma 2 VANDAAG uit augustus 1994, vertelt Peter R. de Vries over het moment dat zij Meijer voor het eerst zagen staan.

Vlak na de aanslag op het leven van Peter R., reconstrueerde Panorama hoe hij gezorgd heeft voor de allergrootste primeur die het blad ooit gekend heeft. Je leest hun artikel hier.

 

De vermissing van Natalee Holloway

In de nacht van 30 mei 2005 verdwijnt de Amerikaanse Natalee Holloway na een uitgaansavond tijdens een vakantie op Aruba. Joran van der Sloot heeft de avond ervoor met haar doorgebracht en wordt als verdachte opgepakt. Hij ontkent betrokkenheid en wordt een dag later weer vrijgelaten. Terug in Nederland vertelt hij op 11 januari 2008 voor het eerst op televisie over zijn ervaringen in Pauw & Witteman. Aan tafel zit ook Peter R., die blijft volhouden dat het gedrag en de verklaringen van Joran verdacht zijn. Aan het eind van de uitzending gooit Joran van der Sloot uit woede een glas rode wijn in het gezicht van Peter R. Een kleine maand later komt Peter R. met een eigen reportage met verborgen camerabeelden van Joran van der Sloot, waarin hij lijkt te bekennen betrokken te zijn bij de verdwijning van Natalee Holloway. Voor deze reportage krijgt hij samen met Kees van der Spek een Emmy Award. De hele uitzending is hier terug te zien.

Van der Sloot zit momenteel een gevangenisstraf van 28 jaar uit in Peru wegens de moord op Stephany Flores en hij kreeg daar bovenop 18 jaar voor drugssmokkel uit de gevangenis. 

 

Over het schilderij


Na het overlijden van Peter R. de Vries groeide de behoefte bij zijn ex-vrouw Jacqueline om hem te vereeuwigen in een schilderij. In een proces van vijf maanden, realiseerde zij een meer dan levensgroot portret waarin zij de hele nalatenschap van Peter R. als mens heeft weten te vangen. Ze verwerkte ontelbare krantenartikelen in het portret, zoals de originele krantenartikelen van zijn geboortedag, de Telegraaf van zijn sterfdag en talloze andere artikelen die een weergave zijn van het werk van Peter R. als misdaadverslaggever, schrijver en vertrouwenspersoon van slachtoffers. Omdat Peter R. vanuit zijn onderzoeksjournalistiek functioneerde als waakhond over politie en justitie, is zijn gezicht opgebouwd uit pagina’s van het Wetboek van Strafrecht. Zijn rechtvaardigheidsgevoel was zijn sterkste drijfveer. 

Als laatste verwerkte Jacqueline vele van de duizenden hartverwarmende reacties van betrokken burgers, die waren neergelegd bij de bloemenzee in de Lange Leidsedwarsstraat en bij Carré, waar zijn afscheid plaatsvond.

Bekijk hier de video waarin Jacqueline het schilderij toont aan Kees van der Spek en er verdere toelichting bij geeft.