Je bevindt je hier:

Training Fake News

Deze training biedt verdiepende kennis over de werking van nieuwsmedia, nepnieuws en desinformatie. We introduceren de filosofie en handvatten over hoe je desinformatie het meest effectief kunt bestrijden, zodat je de bagage krijgt om met je leerlingen of studenten het gesprek over nepnieuws aan kunt gaan en ook hen er tegen kunt wapenen.

Docenten tijdens training

Foto: Jorrit Lousberg

Vertrekpunt van de training is nieuwswijsheid en een gesprek over wat dit volgens jou is, of zou moeten zijn. We gaan in op de thema’s nieuws, pers en journalistiek en het belang ervan voor een democratie. Vervolgens verleggen we de focus naar fake news en desinformatie en hoe dit (volgens sommigen) de democratie onder druk zet. 

We bespreken wat fake news vooral niet is en het belang van het kunnen onderscheiden van serieuze journalistiek vs alternatieve journalistiek. We duiken in de technieken en mechanismen van desinformatie en laten zien hoe de makers manipuleren voor politiek gewin of ondermijning van de democratie. 

Deze kennis passen we toe in een opdracht waarin je zelf een gecoördineerde desinformatiecampagne in de steigers zet. Tot slot maken we een koppeling naar waarom deze thema’s zo belangrijk, actueel en relevant zijn voor zowel docenten als leerlingen in deze tijd.

De training is een samenwerking tussen Beeld & Geluid en DROG, experts op het gebied van desinformatie.

In de training Dialoog in tijden van desinformatie wordt de inhoud van hierboven aangevuld met een dialoogtraining over het leiden van een veilig gesprek voor de hele klas.

Iemand leest krant met kop 'Fake News'

Praktische informatie

  • Geschikt voor: docenten in het primair en het voortgezet onderwijs
  • Prijs: neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte
  • Locatie: deze training is beschikbaar in Hilversum, Den Haag of op een locatie naar keuze, zoals de eigen school.
  • Duur: 3 uur
  • Groepsgrootte: vanaf 8 deelnemers

Na afloop ontvang je materiaal met verdiepende kennis en inspiratie voor je lessen.

Nu boeken

Vul onderstaand formulier in om een boekingsaanvraag te doen. 
Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

T 035 – 677 5444 (maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur)

 

Gewenst programma
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact met ons op als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
Aanvullend programma
Dagdeel
Dagdeel