Je bevindt je hier:

Inward Outward

Inward Outward onderzoekt hoe bewegend beeld- en geluidsarchieven verweven zijn met thema’s als kolonialiteit, identiteit en ras. Het project brengt theorie en praktijk samen door professionals en creatieve makers uit verschillende disciplines met elkaar samen te brengen. Dit gebeurt via symposia, publicaties, workshops en andere gezamenlijke activiteiten.

Inward Outward onderzoekt hoe bewegend beeld- en geluidsarchieven verweven zijn met thema’s als kolonialiteit, identiteit en ras. Het project brengt theorie en praktijk samen door professionals en creatieve makers uit verschillende disciplines met elkaar samen te brengen. Dit gebeurt via symposia, publicaties, workshops en andere gezamenlijke activiteiten.

Campagnebeeld van Inward Outward

Archieven vormen het nationaal geheugen van een land en hebben een bijzondere macht om te vormen en te definiëren wie wel en wie niet in zijn verhalen is opgenomen. Inward Outward onderzoekt welke benaderingen en interventies bestaan (of bedacht kunnen worden) om archieven kritisch te bevragen en streeft ernaar het archief te “dekoloniseren.” Het project verkent wat zo’n dekolonisatie, binnen én buiten de muren van gevestigde instellingen, kan betekenen voor de totstandkoming van nieuwe vormen van kennis.

Bewegend beeld en geluid hebben een unieke kracht: ze bieden een gelaagde representatie die de visuele en auditieve kwaliteiten van het vastgelegde op bijzondere wijze vastlegt. Inward Outward onderzoekt met een kritische blik op archiveren wat deze materialen, zowel uit het verleden als uit het heden, uniek maakt. Daarbij kijkt het project naar de manieren waarop deze materialen worden verzameld, bewaard en toegankelijk gemaakt.

Het project werd in januari 2020 gelanceerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en Beeld & Geluid, met speciale ondersteuning van het Research Center for Material Culture (RCMC/NMvW) van het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Voor meer informatie over het symposium en publicaties, bezoek de website van Inward Outward
 

publicatie cover 2023

Inward Outward publicaties

Op 16 en 17 maart 2023 vond de derde editie van het Inward Outward symposium plaats in Amsterdam bij Framer Framed. Voor deze editie richtten we ons op de thema’s Witnessing/Care, waarbij deze twee termen samen werden gebruikt als complementaire praktijken die elkaar aanvullen, maar ook spanning kunnen oproepen. In deze publicatie komen 9 afzonderlijke teksten aan bod, die op kritische wijze ingaan op gesprekken over getuigenis, zorg en herstel binnen het archief.

Publicatie 2023
publicatie cover 2021

In oktober 2021 vond de tweede editie van Inward Outward online plaats, van 13 tot 15 oktober, met als thema Emotie in het archief. Waar vinden we emoties, gevoelens en affectie terug in een archief? Hoe worden deze vastgelegd in geluiden en bewegende beelden, maar ook in de manier waarop archieven zijn georganiseerd? En misschien nog belangrijker: hoe kunnen deze emoties ons inspireren om dominante, koloniale praktijken en denkbeelden los te laten en opnieuw te leren? Deze publicatie brengt bijdragen samen van de sprekers van Inward Outward 2021 die reflecteren op de presentaties die tijdens het symposium zijn gegeven.

Publicatie 2021
publicatie cover 2020

De eerste editie van Inward Outward vond plaats op 24 en 25 januari 2020 bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Deze eerste bijeenkomst bracht archiefprofessionals, kunstenaars, academici en onderzoekers samen om de rol van bewegend beeld en geluid in archieven te onderzoeken, met nadruk op de verbanden tussen kolonialisme, identiteit en ras. In deze publicatie worden 16 bijdragen gepresenteerd die de presentaties van het symposium herhalen en reflecteren. Ze onderzoeken hoe we ons kunnen verhouden tot het materiaal waarmee we werken en de locaties waarvandaan we werken.

Publicatie 2020

Inward Outward 2024

In maart 2023 organiseerde Inward Outward een tweedaags symposium om te onderzoeken hoe begrippen als getuigenis en zorg samenhangen met audiovisuele archieven. Voor 2024 besloot het team niet een nieuw thema te introduceren, maar juist terug te keren naar deze onderwerpen. De aanhoudende gebeurtenissen van het afgelopen jaar dwongen ons opnieuw na te denken over wat getuigenis, zorg en archiefwerk betekenen in een wereld waarin koloniale structuren zich op brute wijze blijven manifesteren.

Het programma in 2024 benaderde deze thema’s vanuit een frisse invalshoek. Er was een interactieve werksessie met James Parnell, gevolgd door een avondprogramma met een gesprek tussen wetenschapper Tina Campt en filmmaker Mohanad Yaqubi, onder leiding van Alana Osbourne. Tijdens dit gesprek deelden Campt en Yaqubi hun inzichten over hoe film- en audiovisuele archieven de impact van koloniaal en racistisch geweld weerspiegelen, en hoe we deze processen kunnen herkennen, documenteren en actief kunnen bestrijden.

Wat betekent het om kritisch te zijn over koloniale archieven en hoe ze zijn gevormd, in een tijd waarin fysieke geheugenplaatsen – zoals archieven, universiteiten, musea, monumenten en heiligdommen – doelbewust door oorlog worden vernietigd? Welke ethische vragen brengen archiefwerk met zich mee als het gaat om het beschermen van herinneringen uit het verleden, het heden en de toekomst? Deze belangrijke thema’s stonden centraal in het programma en kwamen ook terug bij de afsluiting, waar de publicatie van het symposium in 2023 werd gepresenteerd.
 

Blijf op de hoogte

Via deze pagina blijf je op de hoogte. Regelmatig updates ontvangen? Meld je aan voor de mailinglijst hieronder.