Je bevindt je hier:

De 60ste uitreiking van de Nipkowschijf

Op donderdag 16 juni was het eindelijk zo ver: na weken van voorbereiding en planning stroomden de genodigden Beeld & Geluid binnen voor de uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf en Reissmicrofoon 2022. Er heerste een gezonde spanning bij ons als team Programmering, voor het eerst was deze uitreiking hier én het was het eerste (test)event vanaf de Eventvloer in het midden van het vernieuwde museum.

Op donderdag 16 juni was het eindelijk zo ver: na weken van voorbereiding en planning stroomden de genodigden Beeld & Geluid binnen voor de uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf en Reissmicrofoon 2022. Er heerste een gezonde spanning bij ons als team Programmering, voor het eerst was deze uitreiking hier én het was het eerste (test)event vanaf de Eventvloer in het midden van het vernieuwde museum.

Foto van onze volle eventzaal in het Mediamuseum met publiek op stoelen, een groot scherm met de winnaar 'Bureau Buitenland' in tekst én op het podium en

Enkele maanden voor deze dag werd bekend dat de stichting Nipkow graag naar Beeld & Geluid wilde komen om de zestigste uitreiking van de Nipkowschijf op een speciale plek op het Mediapark te laten plaatsvinden. In gezamenlijkheid hebben we toen de eerste plannen gemaakt voor de dag. Er moest zeker een compilatie komen van de programma’s die in het verleden gewonnen hadden, zowel op het gebied van televisie als audio. Als programmamaker ben ik toen aan de slag gegaan met het in elkaar zetten van het draaiboek, wat gaan we allemaal doen. Ten eerste heel veel researchen in het rijke archief van Beeld & Geluid. Maar hoe vat je zestig jaar in een aantal minuten samen? Zeker met programma’s die heel verschillend zijn van documentaires zoals Levensberichten, Het Besluit, Schuldig, dramaseries, actualiteitenrubrieken, satire en nog veel meer. Met een de hulp van mijn collega Rizky, audiovisueel maker, hebben we gekozen over een caleidoscopisch overzicht, waardoor we niet op chronologische wijze door de jaren heen hoefden te gaan. 

Vincent Bijlo van de Stichting Nipkow heeft uren doorgebracht in het Klantcontactcentrum om samen met mijn collega Loretta een selectie te maken voor een compilatie audio van  oud winnaars van de Reissmicrofoon. De basis stond en met nog een speciale instart met dankwoorden hadden we genoeg om te gaan bouwen aan de verdere invulling van de middag. We besloten ook mensen aan het woord te laten uit het verre verleden. Renate van der Bas, voorzitter van Stichting Nipkow en tv recensent voor dagblad Trouw, heeft heel veel werk verzet om mensen te vinden. De oudste nog levende winnaar van een Nipkowschijf is documentairemaker Kees van Langeraad. Hij won de prijs in 1964. Deze nog zeer kwieke maker kreeg samen met radiomaker en winnaar in 1966 Gerard Hulshof een speciale plek in het programma. 

Detailfoto van de schermen van de mediareactor in onze museumzaal met nog een hoekje van het grote scherm met de tekst 'Zilveren Nipkovschijf Reissmicrofoon en het logo van Beeld & Geluid

Gelukkig hadden we de tijd omdat het museum nog dicht is, om een goede doorloop in te plannen en alles technisch te testen. De opbouw van de zaal ging razendsnel en met de hulp van onze technische collega’s, Jeroen, Bob en Timo, kwam de Eventvloer tot leven door een goed werkend lichtplan en een groot beeldscherm. Iedereen die kwam kijken en de vloer op liep, was onder de indruk van hoe strak en goed alles eruit zag. 

Op de dag zelf gaat de tijd zo vlug en moet er toch nog heel veel op het laatste moment gedaan worden. Draaiboeken uitprinten, laatste versies van instarts aanleveren, neerzetten van banners, catering opbouw en gastenlijsten. Op zulke momenten merk je hoeveel ervaring er in huis is en dat iedereen er het beste van wil maken. Toen de mensen tegen drie uur plaatsnamen en het programma echt kon beginnen, hadden we vele uren van hard werken en last minute stress, maar dat viel weg toen Renate de middag opende en we van start gingen. 

Team van BOOS (vlnr) met o.a. Tim Hofman en Marije de Roode in het atrium van Beeld & Geluid

Het is mooi om te merken, hoeveel waarde makers hechten aan de prijzen en hoe vereerd ze zijn met de nominaties. Dat blijkt uit de dankwoorden die werden uitgesproken, maar ook in de verhalen onderling. De zilveren Nipkowschijf ging uiteindelijk naar BOOS met de uitzending over This is the Voice en de Reissmicrofoon naar de makers van Bureau Buitenland. Terwijl de genodigden genoten van een hapje en drankje stonden wij met het team even te genieten van het uitzicht op de mensen in het atrium. We hebben het gedaan en met een voldaan gevoel kijk ik terug op deze dag, op naar nieuwe programma’s.