Gebouw

Sinds het einde van 2006 huist Beeld en Geluid in een spectaculair gebouw op het Media Park in Hilversum. Het gebouw, met zijn unieke glasgevel, indrukwekkende 'canyon' en imposante Atrium is op zichzelf meer dan een bezoek waard. De architectuur weerspiegelt de missie en de organisatie van Beeld en Geluid.

Beeld en Geluid ontstond in 1997 uit een fusie van drie audiovisuele archieven en een museum, met als taakstelling ‘het Nederlandse audiovisuele erfgoed te beheren, te conserveren en toegankelijk te maken voor een breed publiek’. Om die opdracht waar te maken was het noodzakelijk om van negen locaties in zes gemeenten naar één centrale locatie te gaan.  

Meerdere functies, één gebouw

Er moest een gebouw komen dat meerdere functies kan vervullen:

  1. onderdak bieden aan een groot, veilig en professioneel archief
  2. een publieksgericht informatiecentrum herbergen
  3. een service-instelling zijn voor professionals èn voor een groot publiek ruimte bieden aan een attractief museum

Neutelings Riedijk ontwierp een gebouw waarin die afzonderlijke taken zichtbaar blijven. Er is één gemeenschappelijke ingang voor alle gebruikers van het gebouw. Het atrium, de centrale hal, verbindt de verschillende onderdelen: de depots, het museum en de kantoren. Van 16 meter onder de grond tot 26 meter boven de grond: alle onderdelen zijn met elkaar verbonden door deze ruimte van lucht en licht.

Een deel van de gevel van Beeld en Geluid. Foto: ScagliolaBrakkee

De gevel

Grafisch ontwerper Jaap Drupsteen realiseerde samen met glasbedrijf Saint Gobain en TNO de bekleding van de vier glasgevels. Aan de buitenkant zie je wat er in het gebouw te vinden is: Drupsteen selecteerde 768 beelden uit de collectie van Beeld en Geluid en abstraheerde die, zodat de gevel niet te anekdotisch wordt. Elk van de 2244 glazen panelen heeft een uniek reliëf en kleurenpatroon.

De glaspanelen vormen een soort van 'tweede huid' om het gebouw. Om reiniging van de panelen mogelijk te maken kunnen ze gedraaid worden. Aan de kantoorkant zitten er geheel doorzichtige glasplaten tussen de gekleurde panelen. Op deze manier hebben de medewerkers genoeg daglicht in hun kantoren. 

De canyon van Beeld en Geluid. Foto: Diego Rosero

De canyon

De depots van Beeld en Geluid vormen, ook letterlijk, het fundament van de organisatie. Dit archiefdeel van het gebouw heeft een robuuste en monumentale uitstraling. Bezoekers kunnen vijf bouwlagen diep in de 'canyon' kijken. Achter de oranje looppaden en open ramen op laag -2 tot en met -5 liggen de depots, waar onze collectie is opgeslagen. 

Er zijn 4 verschillende klimaatzones opgenomen om een juiste conservering van het opgeslagen materiaal te waarborgen. De temperatuur in deze depots bedraagt gemiddeld 12, 16, 18 of 19 °C, met daarbij een specifieke luchtvochtigheid. Het grootste deel van het materiaal staat op zogenaamde rolstellingen; stellingen die uit elkaar en naar elkaar toe kunnen worden gerold. In de depots staat ook onze datarobot, waarmee we al het digitale en gedigitaliseerde erfgoed opslaan en uitleveren.

Werken achter Wall of Fame

Aan de gehele westgevel staat een iets wigvormig kantoorgebouw van 7 verdiepingen. De kantoorgang is aan één kant 2 meter breed en loopt uit tot 6 meter breedte. We werken hier achter de Wall of Fame, een glazen scheidingswand die een monument vormt voor Nederlandse mediamakers. Jaarlijks worden mediapersoonlijkheden, die een prijs hebben ontvangen voor hun oeuvre, toegevoegd aan de wand. De glazen portretten worden ontworpen door Studio Drupsteen.

Bekijk de Wall of Fame

Het museum

Het museum, de Beeld en Geluid experience, loopt trapsgewijs op en lijkt bovenin het atrium te zweven. In de op een na bovenste traptrede is een reusachtige, 80 ton zware, metalen spant geplaatst. Deze constructie ondersteunt dit deel van het pand.

Aan de atriumzijde is geheel bekleed met vierkante aluminium platen van 55 x 55 cm. Hier zie je, afhankelijk van de lichtval, de weerspiegeling van de kleurige delen van de glasgevels, de gloed van de depots en de verlichting in het atrium.  

Vanuit de hal van de tweede verdieping voert een brede trap naar de grote expositieruimte, de Beeld en Geluid experience. Samen met de tussenvloeren biedt deze hal maarliefst 3300 m² expositieruimte.

Het Grand Café en het terras

Een aflopend, trapvormig deel van de centrale hal is ingericht als terras en dient als rustig gelegen Grand Café voor alle bezoekers van Beeld en Geluid. Ook is er een door water omsloten buitenterras. Het terras kan ook worden ingezet als evenementenlocatie. Zo is het ingezet voor Giro 555-acties en uitzending van de Jeugdjournaaldag.

Het Café heeft een capaciteit voor 200 personen. Terwijl het 'schoolcafé', ingericht met vaste banken en tafels, ruimte biedt aan groepen tot maximaal 36 personen.

Meer over het restaurant

Zalen

Op de eerste en tweede etage vind je de twee theaterzalen en de 'blauwe zaal', die gebruikt wordt voor onze tijdelijke tentoonstellingen. In beide theaterzalen worden allerlei activiteiten georganiseerd. Van filmvertoningen tot symposia en boekpresentaties. Beide zalen beschikken over grote projectieschermen. In de muren en plafonds zijn rode, groene en blauwe LEDs verwerkt, die samen elke kleur kunnen weergeven.

In de canyon bevinden zich op etage -1 twee kleinere zalen voor bijeenkomsten van kleinere gezelschappen. Deze noemen we BenG Labs.

Jouw evenement in ons gebouw

Beeld en Geluid is een prachtige evenementenlocatie met ongekende faciliteiten. Seminars, congressen en bedrijfspresentaties, maar ook een sitting diner, receptie of feest: voor elk doel is er een passende ruimte. Bekijk snel de mogelijkheden.

beeldengeluid.nl maakt gebruik van cookies
We gebruiken functionele cookies en cookies voor het beheer van statistieken, social media en advertenties. Als je verder surft, ga je daarmee akkoord. Lees meer