Workshop Fake News po

Waarom zijn mensen zo makkelijk voor de gek te houden? Hoe kunnen we nepnieuws herkennen? Deze workshop geeft inzicht in de technieken en mechanismen die schuilgaan achter desinformatie. Leerlingen leren nepnieuws bovendien begrijpen door het zelf te maken én te verspreiden.

Boek direct deze workshop

Drie leerlingen leven mee met de lesstof

Foto: Paul Ridderhof

‘Toen hij een hele fles azijn in het toilet goot, gebeurde er DIT.’

'Zeven redenen waarom chocolade eten goed is voor je gezondheid.'

Dit zijn voorbeelden van pulpnieuws: nieuws van lage journalistieke kwaliteit, gebracht op een sensationele manier. Soms met een kern van waarheid, maar vaker niet. Berichten die meer worden geliked en gedeeld dan serieus nieuws en dus meer mensen bereiken. Ook kinderen met hun eerste smartphone worden verleid om op nepnieuws te klikken en te verspreiden. In deze workshop krijgen leerlingen inzicht in de technieken en mechanismen achter nepnieuws. Ze leren de betekenis van begrippen als desinformatie en pulpnieuws en hoe ze nepnieuws van echt nieuws kunnen onderscheiden.

Leren door te doen

Daarnaast leren leerlingen nepnieuws te begrijpen door het zelf te maken. Ze kruipen in de huid van een nepnieuwsmaker door nepnieuws te maken en te verspreiden. Wie weet de meeste mensen voor de gek te houden?

Docenten over deze workshop

 

"Studenten zijn goed aan het denken gezet en bekijken social media nu écht anders."

Beeld & Geluid Onderwijs en DROG

Deze workshop is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner DROG, expert op het gebied van desinformatie.

Programma 

  • Introductie op nepnieuws 
  • De redactie > nepnieuws maken
  • Trollen > nepnieuws verspreiden
  • Bespreken en afsluiting

Icoon van een telefoon waar fake news op wordt afgebeeld

Praktische informatie

  • Geschikt voor: primair onderwijs, groep 7/8
  • Prijs: €295 per groep (workshop op locatie: bijkomende reiskosten)
  • Locatie: deze workshop is beschikbaar in Hilversum, Den Haag of op een locatie naar keuze, zoals de eigen school
  • Duur: 2 uur
  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
  • Begeleiding: minimaal 3 begeleiders per 30 leerlingen (inclusief docent)
leerlingen primair onderwijs mediamuseum

Combineer met bezoek nieuw Mediamuseum

Yes, het eerste interactieve Mediamuseum ter wereld is open! In dit gloednieuwe museum van Beeld & Geluid ontdek je de invloed van media op jou en andersom.

Je kan een Mediaworkshop voor jouw klas combineren met een bezoek aan het Mediamuseum voor maar liefst de helft van de originele prijs. De entree voor het museumbezoek is dan €65,- per groep (max. 30 leerlingen).

Boek deze workshop

Overtuigd? Boek dan direct deze workshop via ons aanmeldformulier. Hier reserveer je simpel en snel de beste workshops voor je klas.

Locatie
Is het niet mogelijk om met leerlingen naar Hilversum of Den Haag te komen, dan kunnen we een programma op locatie verzorgen.  Hiervoor rekenen wij de volgende reiskosten: € 150,-
Gewenst programma
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact met ons op als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
Gewenst programma
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact met ons op als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
Dinsdag t/m zondag open
Dagdeel
Tussen 10-12u
Tussen 13-15u
Dagdeel
Tussen 10-12u
Tussen 13-15u
Contactpersoon gegevens

Kom je er niet uit?

Dan staat ons team uiteraard voor je klaar. Neem contact met ons op via educatie@beeldengeluid.nl, dan helpen we je graag verder met al je vragen.