You are here:

Workshop Fake News

Hoe maken we onzin onschadelijk? Wat gaat er schuil in de wereld achter nepnieuws? Waarom trappen we allemaal in clickbait? Waarom zijn mensen zo makkelijk te bedonderen? En hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen?

In deze workshop worden leerlingen getraind in het bestrijden van nepnieuws en desinformatie aan de hand van de methoden en filosofieën van onze partner DROG. De leerlingen maken kennis met de technieken en mechanismen die schuilgaan achter de wereld van desinformatie en zullen zelf nepnieuws maken én verspreiden.  Wie weet de meeste bezoekers naar de website te lokken? 

In deze workshop werken we volgens de methoden en filosofieën van onze partner DROG die zijn gebaseerd op de resistentietheorie of inoculatietheorie: het idee dat mensen kunnen worden “gevaccineerd” tegen valse informatie door ze een afgezwakte versie van een bericht voor te schotelen. Samen met de Universiteit van Cambridge heeft DROG onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze aanpak waarbij een significante verbetering zichtbaar was bij de testpersonen in het herkennen van de verschillende technieken die achter nepnieuws schuilgaan.

Programma

  • Introductie: 15 minuten
  • Redactie: 30 minuten
  • Trollen: 30 minuten
  • Afsluiting: 10 minuten

Praktische informatie

Deze workshop bieden wij ook aan op locatie. Neem voor meer informatie en het bespreken van de mogelijkheden contact op met de afdeling Boekingen en Evenementen.

  • Geschikt voor VO leerlingen 

  • Duur: 2 uur + aansluitend experience-bezoek

  • Prijs: €10,50 per leerling (op locatie €8 per leerling)

  • Groepsgrootte: 30 deelnemers

  • Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders

Nu boeken

Vul onderstaand formulier in om deze workshop aan te vragen. Heb je vragen, neem dan contact op met onze afdeling Boekingen en Evenementen.

T 035 – 677 5444 (maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur)
E evenementen@beeldengeluid.nl

Gewenst programma *
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact op met onze afdeling Boekingen en Evenementen als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
Dagdeel
Dagdeel
Geef aan om welk type onderwijs het gaat (VO, MBO, speciaal) en het niveau/leerjaar van de leerlingen.