REMIX Fest 2024
Ontdek het verleden, creëer de toekomst
REMIX Fest biedt praktische inzichten, inspirerende voorbeelden en innovatieve ideeën. Een dag voor studenten van kunst- en filmacademies, alumni en kunstenaars met een interesse in creatief hergebruik van archiefmateriaal in je artistieke praktijk.
Ben jij er ook bij? Bekijk het programma en koop je tickets.
Ontdek het verleden, creëer de toekomst
REMIX Fest biedt praktische inzichten, inspirerende voorbeelden en innovatieve ideeën. Een dag voor studenten van kunst- en filmacademies, alumni en kunstenaars met een interesse in creatief hergebruik van archiefmateriaal in je artistieke praktijk.
Ben jij er ook bij? Bekijk het programma en koop je tickets.
For English click here.
VOORLOPIGE LINE-UP
KEYNOTES, TALKS, PANELS
- Keynote: Anika Schwarzlose (zij/haar) & Elena Khurtova (zij/haar)
- Artist Talk: Philipp Gufler (hij/hen)
- Artist Talk: Narrating Archives door Daria Kiseleva
- Artist Talk: Abner Preis
- Artist Talk: Pablo Lerma
- Panel: Het Archief, to envision an archive met Melisa Cenik (Het Archief/De School), Miles Niemeijer (Podiumkunsten.net) en Amy Welten (Beeld & Geluid)
WORKSHOPS
- Workshop & Talk: Auke Triesschijn
- Workshop: Max Tiel & Siepke van Keulen - Workshop WAIVE
- Workshop: Analoge film workshop
SHOWCASES & EXPO
- Expo: Archives at Risk, Seeking Shelters
- Beeld & Geluid | Makers Showcase
- Showcase: Beeld & Geluid | Studio RE:VIVE
-
Film installatie: The Black Pete Files (2023) and Haunting Futures (2022) & Q&A met Festus Toll & Daria Kiseleva
OVERIG
- THE VOID - Hybride Pop-up streaming studio
- Tour: Achter de schermen - de digitaliseringsafdeling
Wat kan ik nog meer verwachten?
Op REMIX Fest maak je kennis met nieuwe onderzoeksmethodologieën, leer je over auteursrecht, verkrijg je inzichten in storytelling en verken de waarde en het belang van archiefmateriaal in nieuw werk.
Laat je inspireren door internationale kunstenaars en experts via een scala aan masterclasses, interactieve workshops en uitgebreide keynotes, boordevol praktische voorbeelden.
Lees hieronder meer over de sprekers en workshops die al vaststaan en houd de website in de gaten! Eind augustus maken we het programma compleet!
Keynote Anika Schwarzlose & Elena Khurtova
Elena Khurtova (zij/haar) en Anika Schwarzlose (zij/haar) zijn interdisciplinaire kunstenaars en onderzoekers, die aan de hand van hun kunstpraktijk reflecteren op creatief hergebruik, het samenwerken met archiefcollecties en over wat een archief kan zijn.
Beide kunstenaars werken op het snijvlak van kunst, ecologie en technologie – onderwerpen waarmee ze zich bezighouden vanuit het prisma van archiefwerk. Door collecties van stilstaande en bewegende beelden te doorkruisen en om herinneringen van de aardbodem te verkennen, willen ze bestaande opvattingen over wat een archief is uitbreiden.
Vertrekkend vanuit hun individuele praktijken, richten Khurtova & Schwarzlose zich in deze keynote op hun samenwerkingsproject Residue en diens methodologie voor het ontsluiten en herinterpreteren van archieven die verband houden met de voormalige wapenfabriek Hembrug.
-
Artist talk: Philipp Gufler - The body as archive
Philipp Gufler (hij/hen) woont en werkt in Amsterdam en München. Hij studeerde aan de Munich Academy of Fine Arts en nam deel aan de het residentieprogramma van De Ateliers in Amsterdam (2015-17), Skowhegan School of Painting & Sculpture in Maine (US) (2019), Delfina Foundation in Londen (2021) en Launch Pad LaB in Champagne-Mounton (FR). Sinds 2013 is hij actief lid van het zelfgeorganiseerde forum Forum Queeres Archiv München (FQAM).
Philipp Gufler bevraagt queer beeldvorming en daagt de westerse geschiedschrijving uit, waarin heteroseksualiteit en een binair gendersysteem de norm zijn. In zijn artistieke praktijk maakt hij gebruik van verschillende media, waaronder zeefdruk op stoffen of spiegels, kunstenaarsboeken, performances en video-installaties. In zijn quilts - een serie doorlopende serie zeefdrukken - verwijst hij naar queer kunstenaars, academici en plekken van het queer leven die in geschreven memoires niet of nauwlijks zichtbaar zijn. De quilts worden een alternatief archief dat ruimte maakt voor herinneringen van meerdere generaties.
-
Artist Talk: Narrating Archives by Daria Kiseleva
Daria Kiseleva is een kunstenaar en onderzoeker gevestigd in Amsterdam. Haar werk draait om de thema's van politiek en esthetiek van representatie en kennisproductie, perceptuele kaders, en sociale en politieke verbeeldingen, die tot uiting komen in culturele narratieven en mediatechnologieën. Ze onderzoekt de verbinding tussen visuele, sonische, mentale en natuurlijke ecologieën door een persoonlijke, collectieve en historische lens. In eerdere projecten onderzocht ze hoe verbeelding wordt weerspiegeld in utopische narratieven, politieke fantasieën, sociale strijd en archiefcollecties. Ze is geïnteresseerd in verbeelding als een collectieve praktijk die tot bloei komt door creatie en die ruimte schept voor relaties, acties, verhalen, herinneringen en speculaties.
Dit onderzoek ontwikkelt zich in vormen van film, schrijven, drukwerk, installaties, performances, lezingen en workshops. Ze was onderzoeker aan de Jan van Eyck Academie en maakt deel uit van het Shock Forest Group collectief. Haar werk is gepresenteerd in Nederland en daarbuiten (New Institute, Ji.hlava International Film Festival, Video Art Festival Turku, en andere).
-
Panel: Het Archief, to envision an archive
"Het Archief: To envision an archive" is een panelgesprek dat ingaat op het belang van het verzamelen, bewaren en presenteren van de nalatenschap van uitvoerende kunstdisciplines en vluchtige fenomenen zoals clubnachten. Het digitale geluidsarchief van voormalig nachtclub De School, genaamd Het Archief, wordt gebruikt als casestudy.
Het panel bestaat uit Melisa Cenik (initiatiefnemer en projectleider van Het Archief), Miles Niemeijer (muziekadviseur bij Podiumkunst.net) en Amy Welten (archivaris bij Sound & Vision). Samen zullen Melisa en Miles reflecteren op het belang van het vastleggen van de tijdelijke ervaring van clubnachten, de impact ervan op de gemeenschap en de praktische stappen die ze hebben ondernomen om het platform op te zetten. Amy Welten, verantwoordelijk voor het archiveren van honderden video- en audiobestanden per jaar, zal inzicht geven in de praktische aspecten van het archiveren van eigen werk.
Mirjam Schaap, archivaris bij het Stadsarchief Amsterdam en partner van Het Archief, zal het panel leiden en het publiek wordt uitgenodigd om actief deel te nemen aan het gesprek.
Het Archief
Op 15 januari sloot de Amsterdamse nachtclub De School voorgoed zijn deuren. Vier maanden later werd een uniek geluidsarchief gelanceerd dat acht jaar lokale clubgeschiedenis omvat, onder de naam Het Archief. Dit platform bevat honderden (live) sets en kunstwerken die de club en haar gemeenschap vormden, en fungeert zowel als tijdcapsule als poort naar een beter begrip van de voortdurend ontwikkelende clubcultuur. Het Archief fungeert als het digitale geluidsarchief van De School en is tot stand gekomen met hulp van Podiumkunst.net, het Stadsarchief Amsterdam en Mixcloud. Check het hier.
Workshops, Masterclasses & Short Film Screening
-
Workshop & Talk: Auke Triesschijn
Auke Triesschijn (1987) is grafisch kunstenaar en woont en werkt in Rotterdam. Onder de titel 'Hello Mom' werkt hij aan een serie zeefdrukken en riso print zines over zijn coming-out. In 2023 kwam zijn eerste zine uit, gemaakt in samenwerking met KAPITAAL Utrecht.
Auke's zines en prints gaan over opgroeien met een geheim, familie, religie en uitkomen voor waar je voor staat.
Tijdens de talk vertelt Auke over de stappen die hij heeft gezet als kunstenaar en neemt hij je mee in zijn werkwijze in het maken van zijn zines, boeken en collages. In de workshop ga je zelf aan de slag met zijn én zelf meegebracht materiaal om ter plekke een zine te maken.
-
The Void
THE VOID (T.V.) is een onderzoeksproject over tactische video en een audiovisuele uitgeverij voor praktijkgericht onderzoek. Gevestigd in het Institute of Network Culture, opereert T.V. via hybriditeit en collectiviteit:
traditionele vormen van mediaproducties worden opgeschud en via collectieve werkvormen en experimentele setups in een nieuwe vorm gegoten.Door het opzetten van hybride pop-up streaming studio’s worden productie, distributie en archivering samengevoegd tot één evenement.
Het THE VOID-team bestaat uit Tommaso Campagna (hij/hem), Jordi Viader Guerrero (hij/hem) en Giulia Timis (zij/haar).
-
Achter de schermen - De digitaliseringsafdeling
Van analoog naar digitaal. Krijg een exclusief kijkje achter de schermen bij de digitaliseringsafdeling van Beeld & Geluid.
Onder enthousiaste begeleiding word je langs de scanners, werkbanken en gespecialiseerde apparatuur geleid die nodig zijn voor het digitalisatieproces, waarbij analoge filmmaterialen worden omgezet in digitale bestanden. Onze experts leggen uit waarom 16mm film zo belangrijk is voor onze collectie, hoe verschillende analoge filmformaten digitaal beschikbaar worden gemaakt en tonen je unieke beelden uit het verleden.
-
Artist Talk: Pablo Lerma - The Albums
Het creëren van een familiealbum kan een radicale daad van verzet zijn, een statement van nalatenschap, wanneer men nadenkt over queerrelaties en hun families. In de geschiedenis van de alledaagse fotografie is er een groot tekort aan representatie van queer individuen, waardoor hun verhalen naar de zijlijn worden verwezen. Dit leidt tot speculaties vanwege het gebrek aan zichtbaarheid. "The Albums" is een performatieve lezing die de rol van fotografische archieven, familierecords en alledaagse beelden onderzoekt en bevraagt binnen queer ervaringen in relatie tot familie-intimiteit, nalatenschap en representatie.
Over Pablo
Pablo Lerma (hij/hem) is een queer, onderzoeksgebaseerde kunstenaar, docent en uitgever gevestigd in Amsterdam. Hij studeerde Beeldende Kunst aan de Universiteit van Barcelona en behaalde een MFA in Fotografie aan het Ithaca College in New York.
-
Artist Talk door Abner Preis: Archival Echoes: A Collaborative Experience
REMIX Fest 2023
Bekijk hieronder de aftermovie van REMIX Fest 2023.
Veelgestelde vragen
CONTACT
Wil je contact met ons opnemen of heb je vragen over het programma?
Dan kunt u contact opnemen met programmamaker en projectleider Cees Martens:
cmartens@beeldengeluid.nl
Voorwaarden
Als je ons bezoekt zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van toepassing.
Vragen?
Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.