Je bevindt je hier:

Het geluid van Nederland

Geluid van Nederland maakt het geluidenarchief van Beeld & Geluid online toegankelijk en vraagt het publiek eigen geluiden toe te voegen.

Geluid van Nederland maakt het geluidenarchief van Beeld & Geluid online toegankelijk en vraagt het publiek eigen geluiden toe te voegen.

In het project ‘Het Geluid van Nederland’ worden de Eigen Opnames uit het unieke geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid beschikbaar gemaakt. Deze collectie bestaat uit zo’n 10.000 geluidsopnames uit de jaren 50 tot de jaren 90: van paardentrams en straatverkopers tot rellen in Amsterdam en de Elfstedentocht van 1986. Daarvan wordt in dit project een selectie van 2.000 geluiden beschikbaar gemaakt. Deze collectie geeft inzicht in het veranderende geluidsbeeld van Nederland.

Het doel van Het Geluid van Nederland is om deze collectie vol ‘verdwenen geluiden’ voor een breed publiek online toegankelijk te maken en vervolgens aan te vullen. Dat willen we doen met de hulp van actieve gemeenschappen van geluidenjagers en -spotters en andere geïnteresseerden die hun bijdrage willen leveren. Met hun hulp willen we de collectie aanvullen met, bijvoorbeeld, persoonlijke (historische) geluidsarchieven en recente geluiden uit het hele land. Alle geluiden, oud en nieuw, worden op de kaart-applicatie van deze website samengebracht.

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld & GeluidDe Auditieve Dienst en Kennisland. De Eigen Opnames uit het geluidenarchief van Beeld & Geluid zijn gedigitaliseerd in het kader van het digitaliseringsprogramma Beelden voor de Toekomst. Het Geluid van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Doen en de BankGiro Loterij.