Workshop Fake News mbo

Waarom zijn mensen zo makkelijk voor de gek te houden? Hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen? Tijdens de workshop Fake News maken studenten kennis met de technieken en mechanismen die schuilgaan achter desinformatie. Daarnaast gaan ze zelf nepnieuws maken én verspreiden.

Boek direct deze workshop

Leerlingen en docent werken samen aan de opdracht

In deze workshop worden studenten getraind in het bestrijden van nepnieuws en desinformatie. De studenten maken kennis met de technieken en mechanismen die schuilgaan achter deze wereld. Ze gaan zelf nepnieuws maken én verspreiden. Wie weet de meeste bezoekers naar de website te lokken? Dankzij hun nieuwe vaardigheden in deze technieken, zullen ze sneller desinformatie herkennen in hun dagelijks leven.

Docenten over de workshop

“De materie sloot goed aan bij de doelgroep. Daarnaast werd de workshop gegeven door een enthousiaste docent die ontzettend leuk om ging met de vragen en reacties van de studenten. Het was informatief; interactief. De studenten waren achteraf ook erg enthousiast.“

Theorie

In deze workshop werken we volgens de methoden en filosofieën van onze partner DROG. Deze zijn gebaseerd op de resistentie- of inoculatie theorie: het idee dat mensen kunnen worden “gevaccineerd” tegen valse informatie door ze een afgezwakte versie van een bericht voor te schotelen. Samen met de Universiteit van Cambridge heeft DROG onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze aanpak. Het bleek dat er een significante verbetering zichtbaar was bij de testpersonen in het herkennen van desinformatie.

Programma

  • Introductie op nepnieuws en desinformatie
  • Redactie en publicatie
  • Verspreiden en trollen
  • Nabespreken en afsluiting
Icon Workshop Fake News voor MBO

Praktische informatie

  • Geschikt voor: mbo studenten
  • Prijs: €295 per groep (workshop op locatie: bijkomende reiskosten)
  • Locatie: deze workshop is beschikbaar in Hilversum, Den Haag of op een locatie naar keuze, zoals de eigen school
  • Duur: 2 uur
  • Groepsgrootte: maximaal 30 studenten
leerlingen voortgezet onderwijs mediamuseum beeld en geluid

Combineer met bezoek nieuw Mediamuseum

Yes, het eerste interactieve Mediamuseum ter wereld is open! In dit gloednieuwe museum van Beeld & Geluid ontdek je de invloed van media op jou en andersom.

Je kan een Mediaworkshop voor jouw klas combineren met een bezoek aan het Mediamuseum voor maar liefst de helft van de originele prijs. De entree voor het museumbezoek is dan €107,50 per groep (max. 30 studenten).

Boek deze workshop

Overtuigd? Boek dan direct deze workshop via ons aanmeldformulier. Hier reserveer je simpel en snel de beste workshops voor je klas.

Locatie
Is het niet mogelijk om met leerlingen naar Hilevrsum of Den Haag te komen, dan kunnen wij een programma op locatie verzorgen. Hiervoor rekenen wij €150,- reiskosten.
Gewenst programma
Dinsdag t/m zondag open
dagdeelkeuze
Tussen 10-12u
Tussen 13-15u
dagdeelkeuze 2
Tussen 10-12u
Tussen 13-15u
Gegevens aanvrager

Kom je er niet uit?

Dan staat ons team uiteraard voor je klaar. Neem contact met ons op via educatie@beeldengeluid.nl, dan helpen we je graag verder met al je vragen.