Je bevindt je hier:

Basistraining Mediawijsheid en Burgerschap

Jouw leerlingen/studenten groeien op in een gemedialiseerde wereld. In hoeverre ben jij in staat hen daarin wegwijs te maken? Hoe mediawijs ben jijzelf? Doel van deze basistraining is om jouw basiskennis over hoe media, pers en (alternatieve) journalistiek werken bij te spijkeren en je te laten ontdekken hoe zij onze kijk op elkaar, de wereld en de werkelijkheid beïnvloeden.

Boek direct deze training


Docenten overleggen tijdens training

Een constante stroom van beelden komt real time, via het wereldwijde web en sociale- en traditionele media op ons af. We maken, delen, ontmoeten, spelen en worden geïnformeerd. Ondertussen worden meningen en de publieke opinie gevormd. Het onderwijzen van een generatie die opgroeit in deze dynamische mediasamenleving is complex en vraagt om mediawijze leerkrachten en docenten. Het is essentieel om kennis te hebben over de werking, de mechanismen en de gevolgen van het leven in media.

Expert op gebied van mediawijsheid

Beeld & Geluid Onderwijs biedt als expert op het gebied van mediawijsheid de basistraining ‘Mediawijsheid en Burgerschap’. Doel van de training is om basiskennis op te doen over hoe media, pers en (alternatieve) journalistiek werken en hoe zij onze kijk op elkaar, de wereld en de werkelijkheid beïnvloeden. We ontrafelen de betekenis van media en mediacultuur en de gevolgen ervan voor het sociale en politieke leven van jou en jouw leerlingen. Na deze training ben je in staat om het gesprek over dit onderwerp in jouw klas te voeren. 

 

Docenten over deze workshop

"Ik wilde nog aangeven dat ik de workshop mediawijsheid echt heel goed vond en inspirerend, de docente was ook heel goed!"

Wat kun je van deze training verwachten?

We starten de dag een gesprek over wat mediawijsheid volgens jou is, of zou moeten zijn. Welke vaardigheden zijn belangrijk voor jouw leerlingen? En welke vaardigheden heb jij zelf nodig om in de klas met dit onderwerp aan de slag te gaan? 

Vervolgens vertellen we je meer over het mediawijsheid-competentiemodel van Netwerk Mediawijsheid en het ‘Ik-zij-wij-model’ dat Beeld & Geluid Onderwijs hanteert bij workshops. 

Het ‘ik’ gaat over het leven ín media en onze eigen rol als consument en als maker. Met ‘zij’ bedoelen we mediamakers, van journalisten tot techbedrijven, en kijken we naar hun methodes en doelen om gezien, gehoord en gelezen te worden en hoe dit ons beïnvloedt. De ‘wij’ in het model staat voor de gevolgen van het leven in media voor de maatschappij. Media bepalen in belangrijke mate ons beeld van de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn zij een betrouwbare gids? In dit deel ontrafelen we de mechanismen die schuilgaan achter grote gebeurtenissen in de media en mediahypes. 

Tot slot bespreken we hoe je de opgedane kennis in de praktijk kunt brengen in jouw klas. Na afloop ontvang je interessant materiaal met verdiepende kennis en/of inspiratie voor je lessen.

Docenten krijgen presentatie over nepnieuws herkennen

Praktische info

  • Geschikt voor: docenten in het po, vo, mbo en hbo
  • Prijs: neem contact op voor een vrijblijvende offerte
  • Locatie: deze workshop is beschikbaar in Hilversum, Den Haag of op een locatie naar keuze, zoals de eigen school.
  • Duur: 3 uur
  • Groepsgrootte: min. 8, max. 30 deelnemers

Na afloop ontvang je interessant materiaal met verdiepende kennis en/of inspiratie voor je lessen.

Boek deze training

Overtuigd? Boek dan direct deze training via ons aanmeldformulier. Hier reserveer je simpel en snel.

Gewenst programma
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact met ons op als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
Aanvullend programma
Dinsdag t/m zondag open
Dagdeel
Dagdeel
mediamuseum

Combineer met een museumbezoek

Yes, het eerste interactieve Mediamuseum ter wereld is open! In het gloednieuwe museum in Hilversum ontdek je de invloed van media op jou en van jou op media, in een unieke ervaring op maat. Natuurlijk kun je een bezoek aan het Mediamuseum combineren met een Mediaworkshop!

Meer info mediamuseum

Kom je er niet uit?

Dan staat ons team uiteraard voor je klaar. Neem contact met ons op via educatie@beeldengeluid.nl, dan helpen we je graag verder met al je vragen.