Media & Onderwijs Prijs 2022
Op 5 oktober 2022 organiseerden beeldengeluidopschool.nl en LessonUp voor de tweede keer de Media & Onderwijs Prijs! Dé prijs voor digitale didactiek voor onderwijzend Nederland. Het motto: #watjijdoetboeit. Wie wonnen er met hun les het inspiratiediner op Beeld & Geluid en een trip met de gehele klas naar het eerste interactieve mediamuseum ter wereld?
Wil je meer weten over de editie van 2023? Klik dan op de button hieronder.
Ook dit jaar organiseert Beeld & Geluid op school in samenwerking met LessonUp de Media & Onderwijs Prijs. Met deze prijs willen we een inspirerende impuls geven aan de expertise over digitale didactiek en het gebruik van digitale media in lessen stimuleren.
De jury was verheugd over de hoeveelheid en vooral ook over de kwaliteit van de inzendingen. Het werd hierdoor weliswaar een zware dobber deze te beoordelen, maar het gaf ook veel energie: zoveel inspirerende lessen die de juiste snaar en de juiste toon weten te raken. En ja... er staken weer een aantal lessen met kop en schouders bovenuit!
Wat opviel is dat met veel bekende tools vernieuwende toepassingen werden gemaakt. Dus zonder al te veel poespas een les maken die er toe doet.
De podcast
Voorafgaand aan de bekendmaking interviewde Tjip de Jong onze juryleden en oud-winnaar Pallas Linssen in de podcast Tjipcast. Ze bespraken het onderwerp digitale didactiek en hoe je dit gemakkelijk in je les kan integreren. Natuurlijk kwamen ook de lessen van de nieuwe winnaars aan bod.
De winnaars
-
Musique Mercredi
Serena Stevens
Docent Frans in opleidingHogeschool Windesheim in Zwolle
Klas 1 HAVO/VWO
Iedere woensdag feest want vier weken lang is jouw Franse les op woensdag gewijd aan muziek - de Franse muziek van vroeger en van nu. Wie wil dat nou niet! Musique Mercredi is de frisse titel voor een lessenreeks die leerlingen enthousiast maakt om de Franse taal én cultuur beter te leren kennen. Een les krachtig door zijn eenvoud en goede differentiatie, het is lekker interactief en het zet aan tot samenwerken.
In deze les is er een duidelijke keuze gemaakt voor het inzetten van technologie om het lesdoel te kunnen halen. Binnen de mogelijkheden van LessonUp is het een fijne les wat betreft opzet en inhoud die deelbaar is en dus goed in te zetten voor docenten Frans in de onderbouw. Een kadootje voor iedere docent Frans.
Bekijk hier les 1, les 2, les 3 en les 4 op LessonUp of download hieronder de les.
-
Kun jij ontsnappen uit een atoombunker? #escaperoom
Mark Hagenaars
Docent GeschiedenisCSG De Goudse Waarden in Gouda
Bovenbouw HAVO/VWO
De jury vindt het bijna jammer dat ze geen geschiedenisdocent in haar midden heeft die deze les aan zijn of haar leerlingen zou kunnen geven, want wat een sterk staaltje denk- en maakwerk van deze docent. De mogelijkheden van PowerPoint gaan veel verder dan het geven van een lineaire presentatie! Je hebt geen ingewikkelde tools nodig om iets moois en iets goeds te maken. Het zit erg goed in elkaar, is echt uitdagend en betekenisvol en de introductievideo is spannend en uitnodigend
Kortom: een gave les die het leren "echt" maakt door de lesomgeving. Creatief, eigentijds en een eenvoudige vorm van gamification. Een bron van inspiratie lijkt ons!
-
Minecraftbio
Denise Brilman
Oud Docent Mens en Techniek, nu Docent Burgerschap
ROC van Twente
Biologie/Science - VO algemeen
Wauw! Niet eerder was de jury zo diep in het menselijke lichaam! Denise laat met deze les zien dat het mogelijk is om met behulp van Minecraft for Education een super inspirerende les te maken. Klaar voor gebruik dus zo te geven tijdens de biologieles.
Leerlingen worden vanuit hun eigen belevingswereld (want wie kent Minecraft nu niet?) uitgedaagd voor een wandeling door het menselijk lichaam en moeten ook vragen beantwoorden om de juiste route te kunnen volgen. Dat is op een heel creatieve en interactieve manier je leerlingen uitdagen.
Een lekker visuele les die uitnodigt tot onderzoeken. We zouden niet weten welke wereld er nog beter bij leerlingen kan aansluiten.
-
Jeu d'évasion Paris
Josien Jonker
Docent Frans
GSG Guido in Amersfoort
Bovenbouw HAVO/VWO
‘Als mijn leerlingen niet naar Parijs kunnen, dan halen we Parijs wel naar hier.’ Dat moet Josien Jonker gedacht hebben - wellicht tijdens een lockdown.
En zo ontstond een interactieve les waarin leerlingen op een speelse manier kennis maken met Parijs en zijn bewoners en ondertussen wordt de Franse woordenschat behoorlijk uitgedaagd. Het is een instapklare les die je naadloos in je programma kunt passen, met rijk gebruik van diverse media waardoor een uitnodigende, uitdagende en betekenisvolle les ontstaat.
Een uniek en mooie manier om kennis op te doen over Parijs en de Parijse cultuur. Een zeer geschikte lesopdracht voor bovenbouwleerlingen Frans.
-
Graffitinaam
Marissa Buter
Docent Kunst & Media
St. Aloysius College in Hilversum
Klas 1
Je eigen graffiti Tag maken - wie wil dat nou niet? En dan ondertussen ook nog veel kennis opdoen van Photoshop. Marissa Buter maakt een prachtige lessenreeks met een mooi eindproduct. Leerlingen gaan geboeid aan het werk met hun eigen naam en hebben eigenaarschap over het eindresultaat.
De jury vindt het mooie aan deze inzending dat het leerlingen leert hoe ze media, in dit geval Photoshop, kunnen gebruiken. Het laat helder zien hoe je technologie kunt inzetten als ’simulatie’ - de muren blijven immers van graffiti tags verstoken. Ook de structuur en de opbouw, die van de lessen en die van de filmpjes, zijn goed. Onze ‘leerling juryleden’ waren zeer gecharmeerd van deze les.
Bijzondere Vermelding
Niet alle inzendingen voldeden aan de criteria die gesteld zijn aan de Media & Onderwijs Prijs. Toch heeft de jury ook die inzendingen met veel interesse bekeken; er zou zomaar nog een pareltje tussen kunnen zitten. En zie hier: Bingo!
-
Boek voor Nederlands
Steven Stavast
Docent Nederlands
De Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven
VO
Het is op alle media te zien: leerlingen lezen niet meer! Er is geen leesplezier en dat is zorgelijk want het is belangrijk om taalvaardig te zijn, te blijven en die te blijven ontwikkelen. Lezen is hierbij een belangrijke bron. Maar wat nu als je niet weet wat je moet lezen? Nou, dan kijk je naar deze prachtige boektrailers die Steven Stavast heeft gemaakt. Dit initiatief verdient een groot podium zodat docenten Nederlands of ouders met niet-zo-graag-lezende pubers er allemaal weet van hebben!
De boektrailers zien er zeer fraai en tv-waardig uit. Ze nodigen uit om (meer) te gaan lezen. Een inspiratie voor zowel leerling als docent om dergelijk videomateriaal te maken voor leerlingen én een hele mooie boodschap: lezen is leuk!
De jury
“Geweldig om te zien hoe met bekende tools vernieuwende toepassingen werden gemaakt!” - Jury Media & Onderwijs Prijs 2022
Waarom de Media & Onderwijs Prijs?
Met deze jaarlijkse prijs wil Beeld & Geluid het gesprek over digitale didactiek op gang brengen, zodat de expertise over dit onderwerp een inspirerende impuls krijgt en docenten digitale media en interactieve online middelen vaker inzetten in hun lessen. beeldengeluidopschool.nl organiseert de Media & Onderwijs Prijs samen met partner LessonUp.
Over beeldengeluidopschool.nl
Beeld & Geluid op school gaat over leren over en leren met media. beeldengeluidopschool.nl is dé digitale mediacollectie voor het onderwijs. Op dit platform staan meer dan 150.000 afleveringen van uiteenlopende radio- en televisieprogramma’s. Van historische beelden tot het Journaal van gisteren. Het audio- en videomateriaal is gratis te gebruiken door iedereen in het onderwijs en kunnen docenten hun lessen leuker maken, lastige onderwerpen begrijpelijker en het leerrendement vergroten.
![Logo LessonUp.com](https://www.beeldengeluid.nl/sites/default/files/styles/medium_16x9_preload_scale/public/images/onderwijs/bos/LessonUp.jpg?itok=_NPiKTTd)
Over LessonUp
Met LessonUp kunnen docenten digitale en interactieve lessen voor ieder type onderwijs en op ieder niveau maken! De online tool biedt de mogelijkheid interactieve elementen zoals quizes maar ook beeld en geluid toe te voegen aan de les, met meer betrokken leerlingen als gevolg. Naast zelf maken, kunnen docenten gebruik maken van de lesbibliotheek, waar meer dan 1 miljoen lessen klaarstaan.